Almindelig, tør eller fedtet hud – eller rynker!

Skærmbillede 2015-07-28 kl. 15.52.45

 

Hud er ikke bare et hylster til at holde sammen på de indre organer. Vores hud ånder, lever og har brug for hjælp til at forblive sund. Ved kroniske hudproblemer, skal huden behandles indefra med de nødvendige fedtstoffer, vitaminer og mineraler. Samtidig skal der ske en aflastning af afgiftningsorganerne: luftvejene, som afgiver affaldsstoffer via afsondring af slim, og tyktarm og lever som via nedbrydning af affaldsstoffer, sørger for at aflaste huden.

 

Nyrerne skal også kunne hjælpe kroppen af med affaldsstoffer, og det samme gælder for binyrerne, som ikke er et afgiftningsorgan, men som styrer hormoner, fedtstofbalance, allergier og vores stressniveau. Som ved alle andre problemstillinger i kroppen, er hudsygdomme et udtryk for, at kroppen bliver belastet af mange forskellige belastende faktorer, som bør afdækkes og reduceres. Ved du ikke, hvor du skal ende og begynde, så kontakt en naturopath, som enten selv eller via sit netværk vil kunne hjælpe dig videre til en behandler, som har specialiseret sig i hudens sygdomme.

 

Hud og rynker

Huden dækker hele kroppen og beskytter de indre organer mod skader. Overhuden, som er det stærkeste lag, består af levende hudceller og et hornlag. Læderhuden, som ligger lige under overhuden rummer svedkirtler og hårfollikler omgivet af fibrøst støttevæv og collagen. Underhuden består blandt andet af underhudsfedt. Når huden ældes, forsvinder vandet fra collagenet i læderhuden, og derved mister huden sin fasthed og elasticitet. Processen forstærkes af et fedttab i underhuden, og når de olieproducerende talgkirtler og de vandproducerende svedkirtler nedsætter deres aktivitet, opstår der rynker, som er en naturlig del af aldringsprocessen.

Når mænd får færre rynker end kvinder, skyldes det, at de fra naturens hånd har et tykkere hudlag, som samtidig gør dem mindre følsomme. Hudens tilstand og udviklingen af rynker kan påvirkes af mange faktorer:

 

• Alder. Rynker synes at udvikle sig hurtigere efter menopausen

• Dårlig kost og mangel på næringsstoffer

• Væskemangel

• Dårlig fordøjelses- og leverfunktion

• Mangel på søvn, sollys og motion

• Vejrskader fra solforbrændinger, blæst og kulde

• Rygning

• Meget smilen og latter giver især rynker ved øjne – smilerynker

• Cortisoncremer (binyrebarkhormoner) og anden medicin

 

Hudpleje generelt

Kostråd:
Få masser af antioxidanter. Begræns brugen af animalske fedtstoffer, chips, junkfood og kaffe. Spis phytoøstrogener: græskarkerner, hørfrø, solsikkekerner, sesam og mandler. Koldpressede planteolier, nødder, frø og fed fisk. Drik rigelig med vand og grønsagsjuice.

 

Vitaminer og mineraler:
Et stærkt vitamin- og mineraltilskud i tre måneder.

 

Fedtsyrer:
Masser af GLA (omega-6-fedtsyrer) og EPA (omega-3-fedtsyrer fra henholdsvis planteolier og fiskeolier.

 

Urter:
Viola tricolor (stedmoderblomst) er særlig god mod eksem. Læs desuden om urter under leverudrensning, som der ofte er brug for ved kroniske hudproblemer.

 

Lokalt:
Brug milde sæber med hudens pH-værdi eller brug blot vand. Kolde afvaskninger og tørbørstning giver cirkulation. Milde fugtighedscremer kan gøre huden blød og glat. Fugtighedscremer, som reklamerer med at indeholde collagen, er til ringe gavn, fordi de smøres på hudens hornlag. Aloe barbendis (aloe vera), Calendula officinalis (morgenfrue) og Chamomilla recutita (kamille) er en ingrediens i mange gode cremer.

 

Andet:
Motion sætter gang i cirkulationen, bortleder affaldsstoffer og er med til at holde huden pæn og stram. Sørg for at få masser af frisk luft, men undgå overdreven solbadning og solarium. Stop eller begræns rygning. Betragt rynkerne som en del af din personlighed.

 

(Kilde: “Sundhedshåndbogen”, af Pernille Lund og Marianne Palm)

 

6 thoughts on “Almindelig, tør eller fedtet hud – eller rynker!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *