Har du candida-overvækst?

Candida svamp

 

Det er længe siden, at sund-forskning har taget fat på den irriterende svamp Candida albicans.

Derfor får du nu en oversigt over, hvad den belastende svamp kan være medårsag til på alle vores slimhinder og ligeledes mulige løsninger gennem det eventyrlige – for nogen – velsmagende hvidløg og for andre et absolut no-go.

Heldigvis for os alle, hvidløgselskere eller ej, findes der kapsler, der gerne tager kampen op mod den irriterende svamp, så du kan trække vejret frit, fri for ubudne gæster og hvidløgsånde.

Af Marianne Palm

Candida-overvækst, også kendt som candidiasis, er en tilstand, hvor gærsvampen candida, især Candida albicans, formerer sig ukontrolleret i kroppen. Det kan føre til forskellige sundhedsproblemer, afhængigt af hvor overvæksten sker. Candida kan påvirke alle områder, hvor der er slimhinder, eller hvor der er en mikroflora, fx også på huden.

Candia albicans er blot en af mange svampe, og fælles for dem alle er, at vi gerne har en mindre vækst af dem, de kan meget vel være en del af vores naturlige mikrobiom, men kommer de ud af takt med de andre, kan der ske en formering af svampene, og det må ikke ske.

Symptomer på candida-overvækst

Symptomerne varierer, afhængigt af placeringen af overvæksten, og kan være der i varierende grad lige fra “næsten usynlig” til meget stærke angreb.

Mundhulen (bl.a. trøske)

  • Hvide pletter i munden.
  • Rødme og smerte.
  • Revner i mundvigene, som dog også kan skyldes B-vitaminmangler eller generelle problemer med fordøjelsen.

Huden

  • Rødme
  • Kløe
  • Udslæt
  • Fugtige, hvide belægninger, især hvor der er mulighed for ekstra fugt, fx i armhuler, under brystet, ved lyske og underliv. Er der svamp ved tæerne, behøver det ikke at være pga. overvækst af candida, der kan være andre svampe på spil, men Garpro kan stadig være løsningen.
  • Fordøjelsen
  • Oppustethed og luft i tarmene.
  • Diarré eller forstoppelse eller vekslende afføringer.
  • Træthed, især i dyk i løbet af dagen.
  • Øget trang til sukker og kulhydrater, faktisk sådan en ustyrlig trang. Det kan dog også “bare” være svingende blodsukker, så du skal have flere af de nævnte symptomer, før man blot på symptomerne kan konkludere, at det er Candida albincans. Garpros indhold af allicin henvender sig dog direkte til andre uønskede svampeformer end C. albincans, og derfor kan Garpro stadig sammen med Strath og evt. et chromtilskud være en rigtig god mulighed.
  • Vaginal candidiasis (gærinfektion)
  • Kløe og irritation.
  • Hvid, klumpet udflåd.
  • Smerte ved vandladning eller sex.

Der kan dog også være tale om en bakteriel vaginose, som bør undersøges af lægen.


Årsager til candida-overvækst

Flere faktorer kan bidrage til candida-overvækst:


Antibiotikabrug

Antibiotika kan dræbe gavnlige bakterier i tarmen, hvilket giver candida mulighed for at formere sig uhindret. I dag bruger vi heldigvis smalspektret antibiotika, så det er langt fra ved alle antibiotikakure, at der behøver at opstå en overvækst. Hold øje med symptomerne nævnt ovenfor efter en penicillinkur.

Sukkerrig kost

Candida trives på sukker og raffinerede kulhydrater. Det betyder, at alle former for sukker, også sukker i frugt, sukker skjult i færdigretter, alkohol og vin er svampens levebrød.

Har du meget trang til sukker, er der flere måder at få has på problemet ud over at anvende Garpro.

Svækket immunsystem

Mennesker med svækket immunsystem er mere udsatte. Tag kontakt med en biopat/naturopath ibm eller en ernæringsterapeut DET, som er vant til at arbejde med mikrobiomer.

Hormonelle ændringer

Graviditet, p-piller og hormonbehandling kan påvirke balancen af mikroorganismer og fremme candida-overvækst.

Dårlig hygiejne og fugtige miljøer

Candida trives i varme, fugtige omgivelser. Sørg for, at fugtige områder på kroppen får luft.

Behandling af den irriterende svamp

Behandlingen afhænger af, hvor på eller i kroppen problemet er. Når der først er svamp ét sted, kan der meget vel opstå problemer andre steder, så det er vigtigt for hele din sundhedstilstand at tage kampen op mod svampen.

At udsulte svampen uden at du bliver for sulten …

Som nævnt ovenfor kræver en anti-candida-kur, at man undgår søde sager og frugtsukker, hvidt brød, pasta og alkohol i hverdagen og måske ovenikøbet tager en måned fri for alle hurtige kulhydrater og alkohol. Eller minimum i 21 dage.

Det kræver, at du fra morgenstunden ændrer dine kostvaner, og sørger for at spise meget mere fedt og protein, så du bliver mæt af de fødevarer, der ikke nærer svampens formering i dine tarme. Ved at spise dig mæt, vil du i løbet af dagen få mindre trang til søde ting.

Er du på periodisk faste, skal du enten overveje at droppe det i et stykke tid, indtil du har fået bugt med svampen, da bare en anelse dyk i blodsukkeret kan få svampen til at forlange sukker, og du får svært ved at stå imod.

Hvis du ellers har det fint med periodisk faste, så lad det første måltid være med overvejende fedt og protein. Forslag til mad, der modvirker candida, finder du bl.a. hos Madgudinden, hvor du for bare 99,- kr. kan købe en e-bog med opskrifter:

https://www.madgudinden.dk/produkt/fri-for-candida-og-dysbioser/.


(Madgudinden alias Karina Willumsen er i øvrigt fast skribent her i sund-forskning).


Naturen har skabt svampe, vi gerne vil være sammen med, og så er der …

Naturen har skabt svampe, og de er i deres rette miljø en vidunderlig måde at styrke vores kroppe på. Det gælder dog ikke alle de svampe, der kan bosætte sig på vores slimhinder. Deres vækstbetingelser skal minimeres, og det er her, Garpro kommer ind i billedet.

Hvidløg med sit stabile indhold af allicin

Garpro med sit indhold af allicin og mælkesyrebakterier kan være den vigtigste støtte mod candida-overvækst. Allicin er det aktive stof i hvidløg, og det er lykkedes den engelske producent at gøre produktet stabilt, så allicinen kan ødelægge det enzymsystem, svampene bruger til at formere sig med. I dag ved vi også, at allicin ødelægger den biofilm, som svampe og bakterier bruger til at kommunikere og formere sig i, så man hurtigst muligt får has på uønskede svampe, bakterier og parasitter.

Man ved, at allicin formår at angribe uønskede svampeceller m.m. indefra, men også tager fat på de toxiner, som svampene udskiller, og derigennem også stopper enzymerne, som ellers får bakterierne til at formere sig.

Der skal dog en noget større dosis til, end hvad doseringen på æsken foreskriver:

Tag en kur på 21 dage, hvor du tredobler doseringen, men gør det, samtidig med at du støtter slimhinderne, bl.a. via fordøjelsen. Her kan du få hjælp fra et andet af Midsonas produkter, nemlig Strath, der i mange år led under den misforståelse, at det indeholder gær, som kunne fremme candida-overvækst. Det er heldigvis ikke tilfældet, tværtimod giver det meget god mening at få has på svampen ved at kombinere:
Svampehæmmende kostvaner + Garprokur i 21 dage + Strath, sidstnævnte gerne året rundt. For den fermenterede drik skaber bedre vilkår for din naturlige mikroflora, så den lettere kan imødegå candida-svampens formering og give den kamp til stregen.

Man ved også om Strath, at den fermenterede urtedrik hjælper på optagelsen af næringsstoffer, og det kan der meget vel være brug for efter måske årtier med den irriterende candida-svamp på dine slimhinder.


Virkningen af hvidløg

Candida hører til gærsvampe, hvoraf der findes ca. 500 forskellige arter. Kun ca. 10 af disse er hyppigt involveret i infektioner hos mennesker. Mest almindelig er Candida albicans, men også C. glabrata, C. krusei, C. tropicalis, C. parapsilosis m.fl. ses som årsag til infektion.

Hvidløg (Allium sativum) har et effektivt forsvarssystem bestående af mange forskellige komponenter for at beskytte sig selv mod mikroorganismer, herunder svampe. Hvidløg producerer enzymatisk allicin, hvis det bliver angrebet og “skadet”. I laboratoriet kan man se, at når frisk hvidløg hakkes eller knuses, omdanner enzymet alliinase alliin til allicin. Allicin markerer sig ved at virke antibakterielt, svampedræbende, antiviralt og parasitdræbende.

Læs meget mere i artiklen “Slip af med svampen” på sund-forskning.dk

Søg i det hele taget på www.sund-forskning.dk, skriv “allicin”, og der kommer flere artikler frem.