Har forskerne fundet en kur mod gamle, ”stive” hjerter?

 

 

Som et helt naturligt led i aldringsprocessen bliver hjertet gradvist stivere på grund af øget collagen-dannelse i selve hjertemusklen, men kombinationen af coenzym Q10 og selen ser ud til at kunne modvirke den proces.

 

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2019/januar 2020

 

Når vi bliver ældre, bliver vi stivere i vores bevægelser. Musklerne og leddene er ikke længere så smidige, og på samme måde bliver hjertet stivere. Det skyldes en øget dannelse af bindevæv eller collagen – et fænomen, der kaldes fibrose. Efterhånden som det aldrende hjerte bliver mere stift på grund af den øgede collagen-dannelse, mister det sin evne til at trække sig sammen og slappe af. Hjertefunktionen svækkes altså, og det kan i værste fald føre til hjertesvigt. Fibrose kan også ramme andre organer som leveren.

 

Stærkere hjerter med selen og Q10

I 2013 offentliggjorde svenske forskere resultaterne af en opsigtsvækkende undersøgelse af raske ældre mænd og kvinder. De blev tilfældigt inddelt i to grupper, hvor en gruppe fik selen (SelenoPrecise) og Q10 (Bio-Qinon Q10), og den anden fik tilsvarende snydepiller. I gruppen, der fik selen og Q10, så man, at deltagernes hjertemuskelfunktion var blevet forbedret markant. Der var samtidig 54 pct. færre i den gruppe, som døde af hjerte-kar-sygdomsammenlignet med gruppen, der fik snydepiller. Det i sig selv er banebrydende, for ingen medicinsk behandling har på nuværende tidspunkt kunnet dokumentere et tilsvarende resultat.

 

Målbare tegn på mindre fibrose

Men hvad de samme forskere fandt efter grundige analyser af de tusinder af blodprøver, der var blevet taget i løbet af de fire år, forsøget varede, var om muligt lige så imponerende. Det viste sig nemlig, at der hos de selen- og Q10-behandlede personer var markant lavere blodindhold af en række biokemiske markører, der normalt stiger i takt med den øgede dannelse af collagen. Der er tale om følgende: cathepsin S, endostatin, galectin-3, GDF-15, MMP1, MMP9 og TIMP1. I 2018 offentliggjorde de svenske forskere resultatet af disse målinger i tidsskriftet Biofactors.

 

En ”foryngelseskur” for hjertet

For lige at forstå, hvad deres opdagelse betyder, er vi nødt til at kigge på et normalt hjerte, som består af 75 pct. hjertemuskelceller (myocytter) og 25 pct. øvrige celler, hvoraf langt størsteparten er collagendannende celler – også kaldet fibroblaster. Normal ældning af kroppen øger collagendannelsen i hjertet med 50 pct. hos 30-70-årige. Det er denne øgede collagendannelse (fibrose), som gradvist gør hjertet svagere og i værste fald fortykker hjertet, så det ikke kan pumpe ordentligt. Kombinationen af selen og Q10 ser ud til at modvirke den proces – så man i biologisk forstand gør hjertet yngre ved at forebygge fortykkelsen og holde hjertet funktionsdueligt.

 

Meget vigtig forskning

Man har tidligere demonstreret denne effekt i dyreforsøg, hvor dyrene har fået Q10 alene. Den behandling har mindsket fibrose i leveren, hjertet, lungerne og bygspytkirtlen. Den svenske undersøgelse fra 2018 er dog af særlig betydning, da den er udført på normale, raske, aldrende mennesker. Deltagerne i den svenske undersøgelse fik 200 mg Q10 i bløde kapsler og 200 mikrogram selen i form af organisk selengær. Både de virksomme piller og snydepillerne blev leveret af den danske virksomhed Pharma Nord.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *