Høfeber er et udtalt problem, og selvom ordet refererer til den tid på året, hvor høet star på markerne klar til høst, er der tale om en tilstand, der for mange begynder i det tidlige forår, hvor alting springer ud. Det er en tilstand, som for mange fortsætter til hen efter sensommeren, hvor kulden trænger ind over det danske land. Det er rigtig lang tid at være tæt i næsen, have kløende øjne og måske problemer med vejrtrækningen.
Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – juni/juli 2016
Symptomer på allergi opstår, når ellers harmløs pollen og græs udløser histamin fra mastceller. Det er immun-celler, som findes overalt i kroppen, som holder sig parate, hvis et udefrakommende angreb på kroppen er på vej. Mastcellerne frigiver histamin, og forskellige symptomer opstår, afhængigt af hvilke organer der bliver påvirket af histaminen:
- Rindende og kløende øjne
- Røde rande om øjnene
- Kløende og tæt næse
- Kløe bagerst i ganen
- Problemer med vejrtrækningen
- Tør hoste
- Ringere smags- og lugtesans
- Hovedpine
Det mest brugte lægemiddel mod allergi er antihistaminer, og her opleves bivirkningerne meget forskelligt, men de fleste kan fortælle om en meget dominerende træthed, der bare ikke er sjov at have som ledsager gennem mange måneder.
Heldigvis er der også alternativer, som er værd at af prøve. Det gjorde nogle forskere fra College of Phytotherapy, et universitet, hvor man studerer forskellige urter og planters virkning på sygdomme.
I udlandet bliver der forsket en hel del mere på allergi end her i Danmark, og der er især fokus på at finde alternativer til den for mange søvndyssende antihistamin. Bare i England har 12 millioner allergi, og herhjemme mener man, at der er omkring en million danskere, der har lidt eller lider af høfeber.
Forsøgsmetoden
Der indgik 29 frivillige deltagere i forsøget. Alle skulle udfylde et skema hver dag gennem 35 dage midt i allergisæsonen. De tog fire Garcin om dagen, to morgen, to aften, og skulle på en fempunktsskala hver dag notere sig, hvordan de havde det med deres allergisymptomer. Gennem forsøget og efter forsøget kunne både deltagere og forsøgspersoner notere sig at:
- Over 80 % af deltagerne kunne rapportere en signifikant reduktion af antallet af allergiske reaktioner gennem forsøget.
- Kun to af deltagerne var nødt til en enkelt dag at supplere med antihistaminer,
- Ingen mærkede nogen bivirkninger, hverken lugt eller smag af hvidløg, og de slap for de bivirkninger, de ellers plejede at have af antihistaminer,
- Inden forsøget havde deltagerne skrevet om deres forventninger til Garcin-behandlingen, og alle kunne efter forsøget berette, at de var meget positivt overraskede over, hvor mange af deres symptomer der forsvandt med Garcin.
Garcin indeholder en stærk allicin
Producenten bag Garcin har gennem forskning og studier formået at skabe et produkt med et højt indhold af standardiseret allicin. Det betyder, at du sikrer dig, at der er det forventelige indhold af aktive stoffer i hver af de små kapsler, hvilket du ikke kan være sikker på med hvidløg fra naturen eller fra andre produkter.
Garcin og Garpro, to muligheder
Mange med høfeber og allergier har samtidig problemer med fordøjelsen. Måske har du luft i tarmene, uro i maven, vekslende afføringer eller diarre og forstoppelse, og her kan du med fordel anvende Garpro, som ud over allicin indeholder mælkesyrebakterier.
For begge produkter gælder det, at indholdet af allicin er det samme, og skal du følge doseringen fra studiet i England, skal du spise to kapsler morgen og to kapsler aftenen, selvom der på æsken står en anden dosering. Fortsæt med samme dosering under hele allergisæsonen.
To grupper af antihistaminer
Der findes overordnet to grupper af antihistaminer: De sløvende og de ikke sløvende. Den sløvende gruppe har en opbygning, som gør det nemmere for dem at gå fra blodet og ind i hjernen, hvor de virker døsende. Der er dog stor individuel forskel på, hvor sløvende de opleves – nogle mennesker oplever endda også, at de ikke sløvende lægemidler gør dem trætte.
Kilde: netdoktor.dk
Hvornår bruger man antihistaminer?
Antihistaminer bruges ved tilstande og sygdomme, hvor histamin frigives og spiller en rolle, deriblandt
- Allergiske symptomer, fx høfeber og visse typer af fødevareallergier
- Nældefeber
- Insektstik
- Hudkløe
- Transportsyge
Kilde: netdoktor.dk
Hvilke bivirkninger har antihistaminer?
De to mest almindelige bivirkninger er træthed og mundtørhed. Der findes dog mange forskellige antihistaminer med forskellige bivirkninger. Det er derfor altid en god ide at læse indlægssedlen for at få mere viden om det specifikke lægemiddel.
Husk din medicin, hvis du lider af astma
Garcin er ikke en erstatning for astmamedicin eller anden medicin, som er nødvendig for dig. Du kan dog roligt bruge Garcin samtidig med din medicin, og måske kan du opleve, at du kan nedsætte dosis af astmasprays m.m. Tal med din læge om det.