God kemi i dit køkken

kokken

 

 
Vidste du, at der i Danmark ikke er regler for, hvor meget af de yderst sundhedsskadelige fluorstoffer der må være i mademballage? Og at plastemballage slet ikke behøver at være så slemt, bare du bruger det på den korrekte måde.
Af Rose Maimonide
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – december 2015/januar 2016
KAN VI IKKE BARE LUKKE ØRERNE?
Får du af og til lyst til at lukke ørerne, når snakken falder på skadelig kemi? Det kan virke umuligt at gardere sig imod. Mange giver op, fordi det opleves enormt tidskrævende at skulle undersøge, hvilke produkter der er sikre. Men sundheds- og miljøbelastende stoffer er nu engang et livsvilkår for os alle, og de forsvinder jo ikke, bare fordi vi ikke forholder os til dem. Det er ikke en bæredygtig vej at være ligeglad. Så lad os begynde i dit køkken!
FEM DO’S & DON’TS TIL GOD KØKKENKEMI
Hvis du følger disse fem do’s og don’ts, er du virkelig langt i forhold til god kemi i dit køkken. Resten er (næsten) detaljer.
DE FEM DO’S
  1. Foretræk glas, porcelæn (ikke antikt/gammelt) og rustfri stål til opbevaring af mad.
  2. Prioritér de steder, hvor maden er længst i kontakt med materialet. Madbeholdere er fx vigtigere end     skærebrætter.
  3. Foretræk stegepander af støbe- eller pladejern (evt. med emalje) eller i rustfri stål.
  4. Vælg en drikkedunk af glas eller rustfri stål
  5. Vælg madvarer i glas, plastposer eller på karton.

 

DE FEM DON’TS

  1. Undgå varm/fed mad og drikke i pap- og papiremballage.
  2. Undgå at lade syrlige og varme madvarer være i kontakt med plast eller aluminium.
  3. Undgå gammel og/eller slidt plast.
  4. Undgå teflonpander – og hvis du har en alligevel, så undgå at overophede den.
  5. Undgå dåsemad og termobakker.

 

VÆRD AT VIDE OM MADEMBALLAGE
Den største sundhedsmæssige risiko i forhold til mademballage kommer klart fra fødevarer i pap- og papiremballage, som kan være imprægneret med de meget sundhedsskadelige fluorstoffer. Der er ingen lovgivning på området. Det gælder fx pommes frites- og pizzabakker, fedtpapir og caffe latte-krus. Tørvarer i papirsposer, fx mel  og gryn, bør omhældes. Vælg gerne patentglas og stabelbare glasskåle med låg. Put bagerbrødet i en plastpose eller en økologisk stofpose. Kom hellere frugt og grønt i madposer af plast end i papirsposer.

 

PLAST ER BEDRE END SIT RYGTE
Tørvarer i plastemballage behøver strengt taget ikke at blive omhældt. Plast til fødevarer er ofte udskældt, men det er faktisk ret godt reguleret. Madvarer på karton er helt okay, da de er uden fluorstoffer. Undgå til gengæld termobakker, da de er meget dårligt regulerede, samt dåsemad.

Få inspiration til gode drikkedunke i glas eller stål på  http://www.rosemaimonide.com/2015/drikkedunk-med-god-kemi

 

Rose Maimonide
Ekspert i naturlig sundhed til børn.  www.rosemaimonide.com

Rose Maimonide brænder for bæredygtig sundhed og hjælper familier med at vælge sundt og grønt med god kemi i en travl hverdag. Dengang forfatteren hed Rebecca Persson, skrev hun ”BABY – 100% naturlig uden tilsætning” (Politikens Forlag).

Rose er aktuel med sin nye bog ”Dit sunde barn – sådan!” Bogen er det første opslagsværk, der giver alle genvejene til et børneliv uden kemi. Travle forældre behøver ikke længere at læse 1001 artikler for at give deres barn på 1-12 år en sund hverdag. Bogen giver helt konkrete bud på naturligt sunde valg med god kemi, uanset om det handler om mad, kosttilskud, hudpleje, tøj, udstyr eller naturlig lindring af sygdom. ”Dit sunde barn – sådan!” er en meget smuk og komplet håndbog, som forældre nemt og hurtigt kan slå op i.

Rose deler gratis tips og nyttig viden på sin blog rosemaimonide.com. Der kan du bl.a. downloade den gratis e-bog ”MUMS – Søde Sunde Sager. Børnefødselsdag uden sukkerchok”.

Hendes online univers, ”Grøn Stue”, er med sine ca. 500 medlemmer landets største virtuelle samlingssted og inspirationsportal for sunde og grønne familier. Læs mere på grønstue.dk. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *