Har du problemer med dit stofskifte?

Skærmbillede 2015-07-15 kl. 18.00.24

 

 

 

Man har længe vidst, at jod er nødvendigt for stofskiftet, men i de seneste år har interessen især været fokuseret omkring mineralet selen. Dette vigtige stof er nemlig med til at regulere de stofskiftehormoner, som styrer cellernes omdannelse af føde til energi, og selenmangel kan være årsag til, at stofskiftet ikke fungerer korrekt.

 

Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i sund-forskning og //mig// – april/maj 2015

 

Et velfungerende stofskifte – altså omsætning af føde til energi i cellerne – er vigtigt for at holde en normal vægt. Men det er langt fra den eneste fordel. Stofskiftet har indflydelse på stort set alle kropsfunktioner, og derfor er det afgørende, at det fungerer, som det skal.

En del mennesker lider af for lavt stofskifte. Nogle har så store problemer på grund af dette, at de får medicinsk behandling med stofskiftehormoner for at få bugt med symptomerne. Hvad mange imidlertid ikke ved er, at stoffet selen, som vi får fra vores daglige kost, er uhyre vigtigt for, at stofskiftet fungerer normalt, og hvis man mangler selen, kan det skabe mange problemer. Faktisk kan selenmanglen forårsage, at den stofskiftemedicin, man tager, ikke virker efter hensigten.

 

Den vigtige skjoldbruskkirtel

For at forstå, hvordan selen virker, er vi nødt til at tage et nærmere kig på skjoldbruskkirten, en sommerfugle-formet kirtel, der sidder på begge sider af halsen lige under adamsæblet. Denne kirtel producerer nogle hormoner, som regulerer vores stofskifte. Det drejer sig om de to stofskiftehormoner T3 (trijodthyronin) og T4 (thyroxin). T4 er ikke biologisk aktiv og skal derfor omdannes til det aktive T3-hormon. Det er T3, der styrer hvor hurtigt cellerne omdanner føde til energi. På engelsk taler man om ”metabolic rate” – eller stofskiftehastighed.

 

Selenafhængige enzymer

Denne omdannelse fra T4 til T3 kan kun ske, hvis der er selen til stede. Det foregår ved hjælp at de tre selen-afhængige enzymer, jod-thyronin-deiodinase type I, II og III. Som det fremgår af navnet på disse enzymer, indgår jod og aminosyren thyrosin også i processen. Omdannelsen sker primært i leveren, men også delvis i nyrerne og muskelvævet. Netop derfor er der særligt høje selen-koncentrationer i disse væv, og altså især i leveren.

 

Symptomer på lavt stofskifte

Hvis kroppens selen-niveau er for lavt, kan det påvirke denne T4-til-T3 omdannelse med den konsekvens, at stofskiftet så at sige ”kører af sporet”. Symptomer på lavt stofskifte er blandt andet:

 • vægtstigning og vægtproblemer generelt
 • tør hud
 • træthed
 • mangel på energi
 • tendens til kuldskærhed
 • negleforandringer
 • hårtab

 

Hvis du vil have dit stofskifte til at fungere ordentligt, er det afgørende, at du får nok selen. Får du for lidt af det vigtige mineral, indebærer det nemlig, at din skjoldbruskkirtel (som styrer stofskiftet) ”kortslutter”. Fisk, fuldkorn og nødder er alle gode kilder til selen, men mange vælger at supplere kosten med et tilskud for at være på den sikre side. Selen fås i mange varianter og kvaliter. Generelt er uorganiske selenpræparater billige, men optages ikke specielt godt i kroppen. Det er bedre at indtage organisk selen, og hvis man vil være helt sikker på optageligheden, er et præparat som SelenoPrecise velegnet. Det er en patenteret organisk selengær, som i  undersøgelser har vist at have en optagelighed på 88,7 procent.

 

Du kan læse mere om selen, selenforbindelser og sundhed her: www.healthandscience.eu

 

5 tips til hurtigere stofskifte

Der er mange ting, du selv kan gøre, for at hjælpe dit stofskifte på vej. Her er en håndfuld gode råd på vejen:

 

 • Opbyg muskelmasse

Din krop forbrænder kalorier, selv når du forholder dig i ro. Dette hedder hvilestofskiftet, og det er langt højere (mere effektivt) hos dem med mere muskelmasse end hos dem, der ikke har særlig meget muskelmasse. Jo mere muskelmasse, du opbygger, desto flere kalorier omsætter du i cellerne – selv i hvile.

 

 • Drik rigeligt med vand

Kroppen bruger vand, når den forbrænder kalorier. Selvom du kun er mildt dedhyreret, kan det være årsag til, at din stofskiftehastighed går ned. Drik et stort glas vand før hvert måltid/mellemmåltid, så holder du væskebalancen vedlige. Sørg også for at undgå meget saltholdige fødevarer, der jo som bekendt binder væske.

 

 • Spis stærke krydderier

Stærke krydderier som chili og cayenne-peber m.v. indeholder naturlige stoffer, som sætter forbrændingen i vejret. Du kan let få dit stofskifte til at køre i højere gear ved at spise større mængder af disse ting. Det er blot et spørgsmål om tilvænning, og det er ikke bare godt forbrændingen, men sundt for kroppen i almindelighed.

 

 • Protein fremfor kulhydrat

Kroppen bruger flere kalorier, når den fordøjer protein, end når den fordøjer kulhydrater. Derfor er det en god ide at få mere protein ind i kosten, for eksempel i form af magert kød, fjerkræ, fisk, æg og nødder.

 

 • Undgå sultekure

Sultekure er dårlige for dit stofskifte. Med sultekur mener man et dagligt kalorieindtag på under 1.200 kalorier (kvinder) og 1.800 (mænd). Det kan godt være, at sådan en kaloriebegrænsning resulterer i et vægttab på kort sigt, men medaljen har en bagside. Man går glip af vigtige næringsstoffer (herunder selen), og desuden mister man muskelmasse, hvilket som omtalt tidligere forringer stofskiftets hastighed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *