Bisserne fortjener bedre

Tænder

 

Er du blevet en halvtredsplusser og har opdaget, at skoletandlægernes udboringer af hele tænder med pinsel og plage fra et øredøvende bor er blevet til en helt anden plage i form af ødelagt tandkød og bisser, der har svært ved at blive i mundhulen, så deler du skæbne med rigtig mange andre, som er opvokset i 60’erne og 70’erne.

Personligt har jeg svært ved helt at tilgive dem, når jeg sætter mig i tandlægestolen, men jeg ved jo godt, at de gjorde det, de mente, der var det bedste.

Vil du forsøge at genoprette så mange skader som muligt, så læs videre her – om aloe veras immunregulerende virkning i mundhulen som pleje til et fortrængt tandkød, og kobler du lige lidt mere viden på om Q10 og tandtråd, kan du måske vende de usunde tanker om tandlæger til noget positivt.

Af Marianne Palm

Stress, mangel på næringsstoffer og lidt for meget sukker. En fortravlet hverdag og tunge tanker om tandtråd, man ikke lige fik brugt dengang, smilet var hvidt. Det kan være svært at indse, at alderens komme ikke kun er at se på de meget dybe folder i huden, men også på det betrængte tandkød, hvor tandhalsene viser sig som gule pletter i mundhulen. Det er velkendt, at enhver form for stress og andre belastende faktorer kan ses på tandkødet, og med alderen kan det meget vel blive til paradentose eller andre sygdomme, som fx lichen planus, en til tider smertefuld slimhindeinflammation. Eller problemer, som opstår i kølvandet af andre sygdomme. Det kan være sygdomme som Sjøgrens syndrom, det kan være en paradentose, der udvikler sig som ung, måske på grund af arvelige forhold.

Sagt med andre ord: Mundhulens slimhinder, tandkødets beskaffenhed, tungens udseende kan på alle måder afsløre, om der er sygdomme, eller om vores kroppe er nået den alder, hvor den prioriterer at passe på hjerne, nyrer, lever og hjerte (så tak for det!) frem for tænder i munden.

I den alvorlige ende af denne problematik har studier dog også vist, at kroniske betændte tandlommer meget vel kan være medårsag til hjerteproblemer.

Så igen sagt på en anden måde: Læs videre, så du måske for første gang tager dine betændte bisser alvorligt!

Aloe vera har immunmodulerende egenskaber

Kigger vi på forskningen, er aloe vera blandt top ti inden for regulering af immunstoffer i mundhulen. Eller rettere sagt: Forskerne bag aloe vera-planten har til forskel fra mange andre planter dokumenteret, at fx Avivirs Aloe vera Repair Gel kan, hvis du gurgler grundigt med det, skabe en positiv effekt på slimhindernes beskaffenhed. Hjælper vi slimhinderne i mundhulen med lettere at afværge skadelige bakterier og svampe i mundhulen, kan vi lettere skabe en stabil sundhed i de små tandlommer, som ellers er meget følsomme over for infektioner. En betændelse i de små tandlommer er ikke at spøge med, de gør ondt og kan i værste fald være medårsag til kroniske infektioner i området, dyre rodbehandlinger og eventuelle problemer med bakterier, der enten som DNA-spor eller som levende bakterier kan sætte sig i en forkalket karvæg.

Sakset fra Hjerteforeningen, hvor du kan læse meget mere om forskningen

DNA-spor fra bakterier i munden

Forskerne arbejder ud fra en teori om, at bakterier fra munden føres over i blodbanen og ned til hjertet. Det har vist sig, at bakterierne binder sig til de røde blodlegemer og derved ikke bliver opslugt af de hvide blodlegemer, der ellers skal beskytte mod bakterier. Bakterierne kan dermed vandre rundt i organismen og fæstne sig til fx en forkalket karvæg i hjertets kranspulsårer, hvor de skaber en betændelsestilstand og dermed kan forværre åreforkalkningsprocessen.

Forskerne har fundet DNA-spor fra bakterier i udsugne blodpropper hos patienter, der blev ramt af blodprop i hjertet og fik en akut ballonudvidelse.

Mange tror, at bakterierne så har været levende i kranspulsåren, når nu vi har fundet DNA-spor, men det ved vi dog ikke. Det kan være, at bakterierne alligevel først er blevet dræbt og optaget i hvide blodlegemer, som derpå er trængt ind i den forkalkede kranspulsåre, siger Palle Holmstrup. (Kilde: www.hjerteforeningen.dk)


Forskning på aloe vera-drikkegel viser en fin effekt i mundhulen

På vej hen mod paradentose er der ofte årtier med plakdannelser rundt om tandhalsene og perioder med tandkødsbetændelse/blødende tandkød. I et studie med 148 deltagere i alderen 18 – 25 år blev deltagerne delt op i grupper, så hverken tandlæger eller brugerne vidste, hvem der fik de aktive stoffer fra aloe vera. Deltagerne blev delt op i tre grupper, hvor gruppe A fik det aktive stof, gruppe B fik placebo (destilleret vand) og gruppe C fik en opløsning med klorhexidin, som er bakteriedræbende. Man anvendte kendte målinger for mængden af plak, mængden af blødende tandkød og forekomsten af tandkødsbetændelse.

Resultatet var statistisk målbart, og både gruppen, der fik aloe vera og gruppen, der fik klorhexidin, opnåede mærkbare resultater. Fordelen ved aloe vera-drik er, at klorhexidin ikke smager særligt godt og ikke indeholder de samme emulerende og beskyttende stoffer, som en aloe-plante, der har gennemgået den rette høstning og forarbejdning samt opbevaring, gør.

(Kilde; J Indian Soc Periodontol. 2012 Oct;16(4):543-8. doi: 10.4103/0972-124X.106905)


Brug også aloe vera-gel til mundsår

Et andet forsøg viste en fin effekt på mundsår, som kan opstå pga. forskellige sygdomme i kroppen. Smør gelen på tre gange dagligt.

(Kilde; J Altern Complement Med. 2013 May;19(5):429-34. doi: 10.1089/acm.2012.0164. Epub 2012 Dec 16.)

Aloe vera-plantens gelagtige substans har været brugt i århundreder på mange kontinenter, bl.a. i Asien, Afrika og Sydafrika. Studier og erfaringer, som er gjort gennem brugen og ikke mindst bekræftet gennem mange små og store forskningsprojekter, viser, at aloe vera-plantens aktive stoffer kan afhjælpe:

  • Tørre slimhinder
  • Mundsår
  • Forebygge paradentose ved at forbedre det lokale immunforsvar og undgå plakdannelse
  • Og ikke mindst: Gurgl med det, synk og du får også skabt en bedre fordøjelse!

Immunforsvaret i mundhulen styres fra spytdannelse og slimhinder

Bliv gode venner med dine slimhinder, det er her, du skaber det allerførste værn mod indtrængen af uønskede bakterier, der kan danne plak. Forskningen på aloe vera viser, at man ved at hjælpe spyttet med en bedre sammensætning kan opgradere immunforsvaret og skabe forebyggende muligheder for at undgå huller, tandkødsbetændelse og paradentose. Nu vokser træerne jo ikke ind i himlen ved blot at gurgle med Avivir Drikke Aloe Vera Naturel. Du skal stadig børste tænder to til tre gange om dagen, bruge tandtråd, finde en tandpasta, der passer til dig og undgå sukker, som er den største synder i mundhulen sammen med eventuelle nedarvede problemer i mundhulen.

(Kilde; J Periodontol. 2016 Jun;87(6):e108-15. doi: 10.1902/jop.2016.150447. Epub 2016 Mar 4.)
 

Valg af tandpasta er et kontroversielt emne

Om vi har brug for fluor eller ikke fluor, om det skader den totale mineralbalance i kroppen, fordi vi optager fluor gennem slimhinden eller sluger tandpastaen, er et emne, der ikke hører til i denne artikel. Hvis du er i tvivl, kan du fx om aftenen vælge at anvende Avivir-tandpastaen, som ikke indeholder fluor, da immunforsvaret arbejder bedst om natten, og anvende fluortandpasta om morgenen. Hvad du så skal gøre ved frokosttid? Bland to produkter!

Avivir Tooth Paste tandpasta indeholder 60 pct. økologisk aloe vera med et højt og standardiseret indhold af de aktive stoffer, og man ved fra studierne, at tandpastaen med aloe vera virker reparerende på rødt og hævet tandkød.

Produktet er også tilsat Q10, som sammen med indholdet af allontoin skaber bedre betingelser for slimhinderne i mundhulen.

Baking soda er også tilsat for at modvirke dannelsen af tandsten og gøre tænderne glattere – og hvidere.

Gurgl efter hver tandbørstning med Avivir Drikke Aloe Vera Naturel. Synk og hjælp din mavesæk og øvrige fordøjelse.

Q10 har i studier vist en særlig god effekt på tandkødet

I nogle mindre undersøgelser henover de sidste år, har man set, at regelmæssig indtagelse af coenzym Q10 mindsker blødningen fra

tandkødet og fremmer de helingsprocesser, som kan give tandkødet sin sunde, lyserøde farve tilbage. Det skyldes sandsynligvis Q10, som hjælper på energiomsætningen i hver eneste celle i kroppen og derfor også i tandkødet. Du kan læse mange forskellige artikler om Q10 på www.sund-forskning.dk, men suppler gerne allerede nu med 100 mg Bio-Quinone Q10 en gang dagligt, eller gerne to gange dagligt, hvis dit tandkød har brug for ekstra hjælp.

Sørg selvfølgelig for masser af farverige grøntsager, frø og kerner, som alle indeholder store mængder antioxidanter, der kan skabe en stabil forebyggende fremgang i din mundhule. 

Tre gode råd fra Hjerteforeningen
  • Hold en god mundhygiejne – dvs. børst tænder to gange om dagen
  • Gå regelmæssigt til tandlæge
  • Hold op med at ryge.

Kilde: Hjerteforeningen.dk og Mette Stougaard


Tag fat om tandtråden

Hånden på hjertet, personligt kan jeg ikke snuppe at bruge tandtråd, og det kan jeg da godt fortryde nu, hvor det tydeligt ses på mine tandlommer. Det giver vigende tandkød, trevler af grøntsager sætter sig fast, og smilet forsvinder.
Tandtråd kan købes overalt, det samme kan de små nemme og meget mere håndterbare tandtråde på holdere. Brug dem flittigt, så snavs i lommerne ikke udvikler sig til betændelse og inflammation.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *