Visse dele af den britiske befolkning har skræmmende D-vitaminmangel

Kvindeibus

 

En undersøgelse af knap en halv million mennesker bosat i Storbritannien har afsløret, at der er kritisk mangel på D-vitamin hos asiatiske folk. Blandt den sorte del af befolkningen er der også problemer med foruroligende lavt D-vitamin i blodet.

Af Bjørn Falck Madsen

 

Over halvdelen af asiater bosiddende i Storbritannien har udtalt mangel på D-vitamin. En undersøgelse, som forskere fra University of South Australia har foretaget på 440.582 personer, afslører, at D-vitaminniveauet hos den asiatiske del af befolkning er så lavt, at det kan påvirke såvel deres muskler, skelet og immunforsvar. Om vinteren havde 57 pct. af asiaterne et blod-indhold på mindre end 25 nmol/L, hvilket er helt i bund. Om vinteren og foråret var der 50,8 pct. af den asiatiske befolkning, som lå på dette niveau. Det giver store udfordringer i disse tider, hvor verdensbefolkningen er svært udfordret på grund af Covid-19-pandemien. D-vitamin er nemlig vigtigt for at kunne regulere immunsystemet og forhindre det i at overreagere.

Et problem hos folk med mørk hud

Næsten lige så alvorlige mangler blev observeret blandt den sorte del af befolkningen i Storbritannien. Hele 38,5 pct. havde udtalt mangel på D-vitamin om vinteren, og om sommeren var det 30,8 pct. af den sorte befolkning, som havde mangel. Der blev også observeret problemer med lavt D-vitaminindhold i blodet hos dem med lys hud, men tallet var langt lavere.

Mere pigment, mindre D-vitamin

Problemet med D-vitaminmangel skyldes i høj grad, at folk med mørk hud har mere pigment i huden, hvilket reducerer hudens dannelse af D-vitamin i forbindelse med soleksponering. Men der er også socioøkonomiske forhold, som spiller ind og bevirker, at nogle dele af befolkningen opholder sig langt mere indenfor og spiser en kost, der ikke nødvendigvis indeholder ret mange gode kilder til D-vitamin.

Overvejer berigelse af føden

Undersøgelsen, som er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Clinical Nutrition i december sidste år, bekymrer forskerne, som peger på nødvendigheden af at berige visse fødevarer med D-vitamin samt at råde visse dele af befolkningen til at tage tilskud. Faktisk er der en del fokus på dette for tiden i England, hvor man er klar over, at D-vitaminmangel er relativt udbredt.

Stort forsøg med gratis D-vitamin

I januar 2021 påbegyndte de britiske sundhedsmyndigheder et forsøg med gratis udlevering af D-vitaminpræparater til 2,5 millioner briter i udsatte grupper, herunder ældre plejehjemsbeboere. Formålet med denne ekstraordinære indsats er at sikre, at folk, der ellers er i risiko for D-vitaminmangel, får nok af det vigtige vitamin. Efter planen bliver der udleveret D-vitaminpiller til fire måneder, hvorefter man er så langt henne på året, at man selv kan danne D-vitamin ved at opholde sig udenfor i sollys.

Benytter præparat fra dansk firma

Tilsvarende har forskere fra Queen Mary University i London søsat et forskningsprojekt, hvor de vil give D-vitaminkapsler til 5.000 forsøgspersoner med relativt lavt D-vitaminindhold i blodet for at se, om de er bedre rustet mod Covid-19. Den danske virksomhed Pharma Nord har doneret D-vitaminpræparaterne (D-Pearls) til denne undersøgelse. Der bliver anvendt en dosis på 20 mikrogram og en dosis på 80 mikrogram. Desuden vil der være en kontrolgruppe, som ikke får tilskud. Noget lignende er ikke umiddelbart på trapperne i Danmark, hvor vi dog også ser problemer med sæsonbetinget D-vitaminunderskud hos visse dele af befolkningen.

Kilde: Clinical Nutrition, December 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *