En relativt stor del af danskere har parodontose, som i værste fald kan medføre, at tænderne mister fæstet og falder ud. Sygdommen forbindes normalt med infektion i tandkødet, og ny forskning peger på vigtigheden af at forhindre kroppens forsvarsmekanismer i at overreagere og skabe vævsødelæggelser.
Af Bjørn Falck Madsen
En relativt stor del af den danske befolkning lider af parodontose, som også kaldes de løse tænders sygdom. Ifølge Tandlægehøjskolen i Århus drejer det sig om ca. 12 pct. af alle voksne. Normalt forbinder man parodontose med bakterier i mundhulen, som angriber tandkødet og med tiden kan føre til ødelæggelse af det knoglevæv, som tændernes rødder er fæstnet i. Men det er faktisk ikke bakterierne, som er årsag til skaderne, viser ny forskning. Det er derimod kroppens forsvarsmekanismer mod disse bakterier, der kan være så voldsomme, at det går ud over kroppens eget tandkødsvæv.
Når T-celler går amok
Det er åbenbar en særlig slags hvide blodlegemer, som kaldes for regulerende T-celler, der står for disse autoimmune angreb. Under normale omstændigheder kan T-celler målrette deres angreb mod de bakterier eller virus, som er det underliggende problem. Men hvis disse specialiserede immunceller mister deres evne til at regulere immunprocesserne, kan det gå galt, så hele forsvarsmekanismen kører af sporet.
Iværksætter inflammatoriske processer
Det er denne afsporing, som forskere har set nærmere på i forbindelse med parodontose og andre sygdomme, som involverer nedbrydning af knoglevæv, herunder leddegigt og osteoporose. I det videnskabelige tidsskrift Scientific Reports beskriver forskere fra Forsyth Institute i Massachusetts, USA og Universidad de Chile, hvordan T-celler pludselig kan miste deres evne til at beskytte mod tab af knoglevæv. I stedet starter T-cellerne inflammatoriske processer, som går til angreb på knoglemassen og ødelægger den. Forskerne kommer også ind på, hvordan man inden for behandling af sygdomme, hvor knoglevævet bliver nedbrudt, overvåger produktionen af T-celler og normalt opfatter en stigning som et godt tegn. Men hvis antallet af T-celler stiger, og de ikke udfører deres opgave korrekt, får man i virkeligheden et misvisende billede.
D-vitamin regulerer immunreaktionen
Det interessante er derfor at se på forskellige faktorer, som er med til at regulere T-cellernes antal og funktion, og her er D-vitamin et oplagt bud. I den forbindelse er det interessant at se på en metaanalyse, som blev offentliggjort i PLoS One in 2019. Metaanalysen omfatter fem videnskabelige undersøgelser, hvor forskere har set på, hvordan D-vitamin påvirkede antallet af regulerende T-celler og deres funktion hos patienter med inflammationssygdomme. Det viser sig, at tilskud af D-vitamin kan øge kroppens dannelse af regulerende T-celler hos patienter med autoimmune sygdomme samtidig med at justere T-cellernes funktion, så de ikke går for hårdt til værks.
Kilde:
Regulatory T cell phenotype and anti-osteoclastogenic function in experimental periodontitis
Scientific Reports 2020;10(1) DOI: 10.1038/s41598-020-76038w