Bakterien der elsker slim…

 

 

Tarmen udgør et imponerende økosystem, hvor bakterier og andre mikroorganismer nedbryder rester af føde, som endnu ikke er blevet optaget i kroppen. En nyopdaget bakterie, Akkermansia muciniphila, som først blev isoleret og karakteriseret i 2004, udgør ca. 0,5-5 % af bakterierne i tarmen hos voksne, og nu har man fundet endnu nogle spændende muligheder for en terapeutisk effekt af den mikrolille bakterie, som bor i vores slimhinder.

 

Af Marianne Palm m.fl.
Artiklen blev bragt i Sund Pause en del af magasinet sund-forskning – oktober/november 2019

 

Tarmens vægge og slimhinder har en ekstremt vigtig funktion i kroppe, hvor de fungerer som en barriere, så sygdomsfremkaldende mikroorganismer fra føden ikke kommer over i blodbanen fra fordøjelseskanalen. Det er slimen og tarmens peristaltik, der sørger for at få indholdet gennem de lange tarme, hvor slimlaget samtidig fungerer som kroppens egen prebiotika – altså føde for bakterierne. Zoomer vi helt ind på slimhinden, finder vi Akkermansia muciniphila, en bakterie med en størrelse på kun 1 mm i diameter. Navnet muciniphila betyder slimelskende og indikerer, at bakterien bruger slimen som nærings- og energikilde. Akkermansia nedbryder slimen ved hjælp af enzymer, den selv danner ud fra gener i sit genom. Når slimen nedbrydes, produceres kortkædede fedtsyrer, der kan optages gennem tarmen, og kroppen får både mulighed for at optage de rette næringsstoffer bedre og samtidig beskytte sig mod skadelige indtrængere.

 

Støtteterapi ved vægttab og inflammationer

Studier viser, at vi både som børn og voksne har glæde af bakteriens arbejde. Ikke kun fordi den sammen med et par kilo mælkesyrebakterier sørger for, at vi undgår utætte tarme med risiko for allergier og mange andre kroniske problemstillinger, men også fordi netop denne bakterie har vist sig at være særlig vigtig i forhold til at skabe et gunstigt stofskifte, så vi ikke så let får problemer med vægten. Og som ekstra bonuseffekt er den også inflammationshæmmende både lokalt i tarmene og i resten af kroppen. I øvrigt er mange forskere enige om, at overvægt, og især fedme, er et udtryk for, at der er opstået inflammationer i fedtceller på samme måde, som man ser ved mange gigtformer. Det kan du læse mere om på www.sund-forskning.dk, skriv ”har du gigt i dine fedtceller” https://sund-forskning.dk/artikler/har-du-gigt-i-dine-fedtceller-0/

 

Du kan møde den spændende bakterie i dine tarme ved at stimulere produktionen af den med B. lactis GB6420 i NDS Probiotic W-8 Control, som er grundigt beskrevet af Marianne Fjordgaard i sund-forskning oktober 2019.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *