Halsbrand skyldes, at der løber mavesyre op i halsen, og den gængse behandling går ud på at minimere eller neutralisere mavesyren. Men mavesyren er vigtig for fordøjelse og immunforsvar, så hvordan kan man ellers behandle det ulmende ubehag?
Af Marianne Palm
I december tænder vi ikke kun julelys og adventskranse. Uden at ville det, fyrer vi også op under meget af det, der kan give halsbrand. Halsbrand er mildt sagt ubehageligt, og tilstanden kan lægge en dæmper på enhver julestemning. Det er især kombinationen af fed mad, for meget mad og alkohol, der gør, at man er særlig udsat for halsbrand i julen. Men også chokolade, pebermynte, kaffe, drikkevarer med kulsyre og julestress kan bidrage til det.
Inden vi går i dybden med hvad og hvorfor, skal du have et juletip: Sørg for at have kiselgel i førstehjælpskassen. Gelen er effektiv og kan redde juleaften, hvis du føler dig oppustet, og hvis din lukkemuskel mellem spiserøret og mavesækken ikke kan tåle mosten.
Lukkemusklen lækker
Halsbrand opstår, når lukkemusklen svigter og lader mavens indhold af saltsyre løbe op i halsen. Det kan ske i ny og næ og er ikke farligt, men fortsætter det, kan spiserøret tage skade på den lange bane.
Hvis man har halsbrand over en længere periode, er det en god idé at se på sin livsstil. Både kostsammensætning, rygning, motion, stress og alkohol kan have betydning for, om man oplever den stærkt generende halsbrand – og hvor ofte.
Mere end 500.000 danskere får hvert år udskrevet syrehæmmende medicin. Men både fordøjelsen og immunsystemet er dybt afhængige af mavesyren, så det er en løsning, man skal være forsigtig med at bruge i længere tid.
Pas på din mavesyre
Når der ikke er tilstrækkeligt med mavesyre, fungerer fordøjelsen nemlig ikke optimalt, hvilket bl.a. kan føre til vitamin- og mineralmangel. Mavesyren er også et vigtigt forsvar mod skadelige bakterier, der ikke tåler den lave pH, som tilstrækkeligt med mavesyre sørger for. Herudover er langvarigt brug af syrepumpehæmmere også under mistanke for at give øget risiko for allergi, blodpropper, nyreskader og demens.
Hvis du har problemer med halsbrand, kan du i stedet behandle med Silicea Mave-Tarm gel, som udelukkende består af vand, ilt og kisel, og som ikke påvirker produktionen af mavesyre eller forstyrrer fordøjelsen. Du kan også bruge denne kiselgel som et supplement, hvis du allerede får syrehæmmende medicin og er ved at trappe ud.
Silicea Mave-Tarm gel er så naturlig, at den også kan anvendes af børn og gravide (er endda uden konserveringsmiddel). Som gravid kan man være ekstra udsat for halsbrand, fordi barnet fylder i maven og derved forhindrer, at lukkemusklen virker ordentligt. Der er ikke registreret nogen bivirkninger ved dette middel, som har været på markedet i snart 50 år.
Kiselgel som førstehjælp
Når Silicea Mave-Tarm gel kan afhjælpe halsbrand hurtigt, så skyldes det dens evne til at lægge sig som et låg over maveindholdet og forhindre, at mavesyren løber op i halsen. Så simpelt er det, og ofte kan man mærke en lindring efter få minutter. Kiselgelen lægger sig desuden som et beskyttende lag på slimhinderne i spiserøret og bidrager til at mindske smerten.
Kiselgelen hjælper også på andre maveproblemer som oppustethed, kvalme og diarré, bl.a. fordi den kan binde fx patogener, toxiner og tarmgas og føre det ud med afføringen.
Fordi gelen virker så hurtigt, så kan det anbefales altid at have nogle dosisposer liggende – de er nemme at have med sig ud, hvis mavesyren driller – fx juleaften. Gør den det, så lad også en anden bøje sig ned for at samle pakkerne under træet op. Foroverbøjede stillinger kan nemlig ligeledes sætte lukkemusklen under pres, især hvis maven er godt fyldt op af julelækkerier.
Silicea Mave-Tarm gel er et medicinsk udstyr, der er godkendt til behandling af forskellige maveproblemer, herunder bl.a. halsbrand, oppustethed og kvalme. Er uden konserveringsmidler og velegnet til hele familien – også børn og gravide. Fås i helsekostbutikker og webshops.
Kilder:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28092694/