Irritabilitet og vrede

kvindevrede2_0

 

Det kan være sundt at være vred. Faktisk er der rigtig mange mennesker, som i stedet for at blive vrede, skjuler det for sig selv og ikke mindst for omgivelserne. På sigt kan det være en stor indre stressfaktor. Vrede og irritabilitet kan også opstå på grund af et lavt blodsukkerniveau; hormonelle udsving i forbindelse med f.eks. PMS eller klimakteriet; samt intolerance over for fødevarer, fortrinsvist forårsaget af farvestoffer. Men en dårlig ernæringsstatus med for få vitaminer, mineraler blandet med de forkerte fedtstoffer kan også skabe ukontrolleret irritabilitet og vrede.

 

Kurforslag
Find årsagen og de forslag som dig passer bedst.  Læs om de forskellige hormonelle problemer og lavt blodsukker.

 

Kostråd:
Blodsukkerstabiliserende og hyppige fiberholdige måltider. Undgå eller begræns stimulanser som kaffe, sort te og sukker. Få orden i fordøjelsen.

 

Vitaminer og mineraler:
Spis et stærkt vitamin- og mineralpræparat i minimum tre måneder. Spis eventuelt ekstra med stærke B-vitaminer, samt magnesium og kalcium, som virker beroligende på nervesystemet.

 

Fedtsyrer:
Studier af visse fedtsyrer har med fine resultater vist sig at øge koncentration, opmærksomhed og den indre balance hos børn og unge med færre vredesudbrud som følge. Spørg i helsekostbutikken. De samme produkter kan anvendes af voksne.

 

Urter:
Valeriana edulis (baldrian) virker beroligende. Derudover giver adaptogene urter et større energioverskud. Se desuden Schisandra chinensis eller Eleutherococcus senticosus (russisk rod). Rhodiola rosea (rosenrod) er også en mulighed. Suppler eventuelt med leverurter, der virker udrensende. Ifølge kinesisk medicin kan en sund lever modvirke vrede.

 

Andet:
Lær at tackle irritation og vrede. Vær tolerant, giv afløb for følelser, sæt grænser. Motion og ikke mindst kampsport kan give fysisk og psykisk afløb for vreden.

 

(Kilde: “Sundhedshåndbogen”, af Pernille Lund og Marianne Palm)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *