Hvis du lider af migræne, er hjælpen måske lige her

Migraenemystikken

 

Migræne er på WHO’s top-10-liste over mest plagsomme sundhedsproblemer, men ny forskning viser, at piller med barkekstrakten pycnogenol kan mindske symptomerne.

Af Bjørn Falck Madsen

Tilbagevendende hovedpine, især af den slags, der klassificeres som migræne, kan være et sandt mareridt. Verdenssundhedsorganisationen WHO har da også migræne på sin top-10-liste over sundhedsproblemer med størst negativ indvirkning på folks livskvalitet. En ny spansk undersøgelse, som blev offentliggjort i august i tidsskriftet Panminerva Medica, peger på pycnogenol som en tilsyneladende effektiv behandling uden bivirkninger. Dette er godt nyt for de mange migræneplagede, hvor stort set alle føler, at det går ud over deres arbejde og sociale liv.

Testet i forsøg

I undersøgelsen observerede forskere, hvordan daglig anvendelse af pycnogenol-tabletter både mindskede migrænesymptomerne samt hyppigheden af anfaldene. I alt 67 personer med migræne eller tilbagevendende hovedpine deltog i forsøget, der varede otte uger. Forsøgspersonerne blev inddelt i tre grupper. En gruppe fik pycnogenol-tabletter. En anden gruppe fik lægemidlet topiramat, der benyttes til forebyggelse af migræne. Og endelig var der en gruppe, som fik tilskud af magnesium, B-vitamin og liponsyre og fungerede som kontrolgruppe.
 

Langt færre anfald

Deltagerne blev bedt om at inddele deres symptomer i rangorden efter styrke, og her viste det sig, at pycnogenol-gruppen havde en klar fordel, eftersom der blev rapporteret om:

  • 61 pct. færre migræneanfald (sammenlignet med otte pct. i kontrolgruppen og 33 pct. i topiramat-gruppen)
  • 39 pct. mindre ubehag forårsaget af migrænen (sammenlignet med 25 pct. i kontrolgruppen og 37 pct. i topiramat-gruppen)
  • 41 pct. lavere grad af negativ indvirkning på daglige aktiviteter (sammenlignet med 15 pct. i kontrolgruppen og 33 pct. i topiramat-gruppen)


Beskytter mod oxidativt stress

Forskerne konkluderer på baggrund af deres undersøgelse, at forebyggende brug af pycnogenol ser ud til at mindske både smerterne og antallet af symptomer samt disses sværhedsgrad ved moderat hovedpine, og der er samtidig en reduktion af oxidativt stress. Pycnogenols indhold af biologisk aktive procyanidiner har en antioxidant virkning, som er dokumenteret i en række undersøgelser. En undersøgelse fra 2013 viste for eksempel, at daglig anvendelse af pycnogenol mindskede mængden af skadelige frie iltradikaler i blodet hos rygere. I 2006 påviste tjekkiske forskere, at pycnogenol mindskede oxidative skader på DNA hos børn med ADHD. Desuden har man bevist, at pycnogenol beskytter antioxidanter som C- og E-vitamin mod frie radikaler og oxidativt stress.


Kilde:
Panminerva Medica, Juni 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *