D-vitamintilskud under graviditeten forebygger svag emalje hos børn

 

 

Ny dansk forskning viser, at hvis gravide tager en daglig D-vitamindosis, der er syv gange højere end Sundhedsstyrelsens anbefaling, halverer det risikoen for emaljefejl i barnets blivende tænder senere i livet.

 

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2019

 

Hvis du er gravid og vil øge dit barns chancer for et liv med sunde og stærke tænder, skal du tage D-vitamin. En ny dansk undersøgelse, som netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift JAMA Pediatrics, viser nemlig, at der er en tydelig sammenhæng imellem et højt indtag af D-vitamin under graviditeten og reduceret risiko for fejl i emaljen hos børn. Og der er vel at mærke tale om emaljen på de blivende tænder, så den nye viden om D-vitamin har altså betydning for tændernes styrke resten af livet.

 

Vakte forbløffelse hos forskerne

Forskerne er selv overraskede og meget positive over resultaterne af deres undersøgelse, som viser, at højdoseret D-vitamintilskud næsten halverer risikoen for emaljefejl. I alt 623 gravide kvinder medvirkede i undersøgelsen, som oprindeligt havde til formål at undersøge, om D-vitamin havde en indvirkning på astma hos børn. Halvdelen af kvinderne fik 10 mikrogram D-vitamin dagligt, hvilket svarer til Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Den anden halvdel fik en syv gange højere dosis – altså 70 mikrogram eller 2.800 enheder. Den høje dosis var forbundet med den markant lavere risiko for emaljefejl i de permanente tænder.

 

Svag emalje giver lettere huller

Fejl i tandemaljen opstår i forbindelse med, at tænderne dannes og har intet at gøre med, om en person har passet tilstrækkeligt godt på sine tænder eller ej. Emaljedefekterne bevirker, at emaljen er mindre solid og nedslides lettere end stærk og sund emalje. Man kan også se på områder med emaljefejl, at de har en brunlig eller gullig farve sammenlignet med den øvrige tand, og der opstår lettere huller i den defekte emalje.

 

Også vigtigt for hjernen

Der har været stigende fokus på og interesse for D-vitamin i de senere år. Foruden at være vigtigt for opbygning og vedligeholdelse af stærke knogler og tænder er D-vitamin nødvendigt for, at musklerne og immunforsvaret fungerer, som de skal. Og D-vitamin er ligeledes vigtigt for specialisering af de forskellige celler. Vi har D-vitamin-receptorer i stort set alle kroppens væv, selv i hjernen, hvilket viser, hvor vigtigt vitaminet er.

 

Norsk forsøg med dansk vitaminpræparat

I den forbindelse påviste norske forskere for et par år siden, at unge mennesker, som tog præparatet D-Pearls med 38 mikrogram D-vitamin i oliefyldte kapsler, lettere klarede forskellige mentalt krævende opgaver i forhold til dem, der fik virkningsløse snydekapsler. Desuden var der færre problemer med asocial adfærd blandt dem, der fik D-vitaminkapslerne. Undersøgelsen er offentliggjort i Scandinavian Journal of Psychology.

 

6 thoughts on “D-vitamintilskud under graviditeten forebygger svag emalje hos børn

  • I’d constantly want to be update on new content on this website , saved to favorites! .

  • I appreciate, cause I found just what I was looking for. You have ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

  • This web page is really a stroll-via for all the information you needed about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and also you’ll positively uncover it.

  • I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this site. Thanks, I will try and check back more frequently. How frequently you update your site?

  • I’m really inspired with your writing talents as neatly as with the layout to your blog. Is this a paid topic or did you customize it your self? Anyway stay up the nice high quality writing, it’s uncommon to peer a nice blog like this one today..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *