Forstoppelse

 

Andre navne: Obstipation

Hvis føden får lov til at opholde sig længere tid i tyktarmen, vil vandindholdet trænge gennem tarmvæggen og ud i blodbanen. Derfor vil afføringen blive hård og knoldet og svær at komme af med. Problemet giver ofte smerter omkring navlen og ikke, som man skulle tro, nederst i venstre side, hvor knoldene sidder. Det er af største betydning, at tarmen altid er velfungerende. Begyndelsen til kroniske sygdomme skyldes ofte et dårligt fungerende tarmsystem, og du bør derfor altid holde øje med dit barns toiletvaner. Specielt har børn i skolealderen en tendens til at glemme toiletbesøg, da frikvartererne er korte, og toiletterne ikke indbyder til visit. Hvis barnet har for travlt med at lege til at gå på toilettet, må du indføre faste toilettider, måske med en god bog eller noget legetøj. Samtidig er det vigtigt at ændre kosten, hvis det er et tilbagevendende problem.

 

Kurforslag:

Kost:
Sørg for mange små måltider, rigeligt at drikke mellem måltiderne. Leveren og mavesyreproduktionen kan stimuleres med bitre urter og lidt surt til maden – f.eks. syltede sager, lidt citron i vand og eventuelt et enkelt glas rødvin. Giv tarmene noget at arbejde med: masser af frisk frugt, gulerodsstænger, grovkiks og gerne grød om morgenen lavet på musli eller havre. Svesker, figner og kiwi er særligt gode. Undgå for mange mælkeprodukter; de kan skabe forstoppelse. Vælg eventuelt Cultura eller A38, som virker godt på den naturlige mikroflora i tarmen. Mikrofloraen skal fungere optimalt, for at føden kan nedbrydes korrekt, så den ikke bliver i tarmen længere end nødvendigt.

 

Vitaminer og mineraler:
Et stærkt vitamin- og mineralprodukt til voksne. Til børn en god vitamin- og mineraltablet, der er letoptagelig.

 

Fedtsyrer:
Spis gode planteolier i hverdagen og fisk minimum tre gange om ugen. En spiseskefuld hørfrøolie i grøden om morgenen er den allerbedste start.

 

Urter:
Plantago psyllium (loppefrøskaller), Schisandra chinensis (schisandra), Glycyrrhiza glabra (lakridsrod), Cynara scolymus (artiskok), Gentiana lutea (gul ensian), Aloe barbadensis (aloe vera)

 

Andet:
Motion og lange gåture er vigtigt for at holde gang i tarmbevægelserne. Giv dig god tid om morgenen, som er det mest naturlige tidspunkt for tømning af tarmen. Vær opmærksom på, at medicin og forskudt døgnrytme kan influere på tarmsystemet. Det kan være nødvendigt med nogle gode probiotics, som du kan købe i helsekostforretningen. Der findes både produkter i pulverform, som er lette at opløse i vand og som smager godt. De er specielt udviklet mod forstoppelse, men der findes også et flydende produkt, hvor der kan være tilsat urter, som fremmer fordøjelsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *