Tilskud af selen kan måske hjælpe folk med ledsmerter

Gigten forsvinder

 

Der var en målbar og signifikant forbedring af symptomerne hos gigtpatienter, som ud over deres standardbehandling fik et dagligt tilskud af mineralet selen i tolv uger.

 

Af Bjørn Falck Madsen

 

Leddegigt er en både smertefuld og ubehagelig lidelse, som mange mennesker er plaget af i større eller mindre omfang. Den mest almindelige medicinske behandling mod problemet er NSAID-præparater til at dæmpe inflammationen og smerterne med, men nu viser en iransk undersøgelse, at det kan svare sig at give tilskud af sporstoffet selen sammen med den konventionelle behandling.

Forsøg med gigtpatienter

Forskere fra Iran University of Medical Sciences i Teheran, Iran, udvalgte 51 patienter med moderat til svær leddegigt og inddelte dem tilfældigt i to grupper. Begge grupper fik standardterapi mod leddegigt, og ud over dette fik den ene gruppe to gange 200 mikrogram selen dagligt, hvor den anden gruppe fik snydepiller.

 

Selenbehandling gav stor forbedring hos både dyr og mennesker

Efter 12 ugers behandling sammenlignede forskerne de to grupper og fandt en signifikant forskel. I gruppen, der havde fået selentilskud, var der klinisk relevante forbedringer i symptomerne med blandt andet en markant smertelindring. Disse forbedringer blev ikke observeret hos gruppen af patienter, som havde fået snydepillerne.

Forskningen, som er offentliggjort i Journal of Clinical Pharmacology, understøtter, hvad man har vidst i årtier inden for veterinærmedicin og kvæghold. Det er helt almindelig praksis for eksempelvis landmænd at give selentilskud til dyrene for at undgå problemer med led- og muskelsygdomme.

 

Støtter vigtige selenoproteiner

Selen indgår i 25-30 forskellige selenafhængige enzymer (selenoproteiner), som blandt andet er med til at regulere inflammation i kroppens væv. Nogle af disse selenoproteiner er ligeledes vigtige for at beskytte celler mod oxidativ stress, hvilket blandt andet blev demonstreret i den svenske KiSel-10-undersøgelse. Her fik 443 ældre mænd og kvinder enten 200 mikrogram selengær (SelenoPrecise) eller snydepiller i fem år. Bagefter kunne forskerne se på en lang række områder, at de personer, som havde fået selentilskuddet, viste tegn på forbedret sundhed og mindre sygdom.

 

Danmark er selenfattigt

I Danmark og store dele af Europa er landbrugsjorden relativt selenfattig, hvilket er årsagen til, at mange ikke får den mængde selen, de behøver for at mætte de mange forskellige selenoproteiner. Ifølge flere undersøgelser kræver det omtrent 100-125 mikrogram om dagen for at dække kroppens behov, men kosten tilfører ikke meget mere end det halve, tyder det på.

 

Kilde: Journal of Clinical Pharmacology, juni 2023