Styrk nervesystemet, og forebyg senilitet med B12-vitaminspray

B12 vitamin
 
 
Forskere har bevist, at B12-vitaminet optages hurtigt og pålideligt gennem munden, fordi vitaminet ikke bliver fordøjet gennem maven.
 
 
Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – vinter 2015
 
 
B12-vitamin optages ikke let. Det siges, at under 1 % af B12-vitamin i tabletter eller mad optages gennem fordøjelsessystemet. Ældre, småt spisende, vegetarer og mennesker med dårlig fordøjelse har svært ved at optage B12-vitaminet og opnå et optimalt niveau i kroppen. Vitaminet er livsnødvendigt, fordi det blandt andet er nødvendigt for at danne nye røde blodlegemer, for at nervesystemet fungerer optimalt og for at undgå demens.
 
Forskere på Cardiff Universitet har vist, at de optimale områder for absorption er under tungen og på indersiden af kinden. Spray i munden fremskynder absorption af B12-vitamin direkte ind i blodbanen. Med spray behøver man ikke at tage vitaminet sammen med mad, da indholdet undgår at blive fordøjet via maven. Og man behøver ikke bekymre sig om, hvorvidt man har mavesyre nok til at optage via fordøjelsen.
 
 
B12-spray optages gennem mundens slimhinder og undgår derfor at blive optaget gennem maven. Det betyder en højere og sikker optagelse af vitaminer og mineraler.
 
 
For lidt mavesyre, for lavt niveau af B12
Optagelsen af B12-vitamin er normalt afhængig af et protein, der dannes i mavesækkens slimhinde. Mangel på proteinet, der også kaldes “intrinsic factor”, kan føre til blodmangel og svære skader på nerverne. Mennesker med manglende produktion af mavesyre lider ofte netop af blodmangel. Behandling med syrestandsende midler i længere tid kan også medføre mangel på B12-vitamin. Det samme gælder for diabetes medicinen metformin.
 
 
Boost B12 Spray er særlig velegnet til dem på en vegetarisk, cøliaki eller diabetisk diæt. Husk dog, at alle mennesker har brug for B12.
Optagelsen af B12-vitamin i tabletform via tyndtarmen kræver desuden tilstrækkelig med kalcium, og en normal balance i tarmbakteriefloraen er også nødvendig for optagelsen. Den balance forstyrres af blandt andet sukker, kaffe og alkohol. Veganere skal ligeledes være opmærksomme på, at B12-vitamin næsten udelukkende findes i dyriske produkter, især i fisk, fiskerogn, kød, lever ost og mælkeprodukter.
 
 
B-12 tænder lyset i hjernen
B12-vitamin i sprayform optages godt gennem mundslimhinden, så mangel på mavesyre, kalk eller den rette tarmflora er således underordnet. Den finske sundhedsguru Erkki Palviainen, foretrækker da også at indtage sit B12-vitamin i sprayform. Han er især glad for Boost B12 spray. Palviainen fortæller, “da jeg tog Boost B12 spray for første gang, indså jeg straks, at jeg havde B12-vitaminmangel. Maden indeholder ikke tilstrækkeligt B12-vitamin, og kosttilskud i tabletform optages ikke særligt godt”.
 
Erkki siger også, at da han begyndte at tage B12-spray, var det, som om nogen havde tændt for lyset i hans hjerne. Doktor Taija Somppi anbefaler ligeledes den letoptagelige B12-vitaminspray fra Nordic Health. “Nordic Health sprays egner sig også til alle med fordøjelsesproblemer”, siger han. Doktor Somppi mener, at der er talrige vitamin- og kosttilskudsprodukter, men optagelsen af dem er ikke altid helt så god. Det skyldes, at mange mennesker har svært ved at optage vitaminer og mineraler pga. manglende mavesyre.
 
 
Mangel på B12-vitamin øger risiko for Alzheimer
Mangel på B12-vitamin kan medføre nervøsitet, angst, depression og hallucinationer. En undersøgelse har også koblet mangel på B12 og folinsyre sammen med udvikling af Alzheimers demenssygdom. Undersøgelsen viste, at risikoen for Alzheimers sygdom var dobbelt så høj hos dem, der ved undersøgelsens indledning kun havde haft små mængder B12-vitamin og folinsyre i blodet.
 
 
Der er to former af vitamin B12
B12 findes som methylcobalamin og cyanocobalamin. Sidstnævnte er mest almindelig i multivitaminer og B12-kosttilskud, men der er stærke argumenter for at vælge dem med methylcobalamin. Hvor cyanocobalamin er syntetisk, forekommer methylcobalamin naturligt i kroppen. Det gør, at kosttilskud med methylforbindelser optages bedst og hurtigst.
 
 
Hvad øger risikoen for B12-vitaminmangel?
 • Manglende dannelse af hjælpestoffet ‘intrinsic factor’ (medfører sygdommen perniciøs blodmangel)
 • Alkoholisme
 • Alderdom i kombination med ensidige kostvaner gennem mange år
 • Lang tid med kost uden animalske produkter (kød, mælk og æg)
 • Fiskebændelorm (en bændelorm fra ferskvandsfisk, der forbruger store mængder B12-vitamin)
 • Vedvarende betændelse i bugspytkirtlen
 
Kilder:
 1. Radiodoktoren
 2. Neurology 2001: 56: 1188-94
 3. Houston DM, Heard CM. 2013. In vitro analysis of sublingual vitamin B12 permeation. Cardiff School of Pharmacy & Pharmaceutical Sciences Cardiff University 2013
 
 
Længere tids brug af en række lægemidler kan give B12-vitaminmangel:
 •  Asacol, Dipentum, Mesasal, Pentasa, Salazopyrin mod vedvarende tarmbetændelser
 •  Kolestyramin og klofibrat mod forhøjet kolesterol
 •  Chloramphenicol, erythromycin, penicillin, sulfametoxazol mod bakterieinfektioner
 •  Isoniazid mod tuberkulose
 •  Methotrexat mod kræft.
 
(Kilde: Netdoktor)
 
 
Boost B12-vitamin spray fra Nordic Health indeholder den aktive form methylcobalamin samt krom, som balancerer blodsukkerniveauer, og sprayen er tilføjet grøn te-ekstrakt. 1 pust af Boost B12 indeholder: Vitamin B12: 300 mcg. Nordic Health anvender udelukkende de mest biotilgængelige aktive ingredienser.
B12 vitamin

240 thoughts on “Styrk nervesystemet, og forebyg senilitet med B12-vitaminspray

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *