Dette er ikke en artikel om at droppe din medicin. Det er blot en artikel om, at du måske kan hjælpe din krop med at undgå en daglig forstoppelse ved at gøre noget andet, samtidig med at du tager medicin.
Marianne Palm
Måske tager du noget medicin, som gør, at du hverken må drikke ekstra vand, få flere fibre eller støtte din mikroflora i tarmen gennem at støtte din lever og de mange tarmvægge. Det skal du selvfølgelig tjekke med din læge.
Men lad os først se på, hvad en kronisk forstoppelse og en træg tarm kan gøre ved din krop.
Kommer du ikke på toilettet hver dag uden problemer, hvad enten du har et trægt system eller forstoppelse. Redaktionen ved godt, at der især i ældre anatomibøger er beskrevet, at det er helt normalt ikke at komme af med affaldsstofferne hver dag.
Men fordi noget er normalt, er det så også sundt?
Hver dag vil kroppen gerne af med affaldsstoffer. Mavesyren vil nedbryde proteiner og sammen med galde og enzymer, der løber til i tyndtarmen, vil de forskellige væsker sørge for, at maden, især hvis den er tygget ordentligt, blive findelt, så vi til sidst i de lange tyndtarme og delvist i tyktarmen kan få optaget næringsstofferne og undervejs via tarmens muskelbevægelser. De bevægelser kaldes peristaltikken, og den får den del af vores mad, der er uopløselige fibre samt væske til at blive til affald, som vi via reflekser mellem nervesystem og endetarm gerne vil af med en eller to gange om dagen. Hvis maden undervejs møder for lidt mavesyre, tarmvægge, der bliver udfordret af forskellige typer af medicin, fx slankemedicin, problemer i form af dårlig peristaltik, vil affaldsstofferne endnu engang forbi vores lever for at blive renset ud.
En recirkulering af snavset vand gavner ingen …
Der sker med andre ord en recirkulering af “snavset vand”, som leveren igen skal forholde sig til. Når væsken forsvinder fra tarmen, vil fibrene, der er forblevet i tarmen, meget let kunne blive til hårde knolde, der skaber lokal forstoppelse, fx i den tværgående tyktarm, men sagtens kan ophobe sig hele vejen rundt i tarmene.
Vi bliver oppustede, får ubehag, og der kan meget vel opstå en sådan udefinerbar træthed, som ikke kan måles hos lægen, medmindre også hun er bevidst om, at tarmen skal fungere hver dag.
Og det er hun måske ikke, fordi der i lærebøgerne står, at det er meget normalt ikke at komme på toilettet hver dag.
Men er det sundt?
Trætheden, forstoppelsen og ubehaget vil, hvis det står på i længere tid, sagtens kunne være medårsag til alverdens andre problemer i kroppen, for hvis ikke vi får renset ud via tarm, nyrer, hud og luftveje, hvor skal kroppen så gøre af affaldet? Det kan sådan populært sagt meget vel ophobe sig i hud, bindevæv og muskler og skabe forskellige former for problemer lokalt, fx i huden eller globalt med symptomer hist og pist og alle vegne. Immunforsvaret vil sammen med nerve- og hormonsystem forsøge at gøre noget ved problemet, men det er svært, når der sidder massive propper som forhindring. Det skaber inflammation, og forskellige sygdomme kan opstå. De færreste ser sammenhængen med den kroniske forstoppelse, og ingen opdager, at det måske er medicinen, som blev indtaget for år tilbage eller stadigvæk spises, der er hovedårsagen til problemerne.
Det er næppe målet for den medicin, du tager, men nogle utilsigtede sidesymptomer.
Er der medicin, som gør det OK, at man må lære at leve med forstoppelse, fordi medicinen er vigtigere end tarmen og recirkulering af affaldsstoffer? Måske.
Men vil du sagtens kunne gøre noget andet, så du kan fortsætte med din medicin og slippe for en af bivirkningerne? Ja. Sandsynligvis, medmindre det er en meget sjælden medicin, hvor man ikke helt forstår sammenhængen mellem tarmens forstoppede symptomer og den medicin, man har fået ordineret.
Her er nogle forslag på de næste sider. Tag dem, du kan bruge, og gem resten til senere, for hver for sig og sammen vil de alle kunne gøre en forskel for dig.
Så kan du glad, sund og gerne fortsætte med den medicin, du og din læge skønner, du har brug for.
Den stille aloe vera-drik, der lægger sig som en velkommen lindring gennem din fordøjelse
Vi begynder med aloe vera-planten, som du måske mest af alt har hørt om til brandsår, men netop en del medicin kan skabe tilstande i fordøjelsen, hvor tarmvæggene bliver sårbare, hvor de ikke længere kan undgå at reagere på forskellige kemiske påvirkninger.
Her vil de immunmodulerende egenskaber i fx Avivirs Drikke Aloe Vera kunne gøre en forskel.
Lindringen begynder i mavesækken, hvor de meget naturlige, men også let optagelige polysakkarider støtter mavesækkens slimhinde i bedre at kunne påbegynde en selvreparation eller forebygge, at der overhovedet opstår problemer.
Drikkens aktive stoffer fortsætter ned i tyndtarmene, hvor den emollierende effekt beskytter tarmvæggene, så også de, ligesom i mavesækken, kan opretholde så stabilt et miljø som muligt, så cellerne ikke, om vi så må sige, skrider fra hinanden og skaber en utæt tarm, et fænomen, som man i udlandet i snart nogle årtier har kaldt for leaky gut-syndrom, altså på godt dansk en lækkende tarm. Ikke-stabile tarmvægge kan skabe inflammationer både i fordøjelsen, og ved at stoffer, der ellers ikke skal føres med blodet rundt, trænger gennem tarmvæggene og skaber problemer helt andre steder i kroppen. Det kan de gøre i form af allergi, hvis det er ikke korrekt nedbrudte proteiner, der trænger over, immunforsvaret skal reagere, og du kan få generende symptomer, afhængig af hvilke fødevarers proteiner der ikke er nedbrudt korrekt eller får lov til at trænge over på grund af den lækkende tarm.
Avivir Aloe Vera-drikken fortsætter sin rejse gennem tyktarmen, hvor man også ved, at polysakkariderne gavner den mikroflora, der skal holde os sunde og friske. Og vel at mærke at få det hele til at glide nemt, så vi lettere kan komme på toilettet hver dag.
Poysakkariderne virker som præbiotika, altså som føde til mikrofloraen, der kvitterer med at danne smørsyre, som gør, at vi lettere kan optage næringsstoffer.
Immunregulering i tarmen til forbedring af hele kanalen
Man ved fra studier, at aloe vera med sit indhold af polysakkarider og især af acemannan, kan skabe en antibakteriel og antiviral virkning, ligesom de selvsamme indholdsstoffer kan hjælpe mikrofloraen med at holde svampe og andre uønskede organismer i skak.
Er der opstået tendens til sårdannelser, som kan blive provokeret af forskellige typer af medicin, kan indholdsstofferne i aloe vera støtte kroppen i ophelingen, da plantens naturlige stoffer, som i Avivir Drikke Aloe Vera er skånsomt forarbejdet, kan påvirke T- og B-lymfocytter, NK-celler og i en vis grad makrofagerne til at hjælpe i ophelingen af inflammationer og sår i mundhulen og resten af fordøjelsen.
Alle virkemekanismerne skaber en evne til at få fordøjelsen til at fungere i hverdagen og samtidig forebygge, at der opstår utilsigtede virkninger af den medicin, du sammen med din læge ved, at du har brug for.
At kombinere aloe-drikkens virkninger med vand, fibre og fermenterede fødevarer og produkter burde bringe dig retur til en velfungerende tarm.
Fermentering var tidligere tiders vinterkøleskabe
Det var først sidst i 50’erne og i begyndelsen af 60’erne, at det blev mere almindeligt med køleskabe i de danske hjem. Inden da måtte man holde sine fødevarer kølige, fx lægge kartofler og rodfrugter i roekuler og ellers anvende saltning, røgning og ikke mindst fermentering til at opbevare grøntsager og frugter gennem de tunge vintermåneder.
Fermentering blev tilsyneladende bragt til Europa i 1200-tallet fra Mongoliet, hvor metoden kunne få fødevarer til at klare sig i flere år hengemt i krukker, glas og beholdere.
Det er en helt naturlig proces, hvor planternes indhold af bl.a. mikroorganismer skaber en gæringsproces, der har vist sig ikke kun at kunne konservere, men også danne smørsyre, som vores mikroflora har brug for til at støtte os til at optage alle næringsstoffer bedre.
En god mikroflora skaber derigennem og sikkert via nogle mekanismer, der ikke er klarlagt endnu, en række fordele for bl.a. vores nervesystem, men også alle andre processer i kroppen. Du er, hvad du spiser, sagde vi engang. Nu er forskerne (endelig) enige i vores erfaringer.
I dag findes der flere færdigproducerede fermenteringsprodukter på de danske helsehylder, og selvom de har fermentering til fælles, har de også helt forskellige formål i kroppen.
På de næste sider gennemgår vi to produkter, det egentlig er vidt forskellige, men begge et særligt godt bekendtskab for dig, der vil skabe de allerbedste vilkår for blandt andet din fordøjelse.
Herrens Marks Regopur, tidligere kendt som Herrens Marks mælkebøttesaft, er målrettet leverens evne til at afgive galde, der hjælper på nedbrydningen af vores fødevarer, især protein og fedt. Proteinnedbrydningen begynder i mavesækken, og fordi der er lidt bitterstoffer i mælkebøtten, skabes den gode virkning allerede her, hvis man ellers har tygget sin mad godt og grundigt. Mælkebøtterne evner også at hjælpe leveren med bedre at kunne tåle de belastninger, vi som moderne mennesker udsætter den for, herunder alkohol, sukker, slik, kager og medicin.
Den blide, men effektive støtte fra fermenterede mælkebøtter
Herrens Mark, som ligger ved Nr. Åby på Fyn, har været Danmarks mest kendte fermenteringshal for mælkebøtterne. Og netop kombinationen af mælkebøtter, både rødder og overjordiske dele, har gennem alle tider været en af mange leverurter, som munkene og komplementære behandlere har benyttet sig af, når de ville aflaste afgiftningen gennem nyrer og lever. Den har en fin virkning på tarmen uden at være et afføringsmiddel og er kendt som et effektivt middel til fordøjelsesbesvær, hvor der samtidig er brug for en let udrensning.
At kombinere mælkebøttens virksomme stoffer med en fermentering, der åbner plantens og de lidt stærke rødders cellevægge, er nærmest genialt. For ud over at bevare alle plantens vitale stoffer bliver de også gjort tilgængelige for selv den mest træge krop, da produktet taler direkte sammen med vores mikroflora og dermed støtter os i at optage vitaminer og mineraler samt andre næringsstoffer fra vores mad.
Leveren og brug af medicin
Som de fleste ved, er det netop leveren, der skal sørge for at nedbryde vores medicin og helst i det tempo, som forskningen på de enkelte medicinalfabrikker viser. Man taler bl.a. om en halveringstid på hvert eneste medikament: Hvis vi tager det aktive stof i medicinen og laver det til en tablet, hvor hurtigt vil et givent stof så blive optaget i kroppen, og hvornår er der kun halvdelen af de aktive stoffer tilbage i kroppen? Derfra kan man beregne, at der efter fx seks timer ikke længere er mere medicin tilbage. Det er også derfor, at mange typer medicin helst skal tages tre gange om dagen, hvis man ønsker en varig virkning hen over dagen.
Der findes ligeledes forskellige typer af medicin, som er lavet til depotmedicin, hvor de aktive stoffer i medicinen frigives langsomt over flere timer, og man får dermed en mere ensartet afgivelse af de aktive stoffer hen over døgnet. Frigivelsen kan ske fra mavesæk eller som regel tyndtarmen.
Der er meget, som påvirker halveringstiden og meget, man ikke ved endnu
Derudover er der mange forskellige faktorer, som indvirker på denne halveringstid: Er man i bevægelse, lige efter man har spist tabletterne, bliver de fleste stoffer optaget hurtigere.
Spiser man mange typer medicin, kan de konkurrere med hinanden om, hvilke der skal nedbrydes først, og det er også derfor, at man helst skal undgå alkohol samtidigt, da leverens P450-enzymsystem først vil nedbryde det stof, den synes, der er mest giftigt, og det er ofte alkoholen. Det kan skabe en utilsigtet akkumulering af medicinen, som ikke stemmer overens med det, forskningen viser. Der kan også være medicin, som virker dårligere, hvis man sammen med medicinen spiser meget fiberholdigt, og i det hele taget er der rigtig mange forhold, som kan forstyrre både optagelighed, afgivelse i kroppen og i hvilket tempo, det sker.
Det med fibrene vender vi tilbage til.
Tilbage til Herrens Marks Regopur
Man ved fra studier, at netop mælkebøtten tilsyneladende ikke har betydning for leverens P450-enzymsystem og derfor på mange måder er et meget sikkert produkt at anvende til forskel fra andre kosttilskud med leverurter i. Om alle leverurterne skal det siges, at de sjældent formår at konkurrere med kraftige enkeltsubstanser som fx medicin, og derfor taler behandlerne også mere om afgiftning efter en medicinsk behandling end under en behandling.
Generelt vil de fleste biopater og naturopater ligeledes anbefale, at hvis man er i gang med medicin, der skal virke akut her og nu, fx antibiotika, skal man undlade afgiftende kosttilskud samtidigt, medmindre de er i genren “kosttilskud til akutte problemstillinger”. Man er også forsigtig, når ny medicin skal indføres for ikke at forstyrre de målinger eller forhold, der er i kroppen, indtil man ved, at medicinen ligger i et stabilt leje for den enkelte klient. Det gælder især for alle afgiftende, indvortes metoder som fx urter, chlorella og spirulina efter princippet ”better safe than sorry”.
Men for langt de fleste mennesker, og især hvis man får forstoppelse af sin medicin, kan det næsten ikke gå for hurtigt, med at få lever og tarme til at arte sig.
Herrens Marks Regopur kan med fordel blandes med Strath, som er beskrevet nedenfor.
Er du nået hertil i artiklen, ved du om lidt, at:
Avivir Drikke Aloe Vera + Regopur + Strath kan være det, der skal til, for at din medicin fungerer bedre for dig, du får mindre ubehag i dine tarme.
Fra de danske mælkebøtter til de øvrige europæiske urter i en skøn fermentering
Strath er baseret på en gammel urteopskrift fra Tyskland, men sat i produktion i 1961 af Fred Pestalozzi, som led af Menieres syge. Han fik på en af sine forretningsrejser en mikstur af en ven, tyskeren Strath-Meyer, og den øredøvende susen forsvandt. I dag sælges eliksiren i 50 lande, og ud over at man ved, at den virker på alskens problemstillinger rundt om i kroppen, ved man også, at de gode europæiske urter kan gøre en forskel for fordøjelsen. Det har været lidt af en gåde gennem tiderne, hvorfor droger, som urterne hedder på fagsprog, har så god og også typisk en hurtig effekt, men ny forskning peger tre veje:
- Når de fermenterede urter ankommer til tyndtarmen, bliver de mødt af det lokale nervesystem, også kaldet ENS – det enteriske nervesystem. ENS består af små bundter af lidt forskellige typer af nerveceller. Nogle står med deres poter nede i slimhinden og holder øje med, om der er fare på færde og derfor skal have immunsystemet til at reagere. Andre sørger for, at tarmens muskelvægge trækker sig sammen, mens der lige så vigtigt bliver sendt besked til den meget store vagusnerve, som løber mellem hjerne og fordøjelse om, at der er ro og ingen fare på færde.
- Urterne i Strath virker også ind på det lokale nervesystem, hvor de beroligende, nervestyrkende urter fortæller ENS, at alt ånder fred og ro, en besked, der som nævnt går op via nervus vagus til hjernen. Her sendes fra slimhindernes nervesystem i tarmen besked ud til resten af kroppen om, at alle slimhinder kan ånde lettet op, det samme kan det øvrige nervesystem, og det er nok her, vi ser en af årsagerne til, at selvom der ikke er en enorm mængde af aktive stoffer i hver mundfuld Strath, eller i enhver kop urtete, så sker der en umiddelbar forvandling til det bedre.
- Nogle af nervetrådene sidder i lidt tættere bundter og formationer i tarmvæggen, lige hvor galdegangen munder ud i tyndtarmen. Her holder nerverne ekstra øje med maden, der skal passere, og er den særlig fedtholdig, sender de besked til leveren og galdeblæren om at producere eller afgive mere galde. Det hjælper på fordøjelsen.
- Så kommer vi til mikrofloraen. De mange forskellige bakterier lever i høj grad af det, vi fodrer dem med. De vil gerne tage godt imod fødevarer, der af resten af fordøjelsen er nedbrudt til små, men meget potente aktive plantestoffer, hvor de fungerer som præbiotika, altså mad til bakterierne. Nyere forskning viser, at de forskellige bakteriestammer ynder – ligesom os –bestemte fødevarer frem for andre, og derfor er det så vigtigt med meget vekslende madvaner og ikke bare rugbrød med leverpostej. Der skal planter til, gerne i både morgenmad, frokost og aftensmad, men også nogle meget givtige urteblandinger, der tilgodeser både vores og bakteriestammernes behov.
- Måske er det netop derfor, at Strath kan fremvise et væld af studier fordelt på stort set alle organsystemer, og måske er det netop de mere end 50 urter, der sammen med den særlige gæringsproces, som er skabt i de schweiziske alper, der gør en forskel. Vi ved, at den lidt hemmelige opskrift er baseret på europæiske planter med viden samlet ind over flere hundrede år bl.a. af munkene, der vandrede fra kloster til kloster med deres ildhu i sundhedens tjeneste.
I Schweiz fermenterer man urterne, bruger den allerbedste gær til opgaven, og gæren får lov til at sprænge planternes cellevægge, så alle de aktive stoffer og hele plantens væsen strømmer ud. Gæren ophører med at være gær, når processen er ovre, og kan derfor tåles af alle, og er du mest til tabletter, er de lette at sluge, tygge eller knuse og putte i lidt kold mad på en ske. Spørg efter varianterne i din helsekostbutik, og er du i tvivl, må du kigge på www.sund-forskning.dk, hvor de alle findes.
Gennem århundreder vidste man ikke, at overlevelsen i krukker og glas for de mange sommerlige grøntsager samtidig blev en overlevelse for vores kroppe og vores mikroflora.
Når vi kombinerer disse urter med en fermentering, der gør, at urterne virker på alle ovennævnte områder, har man et grundlæggende produkt, der kan gøre en verden til forskel. For dig og din mikroflora.
Du kan med stor fordel bruge både Avivir Drikke Aloe Vera, Regopur fra Herrens Mark og Strath på en og samme gang, da de med deres forskellige virkemidler skaber unikke forhold til dig, som har forstoppelse. Det er produkter, der komplementerer hinanden, og prøv, om halv dosis af dem hver er nok til både at få glade tarme og godt humør.
Spis i øvrigt masser af fibre. Internationale studier bekræfter igen og igen, at en af de største årsager til fordøjelsesproblemer, forhøjet kolesterol, overvægt pga. overspisning, hvor man ikke føler sig mæt, og mange andre problemstillinger er fordi, vi spiser alt for få fibre.
Du kan læse om HEAL andetsteds i magasinet, og du kan med fordel supplere med Frugt&Fiber fra Midsona, små, faktisk velsmagende frugttern, der er skabt med et eneste formål: At give dig fibre, som samtidig letter madens tur gennem de lange tarme.
Måske har du allerede fået ordineret Magnesia af din læge, hvis du er på slankemedicin eller anden medicin, der kan give dig forstoppelse. Det er en udmærket ide frem for at gøre ingenting. Prøv fx også Pharma Nords Bio-Magnesium, som med tre forskellige kilder gør, at der er større sandsynlighed for, at du optager magnesium i kroppen, men også med en dosis på to tabletter før sengetid kan få din tarmperistaltik til at virke, også selvom den bliver stærkt udfordret af diverse medicin.