Gode gamle urterecepter blandet med ny viden og nye produkter

Behandlernes begreber

 

Det er jo ikke nogen hemmelighed, at jeg godt kan lide urter, urteprodukter og den magi, de nogle gange kan skabe for en krop, der har brug for støtteterapi.

Af Marianne Palm

Som vaskeægte urtenørd har jeg køkkenskabene fyldt med urter. I fordums tid, dengang jeg var teenager og begyndte min søgen efter muligheder for at skåne min krop for tarmkatar, bihulebetændelse, blærebetændelser, underlivsbetændelser eller hvad jeg ellers kunne nå at fejle gennem 12 måneder, var det først af alt urterne, der vakte min interesse. Jeg støvede gennem tykke bøger, traskede ind i genbrugsbutikker efter gamle slidte tidsskrifter og fik efterhånden samlet mig både en stribe af tørrede droger og et væld af viden, ikke kun til egne plager, men også til naboens slidte knæ og pædagogens migræne. Det blev flere år senere, som 21-årig, til en uddannelse som biopat, og så gik det ellers over stok og sten med flere uddannelser og endnu mere at holde styr på, for vitaminerne, mineralerne, fedtsyrerne og mælkesyrebakterierne blev trofaste følgesvende som et helt orkester af smukke muligheder for et sundere liv.

Urterne står stadig mit hjerte ganske nær, og de er kun blevet endnu mere interessante med årene. For forskerne bliver ved med at finde mulige forklaringer på, hvorfor Askeblad konkurrerer med Bukkehorn om at være den bedste til infektioner. Og i dag skal vi ikke ”nøjes” med et europæisk urteapotek, vi har fået så meget viden fra resten af verden, en viden, der kan omsættes til en god støtteterapi, til lindring ved akutte og kroniske problemstillinger.

I denne lille artikel har jeg valgt at fokusere på en gammel kending, UrtePencil, og fra samme firma, Natur Drogeriet, det helt nye produkt, Vircil. Kendetegnende for dem begge er, at det jyske firma fortsætter sine ædle traditioner med at vælge tørrede droger, sætter en flok af dem sammen for at skabe, hvad man med et moderne ord kalder kompleksitet. Oversat til helt almindeligt dansk fortæller det, hvordan de mange forskellige planter arbejder sammen om at skabe muligheden for, at kroppen kan få en støtte til at vende retur til en oprindelig sundhedstilstand. Det kaldes også i fagkredse for synergieffekt: At sætter vi fx fem planter sammen med hver deres egenskaber, så opnår vi ofte mere og bedre effekt, end hvis vi tog drogerne hver for sig.

Droger er en fælles betegnelse for planter og plantedele, der kan anvendes som lindring eller støtte for kroppen. Det kan være urter, men også bark, rødder, frugter og nødder kan være ingredienser. Derfor dækker ordet ”urter” ikke over hele det spektrum, som naturen har stillet til rådighed for menneskelige udfordringer.

Den gamle kending og det nyeste skud på stammen

Hvordan kan du skelne mellem de to produkter, der begge virker på mange af kroppens organer, men især har fokus på at hjælpe mod infektioner og inflammationer?

  • Er du slidt og træt efter længere tids sygdom eller andre trælse problemstillinger, er det Vircil, der giver mest mening. Her er tilsat de såkaldte adaptogene droger fra Asien, og ja, undskyld, at der er så mange fagudtryk, men ordet dækker over en egenskab, hvor den pågældende droge virker alment styrkende på hele kroppen. Den evner at hæve kroppens stresstærskel, så den bedre kan tåle de belastninger, den bliver udsat for. Man ved, at de fleste adaptogene droger virker på binyrerne, som dernæst og samtidig hjælper immunforsvaret og nervesystemet med at genoprette eller bibeholde en god balance, så vi bedre kan tåle det liv, vi lever.

  • Kan du mærke, at der er en infektion på vej, som du gerne vil krybe udenom, så skynd dig at spise seks kapsler med UrtePensil. Her får du en håndsrækning til det akutte beredskab, og det gælder, hvad enten det er en infektion i luftvejene, i tarmen eller fx i blæren. Det er en ”tudsegammel” urterecept skabt af grundlæggeren af Natur Drogeriet, Peer Christiansen, og produktet har været på helsehylderne i cirka 70 år. Dengang var viden om de enkelte droger leveret gennem de selvsamme bøger, som jeg ledte efter i 70’erne, og er du urtenørd, ligesom jeg, er du også stødt på de to tunge bøger af A.O. Hansen, Naturlig Helbredelse.

  • Gennem de sidste tre årtier er der lavet flere studier på de enkelte ingredienser, og man ved i dag, at UrtePensil er antibakteriel, immunregulerende, kan hindre colibakterier i urinen, som kan skabe blærebetændelse, den evner at hjælpe trætte og slidte tarme og kan stort set anvendes til alle akutte problemstillinger. Det skal ikke hindre dig i at gå til læge og få den rette diagnose eller den rette behandling, men UrtePensil er værdig som en støtteterapi, der altid bør finde sig forrest i dit eget husapotek.

Du kan se de mange droger, der indgår i de to produkter på –  www.natur-drogeriet.dk