Hjælp at hente dag og nat hvis du er deprimeret

Jordens rotering om sin egen akse gør, at vi har dag og nat, og derfor lys og mørke. Det påvirker de fleste mennesker, og hvor mange lyse timer, vi er vågne i. For depressive har det i særlig grad afgørende betydning. Her kan lysterapi og en stabil nattesøvn være en stor hjælp.
Artiklen blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – februar 2016
 
En af kilderne til både en god dag og en god nat er den essentielle aminosyre tryptofan. For lige netop denne komponent kan både
omdannes til serotonin og melatonin. De er begge neurotransmittere, der er med til at regulere søvnen, men også hvor glad og veltilpas, du føler dig om dagen.
Tanken om, at tryptofan bliver omdannet til serotonin og melatonin og det er lys, der afgør, hvilke signalstoffer, der dannes, blev udviklet af nobelprismodtageren Dr. Julius Axelrod. Man mener, at hans ulykke i laboratoriet, der førte til blindhed på det ene øje, inspirerede ham til at finde ud af, hvordan vi reagerer i hjernen, hvad lys og mørke angår. Han fandt ud af, at tryptofan bliver lavet om til serotonin, når øjet ser lys, men til melatonin når det er mørkt. Med andre ord en fantastisk reguleringsevne, vores kroppe har, hvis vi altså lige hjælper den på vej.
Nyere studier i tidsskriftet JAMA peger på, at alle former for depression og ikke kun vinterdepressioner, kan blive behandlet af lysterapi og endda endnu mere effektiv end antidepressiv medicin (1).
OM DAGEN
Om dagen får du lys, og når lys rammer øjnene omdannes tryptofan til serotonin. Serotonin er den neurotransmitter, du får for lidt af, hvis du går rundt og er mismodig eller måske har en depression.
Lysterapi er ikke hvilket som helst lys
Professor dr. Russell Joffe byggede videre på Dr. Axelrods teori og i starten af 1990’erne kom YumalitePlus teknologien. Han eksperimenterede med lys i forskellige farver i lav intensitet for at behandle depression. Han fandt ud af, at rødt lys fungerede godt, og det er derfor også den type lys, der er I Yumalite Plus (2). Lyset er ved lav intensitet, omkring 80 lux, da han sammen med Dr. Anthony Levitt fandt ud af, at det virkede lige så godt som f.eks. en solskinsdag, der er omkring 10.000 lux (3).
Sådan bruger du YumalitePlus
Du kan trygt anvende YumalitePlus, som er testet til at give netop den type lavfrekvente lys, som virker bedst mod depressioner og mismod. Begynd med at bære YumaLitePlus om morgenen i 10 minutter, du kan sagtens bruge den, mens du spiser morgenmad, læser avis eller gør dig klar til dagen. Gradvist kan du øge det daglige brug til 30 minutter af gangen. Følg i øvrigt brugsanvisningen.
I pakken med Yumalite finder du sammen med Zenbev, en søvnmaske, der også kan hjælpe mod søvnløshed.
OM NATTEN
Om natten når det er mørkt bliver tryptofan omdannet til melatonin, hormonet der har betydning for døgnrytmen – altså om du føler dig frisk eller søvnig. For lidt melatonin kan gøre, at du ikke kan falde søvn om natten eller får en urolig søvn.
Hjælp søvnen på vej
Zenbev er en økologisk kilde af tryptofan, hvor tryptofan er pakket ind i et bundt af proteiner, der beskytter mod mavens indhold (mavesyre, enzymer mv.). Frigivelse af tryptofan fra proteinbundtet og ind i hjernen er styret af andre økologiske ingredienser i Zenbev. Tryptofan i Zenbev stammer fra græskarkerner, som er affedtet, stabiliseret og tilsat dextrose. Tryptofan fra græskarkerner har en slow-release-depotlignende virkning, der gør dig rolig og afslappet uden, ud over din ydeevne eller koncentration om dagen, men hjælper dig med at falde i søvn om aftenen. Er du meget urolig eller ængstelig om dagen, kan Zenbev også skabe ro i dagtimerne. Kombiner gerne med YumalitePlus.
Sov i mørke
Det er vigtigt at sove i mørke, da det er med til at sætte melatoninproduktionen i gang. Blot en svag sengelampe en meter fra din seng undertrykker din melatonin produktion. Derfor skal du have nok af tryptofan i kroppen. Prøv Zen-Bev som er et pulver, du opløser i væske om aftenen inden du skal sove. Der er en doseringsmåleske med i produktet, og du kan blande det i juice, risdrik, sojadrik eller vand, enten koldt eller varmt. Du kan få det med smag af kakao eller citrus.
Hjælp lyset og søvnen på vej
Vi skal have tilført tryptofan udefra, da kroppen ikke selv kan danne det. Derfor er det en ideel kombination at bruge YumalitePlus lysterapi om dagen for at få øget serotoninniveauet, og tryptofan fra Zenbev om aftenen for at følge kroppens naturlige rytme.
Hvad har dårlig søvn med en depression at gøre?
Under en depression kan søvnmønstret ændres, og en dårlig søvn kan forværre depressionen. Derfor er det vigtigt at regulere både dag- og natrytme. Og gerne så naturligt som muligt.
Psykiateren bag
Den canadiske speciallæge i psykiatri ryptofan. Han har udviklet produktet Zenbev og har fået YumalitePlus lysterapi til Danmark.
Husk altid at rådføre dig med din læge!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *