Kender du SIBO, så smid ham ud

 

 

Har du tendens til luft i maven, ubehag lige efter du har spist, vekslende afføringer og måske en masse velkendte eller diffuse symptomer fra hele kroppen, skal du lære SIBO at kende. Ordet dækker over en tilstand i tyndtarmen, der heldigvis kan ændres.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – april 2017

 

I udlandet har der været en del undersøgelser på de fordøjelsesproblemer, som meget vel kan skyldes en overvækst af bakterier i tyndtarmen. Mange herhjemme har troet, at de fleste symptomer stammer fra en forstyrrelse af mikrofloraen i tyktarmen, da det ofte er den, der buler ud med luft og irritationer. Men det kan så sandelig også være de meget lange tyndtarme.

 

Kan opstå for hvem som helst og især i forbindelse med sygdom
Man ser overvæksten ved en lang række sygdomme som fx ved diabetes og efter brug af en stribe af lægemidler, fx mavesyrenedsættende medicin, glutenallergi eller såmænd bare det faktum, at vores tarme arbejder langsommere, når vi bliver ældre. Desværre ses problemet også efter behandling af parasitter eller større mængder af antibiotika.

Med andre ord er der mange veje til en overvækst, men til gengæld er der også en del, du selv kan gøre, for at komme problemet til livs.

 

SIBO ødelægger en del af optagelsen af næringsstoffer
Det største problem ud over luft og irritationer, symptomer, som opstår kort tid efter, du har spist, hvis det er tyndtar-men, der skaber tilstanden, er den manglende optagelse af dine næringsstoffer. Når der opstår en overvækst, vil det gå ud over optagelsen af bl.a. jern, B12, calcium og mangler i de fedtopløselige vitaminer – A-D-E og K. Disse mangler vil i sig selv føre til svækkelser og er forbundet med en lang række sygdomme. Især skal du være opmærksom på B-12 mangel, der kan føre til en lang række permanente nerveskader.
Men også mangel af alle de andre vitaminer og mineraler kan udvikle større risiko for kroniske sygdomme.


Brug de gode kostråd og kosttilskud, ikke antibiotika alene
Tidligere har man forsøgt at behandle SIBO med antibiotika, men med ikke særlig godt resultat, for antibiotika fjerner nemlig ikke kun overvæksten, men laver også problemer for den naturlige mikroflora.


Urter, enzymer og mælkesyrebakterier som støtteterapi
I stedet for antibiotika har man set en stribe af urter gøre en forskel. Det er især urter, der hver især og sammen kan skabe mere mavesyre, som kan få has på overvæksten, fordi der opstår en bedre passage af maden i tyndtarmene og en bedre optagelighed af næringsstoffer. Bitterstern fra Panacea er en god mulighed, det samme vil Udos Choice Enzymer Supreme fra samme firma være, da de alt i alt får skabt en bedre tilstand i hele fordøjelseskanalen. Sammen med de to produkter kan du få glæde af Super Adult, der med sit høje indhold af specifikke mælkesyrer henvender sig direkte til tyndtarmen frem for tyktarmen, som vi ellers altid hører om.

Du skal tage en kur på et par måneder, men tager du hensyn til kosten og dropper en masse IKKE-MAD fyldt med sukker, vil du måske mærke en effekt efter allerede en uge.

Af IKKE-MAD er sukker i alle afskygninger det værste, fordi de mange bakterier og eventuelle svampevækster lever af sukker. Måden at slippe for trang til søde ting er at gå på www.madlog.dk, betale 25 kroner for en uge, hvor du skriver op, hvad du egentlig spiser. Så får du måske øje på nogle triste vaner, fx et for stort forbrug af alkohol, kager, sukker, sodavand og alt det andet, som kun bør spises engang imellem.

Du skal spise mange små måltider, som ikke kun skaber en bedre blodsukkerbalance. De sørger også for, at tarmene bedre kan lade maden passere, mens den optager de næringsstoffer, den har brug for. Det skaber mindre luft og irri-tationer. Og du kan undgå, at tarmene bliver utætte med flere problemer til følge.

Læs om FODMAP på www.sund-forskning.dk, for der kan sagtens være en sammenhæng.

 

Skru ned for visse fødevarer i en periode på tre måneder
Netop fordi luftgener er forbundet med SIBO, som er en overvækst af bakterier i tyndtarmen, skal du også skrue ned på de fødevarer, som bakterierne typisk lever af.

De kaldes prebiotika, altså nogle stoffer, som skal være til stede for at danne flere mælkesyrebakterier. Desværre er mange probiotika tilsat prebiotika i form af FOS (fx inulin), og det kan give dig ekstra meget luft!

Så vælg dit probiotika, altså dine mælkesyrebakterier med omhu, hvis det er tyndtarmen, der skal have hjælp. Du skal også tjekke FODMAP-diæten ud, som du kan læse om på http://www.sund-forskning.dk

 

Har du meget overspændte tarme, kan du supplere med 200-400 mg magnesium før sengetid. Ikke magnesia, men magnesium …

Af fødevarer, som kan forværre tilstanden, er især fiberholdige fødevarer, mælkeprodukter og rodfrugter. Det kan være en svær opgave, da et helt fiberløst samfund kan skabe fx forstoppelse i tyktarmene, og så flytter man jo blot problemerne. Men processen kan lettes, hvis du ovnbager dine grøntsager, hvilket er muligt for alle grøntsager undtagen salater.

 

Det kan faktisk være indviklet at finde rundt i kosten, og et besøg hos en biopat, naturopath ibm eller en ernæringsterapeut kunne være en god mulighed for at finde den rette støtteterapi.

Har du glutenallergi (cøliaki), kan du meget vel have SIBO som følgesvend.
Et studie viser, at ikke mindre end 66 % af glutenallergikere har en overvækst.

 

Indikationerne for SIBO minder meget om symptomerne på andre fordøjelsesproblemer, fx IBS (Irritable Bowel Syndrome). Tag artiklen med til lægen eller behandleren.

Kilde: World Journal of Gastroenterology

 

Har du hudsygdommen Rosacea, er der hjælp at hente, for et studie har vist “en næsten komplet regression af deres hudlæsioner med et overordentligt positivt resultat – også efter stop med behandlingen mod SIBO

Kilde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18456568