Kender du quercetin?

Rødløg

 

Du behøver ikke være på fornavn med plantestoffet quercetin, men det er en god idé at spise meget af det. Ikke mindst i disse tider, for stoffet viser i flere undersøgelser at virke som en god hjælper til immunsystemet.

Det gode er, at det hverken er besværligt eller dyrt at øge dit indtag af quercetin, og formodentlig spiser du det allerede i en vis udstrækning. Det findes nemlig naturligt i en række nemt tilgængelige og ret almindelige brugte madvarer.

Ud over den antivirale virkning er quercetin også et naturligt antihistamin, der har antiinflammatorisk virkning og er en potent cellebeskyttende antioxidant (det tilhører den store gruppe af flavonoider, som blandt andet findes i store mængder i farverig frugt og grønt).

Du kan øge dit indtag gennem din mad ved at spise mere af de quercetin-rige fødevarer og drikke grøn te. Sørg for at bruge flere kilder og variation generelt, for der opstår en meget værdifuld synergieffekt mellem de forskellige stoffer, som yderligere vil gavne dit immunforsvar.

Gode kilder til quercetin, der passer til denne årstid:

Bedste kilde er løg (alle typer, nogle kilder fremhæver især de røde). Derudover grønkål, broccoli og andre kål, røde æbler, citrus, persille, kapers.

Det er mit indtryk, at løg ofte bruges i små mængder, mere som smagsgiver, og ikke så ofte får lov at spille en større rolle (bortset fra løgsuppe, -tærte og bagte løg). Men løg smager så vidunderligt og er også rigtig god præbiotika, så hvorfor ikke skrue op for indtaget?

Af Lisbeth Tordendahl

Her er et eksempel på en ret, hvor løg spiller en større rolle:

Grønkål med rødløg, æble og kapers

Det skal du bruge til 1 portion

  • 1,5 håndfuld grønkål
  • 1-2 medium rødløg
  • ½ mellemstort æble
  • 1 stor spsk. ekstra jomfruolivenolie eller jomfrukokosolie
  • Salt
  • 1 spsk. kapers

De store grønkålsblade ribbes og skæres i store bidder, stilkene i tynde skiver. Mindre blade kan bruges hele. Skær hvert løg i otte både. Varm olie på en pande, og sautér løgene et par minutter. Drys salt over, læg låg på, skru ned for varmen, og lad dem stå 5-7 minutter. Vend rundt en gang undervejs.

Kog kålen ca. 2 minutter, den skal stadig have bid. Dræn den. Skær æble i mindre stykker, og vend dem i rødløgene. Sautér 2 minutter. Bland kapers i. Anret kålen med løg-æbleblandingen ovenpå.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *