Vigtig viden, før du køber D-vitamin

Knogler

 

Et af de vitaminer, som folk er begyndt at tage i stor stil, er D-vitamin. Men vidste du, at det bestemt ikke er ligegyldigt, hvilken form af D-vitamin, du putter i munden?

Af Bjørn Falck Madsen

Danmark hører til den del af verden, hvor solen i vinterhalvåret ikke er stærk nok til, at vi kan danne D-vitamin i huden. Af samme grund vælger mange at tage et tilskud, og sundhedsmyndighederne anbefaler det også. En ny undersøgelse viser dog, at det ikke er ligegyldigt, om man tager D2-vitamin eller D3-vitamin, specielt når det gælder D-vitamins styrkende virkning på immunsystemet. Undersøgelsen, som er foretaget af forskere fra University of Surrey og University of Brighton, afslørede, at D2-vitamin ikke havde nogen synderlig indvirkning på helbredet, hvorimod D3-vitamin med al tydelighed styrkede immunsystemet og forbedrede kroppens naturlige forsvar mod infektioner, herunder luftbårne virusinfektioner.

Veldokumenterede kapsler

D3-vitamin er af animalsk oprindelse, hvorimod D2-vitamin er plantebaseret. Af samme grund tager mange veganere D2-vitamin, men går efter alt at dømme glip af vitaminets gavnlige virkning. Det gør man ikke med D-Pearls, et letoptageligt, oliebaseret D3-vitaminpræparat i bløde kapsler. Her har man nemlig den fordel, at præparatet er videnskabeligt dokumenteret. En undersøgelse er udført af forskere fra Oslo Universitet og kigger på muskelfunktionen hos trænede sportsfolk. En anden undersøgelse ser på, hvordan præparatet indvirker på unge menneskers mentale kapacitet. D-Pearls har også været testet på en gruppe mænd fra en sikret anstalt i USA, hvor det viste sig at øge deres blodindhold af D-vitamin betragteligt – og tilmed hjalp dem til øget muskelstyrke. Og en endnu ikke afsluttet britisk undersøgelse af D-Pearls ser på, om præparatet kan mindske folks risiko for luftvejsinfektion.

Kilde: Frontiers in Immunology, februar 2022

One thought on “Vigtig viden, før du køber D-vitamin

  • Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *