Genopbyg dit syn ! – Hvordan har dine øjne det efter en hel dag med skærm?

Skærm-kiggeri

 

Under nedlukningen af mit fag var jeg tvunget til at tænke i andre retninger som terapeut, der normalt har “hands-on”. Og da jeg ikke kunne tage imod klienter i min klinik, måtte jeg forsøge at bruge min tid konstruktivt på andet end diverse streamingtjenester.
Normalt foregår langt størstedelen af min dag ved min briks. Og jeg kunne efter kort tid sagtens mærke, at min skærmtid var blevet firedoblet (mindst).

Af Mikkel Strøm og Henning Svensson

Som terapeut ser jeg ofte klienter, hvor et af deres symptomer er forringet syn eller lysglimt i synet. Og fælles for 90 pct. af de klienter er en kraniekant, der er enormt anspændt.

Det kan jeg i langt de fleste tilfælde godt gøre noget ved, men det er ikke så nemt at behandle sig selv.

Det fik mig til at undersøge, om der var nogle øvelser, jeg kunne supplere min dag med for at aflaste mine øjne.

Panoramasyn, til hvad nytte?

Hvis du lige stopper med at læse denne artikel og kigger lige ud i det rum, du sidder i og registrerer, hvor meget af rummet du kan se uden at bevæge hovedet? Det er rimeligt imponerende, ikke? De fleste vil opleve at kunne se eller registrere bevægelse i næsten 180 grader.

Så er det lidt bekymrende, at rigtig mange mennesker (især unge) fokuserer på et område i synsfeltet af en størrelsesorden på fem procent eller derunder i virkelig mange timer.

Min egen datter er storforbruger eller rettere stormisbruger af Instagram. Og har på egen krop også oplevet synsforstyrrelser.
Jeg følte mig nødsaget til at give hende en prædiken og en kraftig opfordring.

I takt med at vores øjne i længere tid fokuserer på et lille område (13”-skærm og helt ned til telefonens størrelse), bliver synsfeltet i periferien slet ikke udfordret. Og da hele kroppen opererer efter princippet: Use it or Loose it! – Så vil det have indflydelse på dit syn.

Imponerende fakta om dine øjne

 • 85 pct. af vores sanser kommer fra synet – det betyder, at denne sans overtrumfer alle andre sanser med flere længder.
 • Hvis dine ører hører en information, er der ret stor chance for, at du efter tre dage kun husker 10 pct. af denne information. Tilføjer man et billede, er det 65 pct.
 • Billeder er hurtigere for hjernen at opfatte. Når vi læser, ser hjernen små ord som billeder, som den skal identificere som bogstaver, og så skal bogstaverne afkodes. Det tager tid.
 • I løbet af dit liv behandler dine øjne 24 millioner billeder.
 • Øjnene bruger 65 pct. af din hjernekapacitet. Der er ingen anden kropsdel, der kommer i nærheden af at bruge lige så meget.
 • Dine øjne er i stand til at behandle 36.000 stykker information – hver time.
 • Vi ser verden på hovedet. Billedet fra retina står på hovedet, men hjernen analyserer billedet og vender det om.
 • Et øje består af mere end to millioner dele.


Træning til dine øjne

Du kan for eksempel prøve at lave disse tre øvelser og derefter mærke, hvad det gjorde ved dine øjne og dit syn:

Da man godt kan blive svimmel, når man laver øvelserne, vil jeg anbefale, at du enten sidder eller ligger ned. Lav øvelserne uden at bevæge hovedet.

10 gentagelser: Først med åbne øjne, derefter med lukkede øjne.

 1. Kig op og ned
 2. Fra højre til venstre og tilbage i horisontal linje
 3. Rul cirkler med begge øjne – først den ene vej, så den anden
 4. Prøv, om du kan rulle i hver sin retning – begge veje


Sløret syn
at kigge ind i en skærm er mit job …

Sløret syn er et almindeligt symptom på mange forskellige øjenproblemer. Afhængigt af problemet mindskes din evne til at se skarphed og kontrast. Manglende synsstyrke kan være et symptom på alvorlige øjensygdomme som grøn stær. Eller det kan være et resultat af mindre alvorlige forhold som nærsynethed og alderdom. Brug af de forkerte kontaktlinser kan også forårsage sløret syn.

Der kan være andre forhold af sundhedsmæssige karakter såsom migræne, slagtilfælde og hovedtraumer, der kan forårsage problemer med synet. Vores øjne er tæt forbundne med hjernen, og problemer i hjernen kan let påvirke øjnene.

Som du kan læse, er der mange parametre, der kan spille ind omkring synet. MEN der er hjælp at hente her.

Et sløret syn kan begynde pludseligt og derefter forsvinde, eller det kan være konstant. Heldigvis er der andre øvelser og forholdsregler, man kan have i baghovedet, som kan forbedre tilstanden.

Hvordan kan jeg bevare et klart og skarpt syn?

En almindelig årsag til sløret syn er for meget soleksponering.
Solens UV-stråler kan skade øjnene, især UV-B-stråler. Brug solbriller, når du opholder dig i solen. Husk, at solens stråler kan trænge igennem skyerne.

Nedenfor er et par lette øjenøvelser, som er målrettet sløret syn. Prøv disse enkle og hurtige øvelser for at få dine øjne i topform!

10-10-10-reglen:

Hvis du bruger det meste af dagen foran en skærm eller læser bøger, så ved du, at når man fokuserer for lang tid på objekter tæt på ens øjne, så kan synet blive sløret.

For hver 10 minutter, du bruger på at fokusere på en skærm/bog, skal du bruge 10 sekunder på at fokusere på et objekt ca. tre meter væk.

Det er en god timeout for igen at kunne fokusere på skærm eller bog.

Blink-Booster

Vi blinker helt ubevidst, men vi gør det i langt mindre grad, når vi fokuserer på en skærm. Dette får vores øjne til at blive tørre og kan føre til sløret syn.

Du kan indstille en påmindelse hver time om at blinke bevidst og holde det i to sekunder. Gentag 10 gange. Blink gør det muligt for øjenmusklerne at hvile og slappe af. Det fugter øjnene og holder dem smurte og klare.
 

Hvorfor virker øjenøvelser?

Skarphed og klart syn kan forbedres ved at lave øvelser med de muskler, der styrer øjet. Lige såvel som alle andre muskler i kroppen også kan trænes. Du kan på den måde forhindre og nedsætte risikoen for sløret syn og andre øjenlidelser. Du kan også nedsætte den generelle degeneration af dit syn, som kommer med alderen. Heldigvis er øjenøvelser supernemme at integrere i dine daglige rutiner.

God fornøjelse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *