Når man kigger ned over de mange erfaringer og den store forskning, der er på et af Indiens mest brugte krydderier, bliver man slået af forbavselse og store forventninger. Kan man virkelig opnå så mange positive resultater med den smagsløse, men meget gule gurkemeje? Vi har set nærmere på postulaterne og forskningen – især i forhold til kvinde-problemer.
Af Marianne Palm
Artiklen er fra //mig// en del af magasinet sund-forskning – juni/juli 2016
Du kender sikkert gurkemeje som et meget brugt krydderi i indisk og asiatisk madlavning. Det giver en dybde i smagen og en flot gul-orange farve til fx karryretter.
Men gurkemejen kan meget mere end at skabe mad. Den har 4000 år på bagen som et sundhedsfremmende pulver, og det gælder stort set alle problemstillinger, der involverer en inflammation eller for mange frie iltradikaler i vores krop.
Hud i alle aldre
En af hovedårsagerne til, at huden ældes og blandt andet får rynker, er skader fra frie radikaler. De kommer indefra, udefra, ja, alle steder fra, og har vi ikke nok antioxidanter til at holde dem i skak, går det blandt andet ud over vores hud. Stort set alle hudproblemer er afhængige af, at man får antioxidanter nok, og at man samtidig holder inflammationerne i ave. En inflammation i huden vil vise sig som alt lige fra solskader til kroniske sygdomme som eksem og psoriasis eller den irriterende akne.
Ifølge mange komplementære behandlere skal årsagen til hudproblemer bl.a. findes i en leverfunktion, der ikke er optimal. Man ved fra studier, at gurkemeje hjælp er på galdeflowet, så du bedre kan nedbryde din mad, bl.a. fedstoffer og proteiner, og samtidig er det indiske krydderi i det hele taget med til at opbygge en sund lever.
En naturlig smertestiller, også til kvindeproblemer
Menstruationssmerter i den lettere afdeling er nok ikke helt til at komme udenom, da den øgede spænding i musklerne og eventuelle øgede blodmængde i livmoderen kan forårsage smerter i mindre omfang. Men stærke smerter er ikke nødvendige. Det handler om forholdet mellem de forskellige såkaldte prostaglandiner, der skal holdes i balance. Danner du for mange af den slags (PGE2) i forhold til den anden type (PGE1), får du flere smerter. Smerterne kan du stoppe med gode stærke omega-3-fedtsyrer fra fiskeolie eller alger, men også med gurkemeje. I Indien spiser man rask væk 1 gram om dagen i om at stoppe kaskaden af bestemte interleukiner fra de hvide blodlegemer, der ellers vil genere dine muskler, slimhinder og nerver i underlivet.
Gurkemeje fra Pukka
Det vrimler med studier på gurkemeje og her, hvor vi kun har fokuseret på ganske få problemstillinger, er det værd at nævne, at det lille krydderi også har en stor effekt på muskelspændinger, gigtsmerter og sågar på hjernens mulighed for at beskytte sig mod Alzheimer.
Pukka har udviklet et produkt, Wholistic Turmeric, som både indeholder ekstrakt af hele roden samt den essentielle olie og en tørekstrakt af roden. Alt sammen for at sikre et optimalt indhold af gurkemejes væld af aktive stoffer, der endog gøres mere tilgængeligt for kroppen, fordi producenten bl.a. har tilsat ingefær og en speciel pebersort.
Du skal ikke bruge gurkemeje i større mængder under graviditeten og ej heller anvende krydderiet, hvis du tager blodfortyndende medicin. I så fald skal du holde øje med dit INR-tal, så du får reguleret mængden af medicin.
Boost dit collagen i huden
Collagen er helt nødvendigt for at holde vores hud fast, smidig og ungdommelig. Det er også nødvendigt, når dette hudprotein skal hele op og forny sig.
Her kan krydderiet også hjælpe til. Det har vist sig, at det aktive stof curcumin har hud- og sårhelende egenskaber, blandt andet ved at øge indholdet af collagen i huden.