Insulinresistens

mountainbike med blomst

 

Problemet, der breder sig som en epidemi i vores del af verden, er en tilstand, hvor insulinet (et hormon, der produceres i bugspytkirtlen) ikke er i stand til at lukke kulhydraterne (glukosen) ind i cellerne. Det svarer til at have en nøgle, som ikke passer til låsen. Ved insulinresistens forbliver blodsukkeret højt, men cellerne får ingen energi. Der kan opstå de samme sygdomme som ved lavt blodsukkerniveau. Da insulinet også styrer mange andre funktioner, som relaterer til kredsløb, fedtdeponering, hormonsystem og immunsystem, kan symptomerne udvikle sig til den stofskiftesygdom, som hedder metabolisk syndrom.

 

Kostråd:
Spis efter din stofskiftetype. Mange tilhører protein-fedtstoftypen. Formålet er primært at aflaste stofskiftet og stabilisere bloddsukkeret .

 

Indtag:
Sunde grove hovedmåltider med mange grønsager, bælgfrugter og et lavt glykæmisk indeks. Husk at spise godt med protein fra magert lyst kød, fisk og æg. Spis gode fedtstoffer til alle måltider og eventuelle mellemmåltider. Spis frugt, mandler og nødder dagligt.

 

Begræns:
Fedt, rødt kød, mælkeprodukter og stivelse som hvide ris, kartofler og pasta. Vælg fuldkornsprodukter, brune ris og eventuelt basmatiris eller parboiled ris. Forsøg at drikke så lidt kaffe som muligt, helst ikke mere end to kopper dagligt. Drik gerne grøn te.

 

Undgå:
Sukker, søde sager og alkohol i helst to til tre måneder.

 

Vitaminer og mineraler:
Et stærkt vitamin- og mineralpræparat i tre måneder. B-vitaminer og krom er særlig vigtigt.

 

Urter:
Urtica dioica (brændenælde), Galega officinalis (lægestregbælg) Trigonella foenumgraecum – (bukkehorn) kan anbefales. Læs evt. mere ved at søge på blodsukkerregulerende urter.