Hovedpine

hovedpine

 

Når problemer, som kræver medicinsk udredning og behandling er udelukket, kan hovedpine skyldes vidt forskellige tilstande lige fra spændinger til problemer med fordøjelsessystemet.

Kineserne har i de sidste 5.000 år arbejdet med et energisystem, kaldet meridianer. Energibanerne er opdelt i 12 hovedmeridianer, hvoraf to løber fra ryggen op over issen til panden, og tre påvirker ansigtet. Her er det specielt blæremeridianen og galdeblæremeridianen, som løber henover kraniet, som i ubalance kan medføre hovedpine. Så årsagerne til hovedpine kan sagtens findes helt andre steder i kroppen. Derfor er det også nødvendigt at kontakte en behandler for at få klarlagt årsagerne.

Vær opmærksom på hovedpine, som kan opstå på grund af dårligt syn, forkerte sidestillinger, for lidt motion eller dårlig søvnkvalitet og – en af de hyppigste årsager – mangel på vand.

 

Andre navne: Cephalalgia

Der er mange forskellige årsager til hovedpine. Hvis hovedsmerterne forværres, skal lægen kontaktes for at udelukke alvorlige sygdomme. Når problemer, som kræver medicinsk udredning og behandling er udelukket, kan hovedpine skyldes vidt forskellige tilstande lige fra spændinger til problemer med fordøjelsessystemet.

Kineserne har i de sidste 5.000 år arbejdet med et energisystem, kaldet meridianer. Energibanerne er opdelt i 12 hovedmeridianer, hvoraf to løber fra ryggen op over issen til panden, og tre påvirker ansigtet. Her er det specielt blæremeridianen og galdeblæremeridianen, som løber henover kraniet, som i ubalance kan medføre hovedpine. Så årsagerne til hovedpine kan sagtens findes helt andre steder i kroppen. Derfor er det også nødvendigt at kontakte en behandler for at få klarlagt årsagerne. Vær opmærksom på hovedpine, som kan opstå på grund af dårligt syn, forkerte sidestillinger, for lidt motion eller dårlig søvnkvalitet og – en af de hyppigste årsager – mangel på vand. Fald og slag på ryg og nakke kan selv flere år efter skabe spændinger. Derfor kan det være nødvendigt med behandling hos en kiropraktor, en osteopat eller en kraniosakralterapeut.

Læs mere om de forskellige meridianer.

Almindelig hovedpine gør ondt, men ledsages som regel ikke af andre symptomer. Migræne kan ledsages af flere symptomer, der f.eks. begynder med sløret syn og udmattelse. Selve hovedpinen kan ledsages af synsforstyrrelser, kvalme og opkastninger.

 

Almindelige årsager

  • Spændinger og forkert kropsholdning eller arbejdsstilling, som forringer blodtilførsel til hjernen.
  • Spændinger i de små muskler, som forbinder kranie med halshvirvler, mærkes ikke direkte men først ved tryk på det pågældende sted. Hvis benene ikke er lige lange, kan det ligeledes resultere i en forkert kropsholdning og hovedpiner.
  • Hormonelle forandringer forårsaget af PMS eller menopausens indtræden
  • P-piller og andre hormontilskud samt medicinbivirkninger. Stort forbrug af hovedpinepiller kan absurd nok give hovedpine
  • Lavt blodsukkerniveau
  • Væskemangel
  • Allergi. Især fødevarer som indeholder nitrit, mononatriumglutaminat (det tredje krydderi – E621) og aspartam. Desuden kan chokolade, kakao, ost, rødvin og hvedemel forårsage hovedpine
  • Skævheder i rygsøjlen. Kan f.eks opstå efter fald og ulykker.

 

Kurforslag generelt
Der bør selvfølgelig fokuseres på årsagen, så find de forslag, som passer bedst. Læs også om de forskellige hormonelle årsager og lavt blodsukkerniveau.

 

Kostråd:
Blodsukkerstabiliserende fødevarer. Sørg for at få rigelig med væske. Undgå mad og andet, som kan være allergifremkaldende.

 

Vitaminer og mineraler:
Et stærkt vitamin- og mineralprodukt i tre måneder. Suppler med ekstra B-vitaminer. B3-vitamin (nikotinsyre) ved akut anfald kan stoppe en hovedpine. Indtag eventult et ekstra kalcium- og magnesiumtilskud, hvis hovedpinen skyldes spændinger.

 

Urter:
Ved akut anfald: Friskrevet ingefær svarende til et par spiseskefulde i et glas vand. Drikkes i mindre slurke, da det er stærkt. Drikken udvider hurtigt blodkarrene, og kuren kan gentages efter behov. Det kan også være en ide at forsøge med et tørekstrakt af Curcuma longa (gurkemeje). Se i øvrigt

 

Leverudrensningskur, som kan anbefales, hvis hovedpinen skyldes ophobninger af affaldsstoffer eller påvirkning af galdeblæremeridianen.

 

2 thoughts on “Hovedpine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *