Gourmet mod underernæring og til glade ismaver

is
 
 
Det er istid. Og bare rolig, du vågner ikke op til en mammut i baghaven, men den sæson, der byder på sol, varme og trang til en velsmagende nedkøling. Kort sagt: sommer rimer på is.
 
 
Af Ansofi Amalieh Larsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – juni/juli 2016
 
 
Skee Ismejeri har en lang tradition for at producere gourmetis. Råvarerne, de bruger, er få, og isene er tilmed økologiske og helt uden tilsætningsstoffer. I 2008 blev Skee Ismejeri det første ismejeri i verden, som havde en fuld omlagt Fairtrade-produktion. Alt det gør kun smilet bredere hos iselskere.
 
Grundlæggerne af Skee Ismejeri, Jørgen og Jeanette, er både uddannet i og har passion for økologisk landbrug og ernæring – et perfekt makkerpar. På gården i Store Merløse på Vestsjælland startede produktionen af økologisk is i 1999, hvor 35 jerseykøer gav fløden til den lækre dessert. Køerne står der ikke længere, men passionen og engagementet lever videre den dag i dag, hvor de får deres mejeriprodukter fra det økologiske Thise Mejeri.
 
 
Skee is.. skal spises med ske
 
De nyeste skud på stammen er de proteinrige is, der kan hjælpe, hvor appetitten fejler. De hele økologiske  vanilje-stænger smager igennem, og det gælder for samtlige af Skees isprodukter, at ingredienserne er få og af høj kvalitet.
 
Isen indeholder 9 gram protein og 24 gram fedt pr. 100 gram og er udviklet i samarbejde med Videncenter for Fødevarer og Sundhed, hospitaler og plejehjem. Formålet med isen er at give småtspisende og mennesker, som lider af sygdomsrelateret underernæring, appetitten tilbage med et naturligt og velsmagende produkt. Patienterne har været vant til proteindrikke, som mildest talt ikke er appetitvækkende – men det er den proteinrige is.
 
Appetitten får vi, når vi spiser. Fra det øjeblik, vi går i gang med at tygge på maden, dannes et enzym, ptyalin, som fortæller fordøjelsen, at der er mad på vej. Derfor er det afgørende, at vi kan lide det, vi spiser, at der er noget at tygge på, så vi får appetit til at leve livet.
 
Værsgo at spise.
 
 
Hvis du er undervægtig, kan du gennem din læge få isen på en grøn recept og dermed et tilskud på 60 %, når du bestiller på Apoteket.
 
Du kan finde flødeis fra Skee Ismejeri hos Meny og Irma. I Meny hedder isen Butlers choice, og hos Irma er der brugt is fra Skee i deres økologiske is.
 
 
Lav din egen chokolade-/kirsebæris
Ingredienser
150 g friske danske kirsebær
½ liter piskefløde
2½ dl sødmælk
2 pasteuriserede æg
100 g sukker
50-75 g mørk chokolade
 
 
Sådan gør du
Rens kirsebær for sten, og del hvert kirsebær i to til fire dele, alt efter hvor store stykker der ønskes. Stil 100 g af de rensede bær i fryseren. Riv chokoladen på et rivejern til chokoladeflager, og sæt chokoladen i fryseren. Pres saften ud af de sidste 50 g kirsebær, evt. igennem en sigte. Gem saften, den skal give isen farve. Pisk æggene til en æggesnaps.
 
Tilsæt sukker til æggesnapsen, mens der piskes, til æggesnapsen er luftig. Tilsæt fløde, mælk og kirsebærsaft til æggesnapsen, og pisk ingredienserne sammen. Tilsæt blandingen i en ismaskine, og følg dens anvisninger. Ca. fem minutter inden isen er færdig, tilsættes kirsebær og chokoladeflagerne.
 
 
Hvis du ikke har en ismaskine
Kom isen i fryseren.
Hver halve time tages isen ud af fryseren, og der piskes grundigt og hurtigt. Gentag piskningen hvert 30. minut, indtil isen har sat sig. Husk at tilføje nødder, chokoladestykker, bær eller andet, lige inden isen har sat sig, der skal stadig kunne røres rundt, så fyldet kan fordeles jævnt. Frys altid fyldet, så der ikke er varmeforskel på ingredienserne.