Homøopatisk behandling af inflammation

inflammation2

 

Af Thomas Kjærsgaard

 

Ordet inflammation er fra latin og betyder at antænde og hentyder til den feber eller lokale varme, der kan opstå, når inflammationen raser. Det er en ret kompleks proces, der er kroppens svar på celleskader og biokemiske ubalancer. Inflammation er som sådan ikke negativ, men begrænser og beskytter mod yderligere skade. Derudover er det en helt essentiel del af helingsprocessen. Uden et vist niveau af inflammation hæmmes vores heling. For meget inflammation derimod skader helingen og danner smerte og nedsætter kropslige funktioner. Typisk er der fem tegn på inflammation, nemlig rødme, hævelse, varme, smerte og funktionsnedsættelse.

Formålet med processen er at begrænse skaden og fjerne de døde celler, så den efterfølgende heling optimeres. Hvis inflammationen varer under 10 dage, er det en akut inflammation og kan betegnes som en irritationstilstand. Fortsætter ødelæggelsen af cellerne, uden at det lykkes at få vævet til at hele, taler man om kronisk inflammation. Den kroniske er meget værre og er som sagt oftest betinget af et surt og oxidativt stresset miljø. Når der ikke er ilt pga. dårligt kredsløb, åndedræt, mangel på bevægelse etc., bliver miljøet surt, proinflammatorisk, og livsbetingelserne kvæles.

Akut inflammation er altså en helt naturlig helingsproces, som kroppen kan sætte i gang for at fikse småproblemer, der opstår. Skærer vi os i fingeren, starter en helt regelret procedure i kroppen, som gør, at der først kommer øget blodtilførsel til fingeren, så skidtet kan komme væk. Derefter varmes stedet op, så evt. bakterier dør, traumestedet hæver op og giver smerte, så vi ikke bevæger det for meget. Til sidst hæmmes kredsløbet, så helingen kan foregå i ro og fred.

Homøopatisk hjælp ved inflammation

Det homøopatiske lægemiddel Traumeel er verdens mest solgte naturlige antiinflammatoriske lægemiddel med over 35 millioner enheder om året.

Traumeel er beviset på, at broen mellem den såkaldte “alternative” verden og den traditionelle medicin faktisk kan realiseres til gavn for brugere og behandlere.

Behovet for at kunne behandle inflammationer uden unødige bivirkninger er stort. Det er ikke kun elitesportsfolk, der gerne undgår bl.a. blødende mavesår som følge af langvarige doser af traditionelle smertehæmmere, men i høj grad også resten af befolkningen, for hvem en blid, effektiv, billig og bivirkningsfri terapi er i fokus.

I Traumeel er der 12 naturlige plantestoffer og to mineraler, der er målrettet imod inflammation og giver restitution. Der er faktisk dokumentation for, at bestanddelene i Traumeel sammen er mere effektive end hver for sig. Altså en ren synergieffekt. Er man lidt biokemisk interesseret, kan man sige, at produktet hæmmer de proinflammatoriske cytokiner IL-1b, IL-8 and TNF-alfa og samtidig stimulerer de antiinflammatoriske cytokiner, fx TGF-beta.

Traumeel genskaber balancen på traumestedet ved at målrette en lang række biokemiske processer, reducere de proinflammatoriske og øge de antiinflammatoriske signalstoffer.


Klinisk dokumentation

Traumeel har i de sidste 40 år været genstand for mange kliniske studier, og er det homøopatiske lægemiddel, der har været flest kliniske dobbeltblindede forsøg på.

Senest har Traumeel været udgangspunkt for undersøgelsen af de genetiske ændringer ved behandling af inflammationer, hvor ændringerne i genetikken blev undersøgt ved sammenlignende behandling med binyrebarkhormon.

Af andre vigtige indikationer, ud over almindelig inflammation, og hvor der er lavet kliniske undersøgelser på Traumeel, kan bl.a. nævnes:

 • Kemoinduceret stomatit (slimhindebetændelse i munden) ved behandling af børn med leukæmi efter stamcelletransplantation – eneste homøopatiske studie, Kræftens Bekæmpelse oplyser.
 • Behandling af binyrebarkhormonafhængige luftvejssygdomme.
 • Behandling af blodudtrædning i knæ som følge af fysisk traume. 5
 • Behandling af forvridninger 


Et helt nyt studie fra i år viser, at Traumeel faktisk opløser betændelsen efter infektion af en stafylokokbakterie1,2. Simpelthen ved at opløse inflammationen på en helt ny måde end traditionelle antiinflammatoriske lægemidler gør ved at øge mængden af lipoxiner, der er bioaktive, naturlige, inflammationsopløsende fedtsyrekomponenter.3 Det at få ryddet helt op efter en inflammation er meget i fokus i moderne medicin, da det er forudsætning for, at tilstanden ikke kommer igen.
 

