Hibiscus – planten der er meget mere end køn

Skærmbillede 2015-07-15 kl. 09.00.46

 

 

Af Kristine Bindslev

Bragt i //mig// i februar 2014

 

Smuk er den. Hibiscus – planten, der både kan pryde, spises og bruges som medicin. De sidste 10 år har opfindsomme franskmænd dokumenteret, at planten også udmærker sig ved at have en markant effekt på både bakterier og svampe i urinvejene.

Hibiscus planten hører oprindeligt hjemme i tropiske og subtropiske egne, hvor man benytter forskellige dele af planten i madlavningen, men også som naturmedicin mod alskens dårligdomme. I Europa har man hidtil mest brugt hibiscus som inaktivt smags- og farvestof, men inden for de seneste par årtier er der ved at dukke dokumentation op for mere specifikke anvendelser.

 

Vanddrivende effekt med virkning på blodtrykket

En publikation fra Tufts Universitet, Boston, USA fra 2010 dokumenterer, at hibiscus i en overkommelig daglig dosis klart har en sænkende effekt på for højt blodtryk. Som forventet af en levnedsmiddelingrediens er virkningen moderat og udgør ca. 10 mm Hg på det systoliske blodtryk (det høje blodtryk). Forfatterne peger på muligheden for at hjælpe folk med risiko for forhøjet blodtryk eller blot let forhøjet til at forbygge, at problemet udvikler sig. På den måde kan mennesker med let forhøjet blodtryk eventuelt undgå at skulle tage blodtrykssænkende medicin.

 

Forebyggelse af nyresten

Ud over den blodtrykssænkende effekt har hibiscus- planten ligeledes vist en positiv virkning i forhold til forebyggelsen af nyresten. Hibiscus indeholder ingredienser, der fremmer udskillelsen af de stoffer, der ellers kunne udfældes som ”sten” i urinvejene, en særdeles smertefuld tilstand. Effekten er påvist både i dyrestudier og kliniske forsøg med mennesker.

Hibiscus fuld af smag og farve. Produktionen af hibiscus til fødevaresektoren udgør noget over 15.000 tons om året.
Den afblomstrede Hibiscus sabdariffa (det såkaldte ”calyx”) har en smuk rød farve og giver drikkevarer en indbydende lyserød kulør. Af samme grund importeres en stor del til EU som smagsgiver og farvestof i urteteer og andre drikkevarer.

 

Bakterie – og svampehæmmende effekt

For ti år siden gjorde franske forskere endnu en opdagelse i rækken af de mange effekter, hibiscus har. Nemlig, at den også har en bakterie- og svampehæmmende effekt. Hidtil havde man troet, at det kun var takket være hibiscusplantens evne til at gøre urinen sur, at bakterier blev hæmmet i vækst. Sur urin for- hindrer nemlig en eksplosiv bakterievækst. Men man fandt ud af, at der altså også er stoffer i hibiscus, som helt målrettet stopper bakterievæksten.

Det er de franske forskere Y. Rolland og C. Duval, der har undersøgt hibiscus så grundigt, at det har været muligt at patentere den særlige fremstillingsmetode, de har opfundet. Både ekstrakt fra hele planten og fra de afblomstrede calyxer har vist sig at have den bakterie- og svampehæmmende effekt.

Helten i hibiscusplanten er den særlige flavonoid. Den blev opdaget i 2002, og man fandt, at den modvirker bakterier som E. coli, S. aureus, B.  subtilis og pumpilus samt P. Aeruginosa. De er alle sammen almindeligt forekommende bakterier i vores daglige miljø.

Forskerteamet Rolland og Duval arbejdede videre med og udviklede en metode til at sikre en standardiseret, virksom mængde aktivstof i det færdige ekstrakt. Med dette ekstrakt kan man fremstille effektive præparater, der har samme effekt fra gang til gang.

Forskere fra Nagpur Universitet i Indien har siden- hen bekræftet effekten og påvist, at forskellige dele af hibiscusplanten har en tydeligt hæmmende effekt på en lang række af de almindeligt forekommende bakterier. Især E. coli er interessant, når det drejer sig om urinvejene, for hovedparten af de tilfælde af blærebetændelse, der bliver undersøgt, har disse naturligt forekommende tarmbakterier som den udløsende faktor.

 

Behandling – og forebyggelse af blærebetændelse

Det er ikke nok, at man kan vise effekt invitro (reagensglasforsøg). Så da Rolland og Duval opdagede, at deres ekstrakt virkede på bakterier i laboratorieforsøg, var det næste oplagte skridt at afprøve det på mennesker til behandling og forebyggelse af urinvejsinfektioner – i daglig tale blærebetændelse.

Deres kliniske studie kunne dokumentere, at hibiscus både har en her-og-nu-effekt på blærebetændelse og på længere sigt en tydeligt forebyggende effekt på tilbagefald. Det er fantastisk nyt for de mange mennesker, især kvinder, der hyppigt har den mindre fornøjelse af tilbagevendende tilfælde af blærebetændelse. Endelig et produkt fra naturen, der kan hjælpe med at blive problemet kvit.

 

Har vi hørt det sidste fra hibiscus?

Det er langt fra sikkert, at effekten på urinvene er det sidste, vi hører fra den ambitiøse plante. Rundt om i verden anvendes hibiscus mod kvalme, ødemer, hoste, sej slim, tømmermænd og også med henblik på at stimulere fordøjelse, galdeproduktion og i den mere kuriøse afdeling til at stimulere sexlysten!

 

Mistanke om blærebetændelse?

Aflever en urinprøve til din læge. Din urin bliver undersøgt for bakterier og hvide blodlegemer. Hvis der er bakterier undersøger lægen, hvilke antibiotika de er følsomme for.

 

Hvad er urinvejsinfektion?

Urinvejsinfektion er betændelse i blæren (blære- betændelse) og sommetider også i nyrebækkenet, som er den øverste del af urinlederen, der løber fra nyren til blæren (nyrebækkenbetændelse). Vi har to nyrer og nyrebækkener, og kun den ene behøver at være betændt. Betændelsen skyldes bakterier og en sjælden gang gærsvampe.

Betændelsen skyldes bakterier fra tarmen, langt hyppigst colibakterier (Escherichia coli), men enkelte andre tarmbakterier kan også være årsag. Sjældnere skyldes det stafylokokker fra slimhinden ved indgangen til skeden (Staphylococcus saprophy- ticus). Hvis man har skedekatar med gærsvampe (Candida), kan de også give blærebetændelse.

 

Nyrebækkenbetændelse

Blærebetændelse, som ikke bliver behandlet i tide, kan i 5 % af tilfældene udvikle sig til nyrebækkenbetændelse, som er mere alvorlig. Nyrebækkenbetændelse kræver sommetider indlæggelse på sygehus. Godt 10 % af nyrebækkenbetændelserne kan udvikle sig til blodforgiftning, hvor bakterierne bryder igen- nem til blodet, og hvor akut indlæggelse på sygehus derfor er nødvendigt. Der findes ingen vaccine mod urinvejsinfektioner, men de kan behandles effektivt med antibiotika.

 

Blærebetændelse kan være ret smertefuldt

Symptomerne er hyppig og sviende vandladning og pludselig vandladningstrang, sjældent let feber. I visse tilfælde kan urinen se uklar og plumret ud og lugte grimt, men det kan også være tilfældet, uden at der er blærebetændelse. Ved en nyrebækkenbetændelse ses samme symptomer som blærebetændelse, men en langt højere feber, eventuelt med kulderystelser og stærke smerter i siden ud for det betændte nyrebækken.

 

Betændelse i urinvejene kan ramme alle

Men på grund af anatomiske forskelle rammes kvinder langt oftere af blærebetændelse end mænd. Kvinders urinrør er kort – kun 4-5 centimeter, hvorimod mænds er 15 centimeter, og det er en af årsagerne til, at mænd sjældnere rammes. Det kortere urinrør hos kvinder gør, at mave-tarmbakterier lettere finder vej til blæren. Fra blæren kan bakterierne bevæge sig op gennem urinlederne til nyrebækkenerne, især hvis urinlederne er udvidede som under graviditet, og så opstår nyrebækkenbetændelse.

 

Mindsk risikoen for blærebetændelse ved at følge disse råd:

 

Ikke for koldt, og ikke for varmt

Sæt dig ikke på kolde stole, og beskyt dit underliv med uld og varmt tøj. Men pas samtidig på for varme underlag. Undgå fx sædevarmen i bilen, da bakterierne formerer sig hurtigere ved varme.

 

Tøm blæren

Nybagte mødre eller moderne kvinder, der har travlt, skynder sig ofte at overstå tisseriet, men det er vigtigt, at du tager dig tid til at tømme blæren ordentligt. Rester af urin i blæren efter vandladning fremmer bakterievækst.

 

Væn dig til din nye kæreste

Har du fået ny kæreste, skal din krop vænne sig til natur- ligt forekommende bakterieflora. Honeymoon-blærebetændelse, som tilstanden også kaldes, kan også skyldes irriteret livmoderhals, så husk at varme hinanden godt op.

 

Tør dig rigtigt

Det siger sig selv, at man ikke skal tørre tarmbakterier ind i urinvejene. Så tør altid forfra og så bagud.

 

Tis efter sex

Sex kan fremkalde blærebetændelse. Derfor er det en god idé altid at gå på toilettet umiddelbart efter sex. Herved mindsker du risikoen for, at fremmede bakterier finder vej, idet du tisser ”gæste”-bakterier ud med det samme.

 

Drik rigeligt

Har man mistanke til blærebetændelse, hjælper det at drikke rigeligt. Blæren bliver skyllet godt igennem. Hvis du drikker usødet tranebær, er indsatsen dobbelt så god, da tranebær UDEN sukker gør urinen sur. Gyldenris-te er vanddrivende og ligeledes en god drik ved urinvejsinfektion.

 

Pas på med kalken

Medicinske undersøgelser i England viser, at kvinder, der tager kalktilskud, har øget risiko for blærebetændelse. Den øgede risiko skyldes, at kalk hæmmer bakteriers evne til at ”slippe” væggen i livmoderen.

 

Naturens midler

Det er et gammelkendt råd at indtage persillefrø og bukkehornsfrø. Spørg i din lokale helsekost.

 

Kilde: Netdoktor