Hvorfor spise grønlæbet musling ?

[envira-gallery id=”261862″]

 

Grønlæbede muslinger er en lækker spise, hvis man er til den slags. Men de er så meget mere end blot et muligt måltid. De er rige på et hav af næringsstoffer, som kan hjælpe os mennesker med at holde vores led sunde og beskytte mave- og tarmslimhinden.

Opskrifter må du finde i et andet magasin. Til gengæld dykker vi her ned i, hvorfor den grønlæbede musling, rent ernæringsmæssigt, er lidt af en perle.

 

Af Marianne Palm

 

Man kom på sporet af de gavnlige effekter ved grønlæbet musling, fordi det viste sig, at maorierne, der levede kystnært i New Zealand, havde langt færre ledproblemer end den øvrige befolkning. Grønlæbet musling udgjorde nemlig en stor del af deres kost. Mange studier har siden vist, at denne type musling har en gavnlig effekt på forskellige ledproblemer.

Nyere forskning peger på, at virkningen skyldes et samspil mellem de såkaldte isolater i den grønlæbede musling, der udviser forskellige antimikrobielle, antiinflammatoriske, antioxidante og bioadhesive egenskaber. Man kan let kløjes i disse ord, men kort fortalt, så er forskningen på sporet af, at tingene hænger sammen i et komplekst samspil, hvor mave og tarm også spiller ind.

 

Mindsker gigtgener

Flere af studierne handler om den grønlæbede muslings positive effekt på slidgigt og leddegigt. Givet i rette mængde kan det nedsætte gener som stivhed og hævelser og til dels også smerter. Det skyldes bl.a. muslingens antiinflammatoriske egenskaber, som er påvist i adskillige studier. Desværre kan medicin ikke altid undgås, og derfor er det også interessant, at nogle studier viser, at grønlæbet musling tillige kan afhjælpe nogle af de bivirkninger, gigtmedicin har på mave-tarm-slimhinden.

 

Bygger ledvæske og brusk

Grønlæbet musling er også meget velegnet som forebyggende næringsstof, bl.a. fordi det bidrager til opbygning af ledvæske og brusk, som er ret så afgørende for sunde led og god bevægelighed.

Dog er grønlæbede muslinger ikke just en fast del af den danske hverdagskost, og derfor giver det mening at tage det som et kosttilskud for at få et regelmæssigt indtag. Det fås som tabletter, og man skal såmænd blot tage to tabletter om dagen (varemærket hedder GLYC).

 

Naturligt glukosamin

Når grønlæbet musling virker opbyggende på led, så skyldes det især indholdet af glykosaminoglykaner (GAG). Måske har du hørt betegnelsen hyaluronsyre i forbindelse med cremer, og hyaluronsyre er en GAG. Der findes flere forskellige, og de har forskellige egenskaber.

Et særligt højt indhold af hyaluronsyre findes i hudens bindevæv, hvilket er årsag til, at det findes i cremer, men der er også høj koncentration af det i knoglevæv, brusk, ledvæske og i øjets glaslegeme. GAG kaldes også for naturligt glukosamin, fordi det allerede er bundet med de glykaner, der skal til, for at det er letoptageligt for kroppen.

GAG bygger kæmpestore molekyleaggregater, som gør ledvæsken til en gel, hvilket er en fordel, fordi den derved bliver stødabsorberende. Ledvæsken har også en anden vigtig funktion, ved at den bringer næringsstoffer til brusken og fjerner affaldsstoffer. Der kommer ikke blod til brusken, og den får udelukkende sin næring fra ledvæsken, og derfor er ledvæsken så vigtig at bevare, bl.a. ved at bruge alle bruskholdige led flittigt hver eneste dag.

 

Mindsker henfald af brusk

GAG er også en væsentlig komponent i opbygningen af brusk, og brusken opbygges i et samarbejde mellem især GAG og kollagen. Hvis du søger et kosttilskud, der kombinerer både grønlæbet musling/GAG og kollagen, så spørg efter GLYC Original i helsebutikken.

Tages grønlæbet musling regelmæssigt, kan det være med til at forebygge henfald af brusk.

Grønlæbet musling indeholder også flere af de vigtige omega-3-fedtsyrer. Ud over DHA og EPA indeholder grønlæbet musling også ETA, som er sjælden, og den findes ikke i andre fiskeolier.

 

Beskytter maven

I de senere år er man begyndt at interessere sig for den grønlæbede muslings evne til at beskytte mave-tarm-slimhinden. Man har observeret en gavnlig effekt på flere områder. Som nævnt har man set, at grønlæbet musling kan beskytte fordøjelsen, når der tages gigtmedicin. Det er en stor fordel, fordi gigtmedicin kan være hårdt for mave-tarm-slimhinden ved langvarigt brug.

Men grønlæbet musling har også i sig selv en positiv effekt på maven. Flere studier peger på en klar sammenhæng mellem indtagelse af grønlæbet musling og forbedring i tarmens tilstand hos patienter med gigt. En del af forklaringen kan være, at næringsstoffer fra den grønlæbede musling er god præbiotika, og at tilskud af grønlæbet musling er med til at regulere metabolismen og visse immunologiske aktiviteter.

Samlet set er der flere grunde til at indtage grønlæbet musling. Og hvis du ikke er til bløddyr, så kan du let skifte en tallerkenfuld ud med to tabletter fra helsekosten.

 

Fakta

I helsebutikker kan du få GLYC Original med grønlæbet musling og kollagen. Eller du kan vælge GLYC Boost med grønlæbet musling, hyben og gurkemeje. Begge produkter er også tilsat zink og C-vitamin.

 

Referencer

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22366869/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0965229998800034

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26462365/

https://nutrizing.co.nz/content/uploads/2016/03/Clinical-Report-On-GSM-powder-LR1.pdf

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22821424/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28665349/

 

One thought on “Hvorfor spise grønlæbet musling ?

  • Wow, wonderful weblog layout! How long have you ever been running a
    blog for? you make running a blog look easy.
    The entire glance of your web site is excellent, let alone the
    content material! You can see similar here ecommerce

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *