Stærk, stærkere, Strath

Immunforsvar

 

Uh, vi har skrevet mange gange om urtedråberne Strath, og hvorfor bliver vi så ved? Forklaringen er såre simpel: Vi er nødt til at have fokus på egen og børnenes sundhed, især efter en våd juli, en lidt blandet august, og pludselig er det efterår og vinter igen.

 

Af Marianne Palm

 

Da jeg mødte folkene bag Strath for mange år siden i Schweiz, blev jeg rigtig klog. For jeg forstod, hvordan fermenteringer med gær kan skabe et væld af meget aktive urter, når gæren i store tanke får lov til at åbne planternes cellevægge og gøre dem meget lettere at optage i kroppen, end hvis vi bare overlader det til mavesyre og enzymer.

Jeg blev også meget klogere på, at der er gode grunde til at tage en håndfuld af de bedste europæiske lægeplanter og blande dem, efter de er blevet tørret korrekt, og efter de er blevet udvalgt efter en 60-årig gammel recept udviklet af en tysker og gjort verdenskendt af en schweizer.

 

Når nervesystemet i tarmen sender bud til hjernen gennem urterne

Hemmeligheden ligger ikke blot i, hvad man troede engang: At det mest var immunforsvaret, de virkede på, og derfor var så populært et produkt i de kolde vintermåneder i Europa. I dag ved vi, at de virker meget allround på hele kroppen, fordi det enteriske nervesystem i tarmene tager sig kærligt af deres budskaber, når det lokale nervesystem omdanner de mange plantestoffer til elektrisk energi, der både hjælper de lokale nerveceller i selve tarmen, men også sender signaler til bl.a. hjernen gennem vagusnerven for at fortælle, at der ikke er grund til uro.

 

– Og ud til immunforsvaret

Undervejs i hele processen og især hen over tarmvæggen i både tynd- og tyktarm bliver der sendt gode gedigne budskaber af sted til immunforsvaret, så det bedre kan stå imod de mange udfordringer i børnehavernes indtog af snotnæser, eller når vi sidder tæt i busser og tog.

 

– Og helt ind i cellerne via vandkanaler

Man ved også i dag, at vi har en hel del til fælles med den grønne planet, vi bor på, for fælles med planterne har alle vores celler en række små kanaler gennem cellemembranen, der fungerer som dørmænd. Man har lokaliseret 11 forskellige indtil nu, og hver især siger de HOV, der kom et aktivt stof fra en plante, vi gerne vil lukke ind, og NIX-vejen er spærret, hvis du ikke er udvalgt til at skabe sundhed inde i cellen. Listen af de mange stoffer er heldigvis lang, og vi ved også, at de hver især og sammen gør, at de mange organeller, altså alle komponenterne inde i cellen, får støtte fra naturen, så de bedre kan overleve, de kan bedre skabe nye, sunde celler, og ikke mindst kan de sammen med vitaminer og mineraler skabe energi til sig selv og til de omgivende cellekolonier, som bliver til et organ. Og energi til os!

Hvis du gerne vil studere vandkanalerne i cellernes membraner, hedder de aquaporiner. Aqua for vand, poriner for porer, der lukker vand ind sådan ret så passivt som en vaskeægte kanal, men altså også tager vandopløselige genkendelige plantestoffer med sig. Og lader dåser og plastic ligge, som lever, nyrer, hud, tarme og luftveje hjælper ud af kroppen igen. Her er det også urterne i Strath, der støtter op. For det er sådan, det er med en flok urter: De støtter hinanden i deres bestræbelser på både at bygge op og sørge for, at de organer, der skal udskille, lettere kan gøre deres arbejde. Det kræver også farverig mad og vand. Men det ved du godt.

 

Du skal i dit køkken genskabe, hvad naturen har mest brug for

Derfor er det så godt med Strath, derfor er det så godt med en høj diversitet i din og dine børns mad. Dag ud og dag ind. Diversitet handler om at få mange forskellige slags grøntsager og frugter, det handler om at få alle typer af proteiner, så vi kan opbygge kroppen, og det handler om mange forskellige fedtsyrer.

Det kan være både dyrt og besværligt at skifte grøntsagsskuffens indhold ud hver dag, men kør fx en uge med fem forskellige grøntsager, og næste uge kan du skifte tre af dem ud til nogle andre.

Lav lasagne af dem ved først at blende dem, og brug dem som fyld. Skær aubergine eller squash ud i tynde skiver, og brug dem i stedet for et væld af lasagneplader. Du kan sagtens få lasagnen, og for den sags skyld også spaghetti med kødsovs, til at smage som det plejer, brug tomater og krydderier, der er beregnet til formålet.

Med andre ord: Skab levende celler gennem mange forskellige næringsstoffer, og skab opbygning af celler og dermed af organerne med Strath.

Brug naturen, og pas på den.