Ketty – knogler, blodkar og en tur til Hobro

Knogleskørhed2
Knogleskørhed

 

K2 er kendt for sin evne til at støtte kroppen i at få kalk ind i knoglerne, men lige så vigtigt viser det sig, at K2, vel at mærke i den rette form, også kan gøre en stor forskel for mennesker med åreforkalkning. Det har Ketty Nielsen, tidligere sygeplejerske og indehaver af Helsam Hobro, erfaret sammen med et væld af kunder.

 

Af Marianne Palm

 

Ketty har et tæt forhold til de mange, der kommer forbi butikken, og med sin sundhedsfaglige baggrund har der været mange gode snakke, der i allerhøjeste grad også handler om at tage et smut rundt om lægen, frem for at borgere i Hobro selv begynder at lede efter nogle løsninger.

– Mange har åreforkalkning, og det er jo ikke svært at få øje på studierne med K2, fortæller Ketty. Vitaminet har i årevis været kendt for sin støtte til at hjælpe kalk ind i knoglerne og derfor være med til at afhjælpe knogleskørhed, men det viser sig også at være et særligt godt bekendtskab for de årer, der måske er begyndt at gøre ondt på grund af forkalkning. Her er benene særligt udsatte, da de jo opholder sig længst væk fra hjertet, og har man enten siddende, stående eller alt for lidt bevægelse i kroppen, kan det meget vel blive en trist følgesvend, når vi bliver ældre, fortæller Ketty, som fortsætter:

–  Problemet kan især blive forværret, hvis man samtidig er ryger eller lige har glemt, at sunde næringsstoffer og et godt forhold til vægten også spiller ind.

– Man ved også, at en stor portion genetiske faktorer kan være afgørende, og derfor skal man ikke sammenligne sig med den 90-årige cigarrygende nabo, der har det fint, men hellere kigge på sig selv og sit genetiske ophav + den daglige adfærd, fortæller Ketty, da sund-forskning interviewer Ketty mellem to kunder, som lige skulle købe nogle vitaminer.

 

Gå nu til lægen, og få den rette diagnose

– Med min sundhedsfaglige baggrund er det selvfølgelig lettere for mig at spotte, hvis en kunde har det skidt og skal gå til lægen. Mange har faktisk ikke lyst til at bruge af vores lægesystem, de er både utrygge ved at få en diagnose, man ikke har lyst til at skulle forholde sig til, men med den travlhed, der er opstået, vil man jo helst heller ikke være til besvær – og det er vel bare naturligt at få ondt i benene, når man skal gå fra den ende af gågaden til den anden … Den holdning hører jeg ofte, fortsætter Ketty, men det er jo ikke lige meget, om det er ondt i knæ og ankler pga. slidgigt, eller om det er åreforkalkning. En fornuftig bred støtte til bentøjet begynder jo med den rette diagnose. Så kan både læger og vi andre, der måske har nogle muligheder for at skabe de rette rammer eventuelt kunne gøre en forskel uanset årsagerne til problemerne. Vi kan måske hjælpe kroppen på vej til færre smerter, og at turen gennem byen bliver til en god oplevelse, slutter Ketty, før hun haster videre gennem butikken.

 

Du kan møde Ketty Nielsen i hendes butik, Helsam Hobro, Adelgade 25 C, 9500 Hobro, der er gode P-muligheder i nærheden – hvis du ikke hellere vil gå dig en tur i den fine gågade.

 

Hvordan virker K2?

Vitamin K2 aktiverer proteinet osteocalcin, som sørger for at lejre calciumsaltene i knoglerne, så de ikke havner i blodårerne. Derfor bidrager K2 til at skabe sunde knogler, men den positive sideeffekt er, at blodkarrene overalt i kroppen slipper for at skulle tage stilling til calciumsaltene med åreforkalkning til følge.

Set fra et vitamin-medicinsk synspunkt er det ret så ny viden, for det er ”kun” 30 år siden, at man opdagede, hvordan den rette K2 (ikke K1, som ellers blev brugt) kan gøre en forskel ved den såkaldte vindueskiggersyge. Sygdommen har fået navnet, fordi man netop ikke kan gå særlig langt, uden at det udløser smerter, og man har brug for at stoppe op flere gange i løbet af en gåtur, da smerterne kan opleves som jag eller hårde og stikkende i benene.

At K2 har denne ekstra virkning på forkalkning i benene, skyldes K2’s dobbelte effekt. Ud over at hjælpe kalken ind i knoglerne, ved at aktivere proteinet osteocalcin, aktiverer K2 også proteinet Matrix GLA Protein (MGP), som er den vigtigste af kendte faktorer, der biokemisk kan forhindre forkalkningen. Sagt på almindeligt dansk sørger vitaminet K2 for at lejre calcium de rigtige steder i kroppen, og det gør, at blodkarrene kan bevare deres smidighed.

 

Holland er gået foran: Gangtræning og to tabletter om dagen

I Holland har man for længst sat gangtræning på programmet for alle borgere, der har problemer med åreforkalkning. Det har man også gjort i fx region Syddanmark, mens resten af Danmark halter efter.

Har du mistanke om, at du har åreforkalkning, så bliv undersøgt og mens du venter på resultatet, skal du gå 2 x 30 minutter om dagen. Når du kommer til det punkt, hvor det gør ondt, så gør alt for at gå videre, og i det øjeblik, du kan overvinde smerten, danner du nye blodkar. Du kan dermed forhindre, at tilstanden bliver værre og måske undgå flere forskellige kedelige operationer, herunder amputation.
Det er også i Holland, at man gennem et forsøg har opdaget, at raske kvinder i overgangsalderen kan opnå en 50 pct. mindre stivhed i samt mindre tilkalkning af blodkarrene ved at indtage 180 mcg vitamin K2 om dagen.

 

Dosering i forsøget af den særlige variant af K2

Mængden svarer til at spise to stk. Vegansk K2 (90 mcg pr.tablet) fra DFI om dagen. Lige netop dette produkt er unikt, da det dels er baseret på den forskning, der er på området, dels er skabt af en særlig synteseproces på basis af bakteriekulturen Bacillussubtilis (natto).

Vil du vide mere om åreforkalkning, og hvad du selv kan gøre, så læs mere i sund-forskning april 2023 udgaven eller på www.sund-forskning.dk.

 

Vidste du, at afkalkning af knogler allerede begynder i 30-årsalderen?

Derfor skal børn opbygge en tæt knoglemasse, og det gøres bedst gennem leg, hvor begge ben bliver brugt gennem hele barndommen. For allerede ved 20-årsalderen kan man se, at knogletætheden går den forkerte vej. Det kan formodentlig forebygges med motion, og har du et barn med særlige udfordringer, som fx har problemer med at gå, er det værd at overveje, om vitaminet også kan gavne her.

 

Om blodfortyndende medicin

Hvis du tager blodfortyndende medicin, er du i større risiko for at få åreforkalkning. Flere studier viser, at 45 mcg vitamin K2 (MK-7) om dagen ikke vil interferere med den blodfortyndende medicin, men derimod kan være med til at afhjælpe problemet ved at reducere åreforkalkningen med 37 pct. Et tidligere Rotterdam-studie, der blev udført på en almindelig befolkningsgruppe og forløb over en 10-årig periode fra 1994 til 2004 påviste, at 32 mcg vitamin K2 om dagen reducerede åreforkalkningen med 50 pct.
Husk at tage lægen med på råd, og mind lægen om, at man ikke skal forveksle vitamin K1 med vitamin K2.

Vil du gerne se referencerne på studierne, har vi lagt dem op på www.sund-forskning.dk

 

”Ketty vil i øvrigt meget gerne i kontakt med en fodterapeut, som jo ofte møder mennesker i deres klinikker med begyndende åreforkalkning. Tænk, hvis vi gennem et mindre studie på vitamin K2 på dansk grund kan skabe basis for, at der bliver sat meget mere fokus på, om vi kan gøre en forskel med noget så tilforladeligt som et vitamin.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *