Hår og hårtab

skaldethed  

Vi har ca. 100.000 hår på hovedet. Håret vokser ½-1 ½ mm. om ugen, og den hurtigste vækst ses fra teenageårene til fyrreårs alderen. Det enkelte hår vokser i ca. 6 år, hvorefter det afstødes og erstattes af et nyt hår i hårsækken.   

 

Således taber vi cirka 100 hår om dagen, men der kan godt være perioder, hvor vi fælder mere end andre perioder, uden at det er unormalt. Efter menopausen begynder hårvæksten ofte at aftage. Måske bliver håret tyndere, og nogle kvinder får hårtab. Krops- og ansigtsbehåringen kan blive kraftigere, og benævnes hirsutisme. Det skyldes en kombination af faldende østrogenniveau, og at testosteron bliver mere aktivt. De arvelige anlæg spiller en stor rolle for, hvornårman får gråt hår, og cirka halvdelen af den danske befolkningen har begyndende eller helt gråt hår i fyrreårs alderen. Kun 28 % af de gråhårede vil med tiden få helt hvidt hår. Stress, sygdom, sukkersyge, fejlernæring, anæmi og psykiske og fysiske traumer kan føre til dannelsen af grå hår.  

 

Hårtab og hårspalter
Der er først tale om hårtab, når væksten ikke kan følge med det tab, der altid sker. Det er som regel genetisk bestemt, hvornår kvinder begynder at blive tyndhårede, hvis det da overhovedet er tilfældet. Hårtab kan også være midlertidigt.  

 

Årsager
Hormonelle forandringer i forbindelse med graviditet og overgangsalder • Stress • Sygdom • Fejlernæring eller underernæring • P-piller og anden hormonbehandling • Medicin, især kemoterapi og andre forgiftninger af kroppen • Udtørrende shampoo, hårpermanent, kemisk hårfarvning, hårsprays, toupering, gummielastikker, voldsom udredning og anden mishandling kan gøre håret tyndere eller få det til at spalte.  

 

Kurforslag
Der bør fokuseres på årsagerne. Læs specifikt om graviditet.  

 

Kostråd:
Spis efter din stofskiftetype og læg især vægt på proteinholdige fødevarer, frugter og grønsager. Phytoøstrogener (græskarkerner, hørfrø, solsikkekerner, sesam og mandler). Begræns eller undgå indtagelsen af sukker og kaffe, som kan dræne kroppen for B-vitaminer, kalcium, magnesium og andre mineraler.  

 

Vitaminer og mineraler:
Især A-vitamin, alle B-vitaminer, kalcium, magnesium, zink og silicium.  

 

Urter:
Equisetum arvense (agerpadderokke) – eventuelt som te og Trigonella foenumgraecum (bukkehornsfrø) har vist sig effektivt for mange. Drik tre kopper dagligt eller spørg i helsekostbutikken efter en tørekstrakt med bukkehorn og B-vitaminer. Henna, et naturligt farvestof fra Hennabusken er godt for håret og kan bruges til rødfarvning.  

 

Andet:
Sørg for god hårpleje ved at bruge en urteshampoo shampoo uden en masse kemikalier. Brug eventuelt en hårkur med mandelolie ved tørt hår. Hovedbundsmassage kan ligeledes anbefales.  

 
 
 

 

3 thoughts on “Hår og hårtab

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *