Selen og Hashimotos

Hashimotos

 

Der forskes intensivt i Hashimotos, og det fører til gode resultater

Folk, der lider af stofskiftesygdommen Hashimotos thyroiditis, bør tilstræbe at spise en selenholdig kost. Ny australsk forskning viser, at det sjældne sporstof har en positiv indvirkning.

Af Bjørn Falck Madsen

 

Omtrent fem pct. af den danske befolkning lider af stofskiftesygdommen Hashimotos thyroiditis, som er en kronisk inflammationstilstand i skjoldbruskkirtlen. Der er tale om en autoimmun sygdom, hvor kroppen danner antistoffer, som helt eller delvist ødelægger skjoldbruskkirtlen og reducerer dens produktion af stofskiftehormon. Dette giver symptomer, som kan være stærkt ødelæggende for livskvaliteten, men ny australsk forskning viser, at sporstoffet selen, som blandt andet findes i fisk, skaldyr, fuldkorn, kød og nødder, kan have en positiv effekt.

Selen i tre måneder hjalp

Den nye metaanalyse, som omfatter fem individuelle undersøgelser af selens indvirkning på Hashimotos-syge, konkluderer, at tre måneders behandling med selentabletter med en dosis på 83 til 200 mikrogram kan reducere kroppens dannelse af stofskifte-antistoffer og derved mindske symptomerne. Den nye forskning, som er udført af forskere fra Australian Research Centre in Complementary and Integrative Medicine, læner sig op ad andre undersøgelser, hvor man også har fundet, at selen er i stand til at sænke dannelsen af antistoffer.

Stort forsøg med dansk præparat

Odense Universitetshospital er for tiden i gang med en undersøgelse af 472 patienter med autoimmun stofskiftesygdom, hvor halvdelen af patienterne får 200 mikrogram selen (af mærket SelenoPrecise fra Pharma Nord) dagligt, og den anden halvdel får snydetabletter. Begge grupper får standardbehandling med stofskiftepræparatet levothyroxin (LT4). Undersøgelsen forventes at være afsluttet i 2021.

Modvirker oxidativt stress

Selen har flere virkningsmekanismer, som er relevante i forbindelse med stofskiftesygdomme. Dels indgår selen i nogle selenholdige enzymer kaldet selenoproteiner, som er vigtige for skjoldbruskkirtlens evne til at omdanne stofskiftehormoner til deres biologisk aktive form. Dels støtter selen nogle kraftige antioxidantsystemer, som modvirker oxidativt stress, og det har betydning for den kroniske inflammationstilstand, som netop ses ved Hashimotos thyroiditis.

Kilde: Australian Journal of Herbal and Naturopathic Medicine, oktober 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *