Hjælp kroppen når vejret skifter

 

 

 

Det er ikke kun ekstra tøj, der kan holde kroppen varm her i vinterhalvåret, det kan også det, du spiser og drikker.  

Du kan skabe mere indre varme, når du bruger sæsonens grøntsager og samtidig lader hovedparten af din mad være kogt, bagt og stegt frem for rå. Rå mad virker generelt afkølende, og varmetilberedt mad omvendt.

Ovnretter passer så godt til kolde måneder. Supplerer du det bagte med fx letkogt grønt, giver det god balance i måltidet, og det vil derfor ofte føles mere tilfredsstillende.

 

Af Lisbeth Tordendahl, biopat, phytoterapeut og kostkonsulent
Opskrifterne blev bragt i Sund Pause en del magasinet sund-forskning – oktober/november 2019

 

Bagt hokkaidogræskar med tofu-valnødde-fyld

6 portioner

1 lille hokkaidogræskar (1200-1500 g)

2 fed hvidløg

1 stort løg

300 g tofu naturel

1 dl valnødder

2 spsk. mørk miso (byg- eller ris-)

1 dl vand

2 spsk. ekstra jomfruolivenolie

1 tsk. tørret rosmarin

2 tsk. tomatkoncentrat

 

Sådan gør du:

Skrub græskarret rent med en børste, og skær toppen af græskarret som et låg. Skrab kerner og trævlet græskarkød ud med en ske.

Hak hvidløg fint, og skær løg i små tern. Skær tofuen i skiver, og pres grundigt for væde i et rent klæde eller køkkenrulle. Smuldr tofuen fint med fingrene ned i en skål. Hak valnødderne. Rør miso ud i vandet.

Varm olien i en pande, og sautér hvidløg, løg og rosmarin et par minutter. Kom tofu, misovand og tomatkoncentrat på panden, og sautér yderligere 2 minutter. Sluk.

Bland valnødder i, og kom tofufyldet i græskarret. Pres det tæt, læg låget på, og kom græskarret i en ildfast skål. Bag tildækket cirka fem kvarter ved 200 grader. Græskarret skal være helt mørt, men ikke så blødt, at det falder fra hinanden.

Servér fx med grønne grøntsager (letkogt broccoli, savoy-, grøn- eller spidskål evt. i salat med gulerod, rødbede eller selleri) og ris, boghvede eller quinoa.

  

 Grønne proteiner – 10-års jubilæum – og en gave til dig!

Opskriften er fra prisvinderbogen Grønne proteiner – sundhed & nydelse, der er blevet en klassiker og grundlagde begrebet grønne proteiner. Bogen er helt udsolgt – derfor giver jeg dig kvit og frit her i 2019 e-bogs udgaven, så du kan blive inspireret til at lave skøn mad med planteproteiner. Du kan hente bogen på www.lisbethtordendahl.dk