Traumeel-salve testet i forhold til diclofenac (Voltaren-gel) ved akut seneoverbelastningsskade og akutte forvridninger af anklen4:

Smertestillende medicin er i stærkt øget fremgang. Også inden for eliteidrætten, hvor mange sportsfolk ved vedvarende brug bliver nødt til at indstille deres karriere pga. en række uønskede bivirkninger ved de traditionelle smertehæmmere.

Formålet for denne undersøgelse var at belyse effektiviteten af Traumeel over for en Diclofenac- og placebosalve til behandling af muskelsmerter hos eliteatleter.

Resultatet af behandlingen gik overraskende godt for Traumeel. Fire patienter faldt fra (alle i Diclofenac-gruppen pga. allergiske hudreaktioner), Traumeel var overlegen på samtlige parametre – smerter, bevægelsesfunktion, reduktion af hævelse. Patienter, der anvendte Traumeel, kunne genoptage træningen fire dage før dem, der anvendte Diclofenac. 4+6

Sammenlignet med placebo (snydemedicin) var Traumeel-salve en meget mere effektiv behandling af aktivitetsrelaterede forstuvninger af anklen ved tydeligt at forbedre ankelmobilitet og reducere smerten. Der var også tydelig bedre restitution af muskelfunktionen og reduktion af smerter.

Traumeel er et meget bredspektret middel, og jeg anvender det også til: Uren hud, hudafskrabninger, skægpest, parodontose, forstrækninger, forvridninger, blodansamlinger, ødemer, væskeudsivning i led, degenerative ledskader, karpaltunnelsyndrom, frossen skulder, seneskedehindebetændele, betændte slimsække, nakkesmerter, for blot at nævne nogle.

Effekten af homøopati KAN dokumenteres, og der kommer flere og flere gode studier, i takt med at teknologien gør det muligt at måle effekten af homøopatiske mediciner.

Kilder:

 1. https://www.researchgate.net/publication/355909988_The_Natural_Combination_Medicine_Traumeel_Tr14_Improves_Resolution_of_Inflammation_by_Promoting_the_Biosynthesis_of_Specialized_Pro-Resolving_Mediators
 2. https://www.mdpi.com/1424-8247/14/11/1123
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28224232/
 4. González de Vega C, Speed C, Wolfarth B, González J. Traumeel® vs. diclofenac for reducing pain and improving ankle mobility after acute ankle sprain: A multicentre, randomized, blinded, controlled and non-inferiority trial. Int J Clin Pract. 2013;67(10): 979–989. doi:10.1111/ijcp.12219.
 5. Lozada C, del Rio E, Reitberg D, Smith R, Kahn C, Moskowitz RW. A double-blind, randomized, saline-controlled study of the efficacy and safety of co-administered intra-articular injections of Tr14 and Ze14 for treatment of painful osteoarthritis of the knee: The MOZArT trial. Eur J Integr Med. 2017:13:54–63.
 6. Orizola et al 2007. Randomiseret dobbelt-blind studie af 252 patienter med akut tendinopati
 7. traumeel.com

4 thoughts on “Homøopatisk behandling af inflammation

 • I don’t usually comment but I gotta admit thankyou for the post on this perfect one : D.

 • An fascinating dialogue is worth comment. I think that it’s best to write extra on this topic, it may not be a taboo topic however usually people are not sufficient to speak on such topics. To the next. Cheers

 • Thank you for sharing excellent informations. Your web-site is so cool. I am impressed by the details that you?¦ve on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and just could not come across. What a great web-site.

 • I liked as much as you’ll obtain performed proper here. The comic strip is attractive, your authored material stylish. nevertheless, you command get got an edginess over that you want be delivering the following. ill no doubt come more earlier once more as precisely the similar just about very continuously within case you shield this hike.

Comments are closed.