En tilstand, der handler om os alle – om metabolisk syndrom

Diabetes

 

Oplever du, at du med årene har sværere ved at smide de ekstra kilo på maven eller sidebenene, og har du samtidig fået konstateret lidt forhøjet blodtryk, for højt kolesteroltal, og føler du dig ofte sådan lidt ”bimset” eller ”tåget” eller med andre ord sådan skidt tilpas, efter du har spist, så er det måske et tegn på metabolisk syndrom. Og det er ikke kun en aldersbetinget lidelse. Det gælder os alle. Tyk som tynd. Værsgo! 10 sider, der klæder dig på til resten af livet.
 

Af Marianne Palm

Må jeg prale lidt, selvom det er ganske udansk ?

Jeg er ret sikker på, at jeg som skoleleder og redaktør var en af de allerførste, der på dansk jord beskrev dette omsiggribende syndrom, hvor kroppen måned efter måned mærkbart ændrer sig: Vi bliver tykkere om livet, vi får hovedpiner, der måske skyldes forhøjet blodtryk, og vi kan mærke, at det pludselig ikke er ligegyldigt, hvad vi spiser. Eller vi får et væld af andre symptomer. Det er, som om hele kroppen er begyndt at skrante. Og det er den også.

Det er ikke en egentlig sygdom, men som navnet antyder et syndrom, altså en samling af forskellige problemstillinger, men hvor man med moderne øjne kan se, at de alle kan hænge sammen.
Og det starter som regel med det, vi putter i munden. Og måden, vi bruger os selv på. Punktum.

Nå ja, så er der altså også det genetiske ophav, hvor man i nogle familier bare er født slanke og bliver ved med at være det, og så er der alle os andre, der set ud fra et modeperspektiv åbenbart har valgt den forkerte familie. For vi bliver tykke, når vi er stressede, og så plejer fedtcellerne at sætte sig som bugfedt lige der midt på maven, så man som ung bliver spurgt, om man er gravid og som ældre bare bliver erklæret inaktiv og doven af de slanke …

Det var så dagens galde om manglende rummelighed, nu handler det om selve begrebet, og om der dog ikke er noget at stille op med problemet ud over at spise medicin og så vente på, at det måske udvikler sig til diabetes 2 …
Galden vender vi derfor retur til sammen med forhåbentlig noget inspiration til anderledes vaner, uden at du af den grund skal gå på slankekur.

Vi skal ikke kopiere hinanden, vi skal finde ud af, hvem vi selv er

”En slank behandler sagde engang til mig, der er overvægtig, at jeg bare skulle efterligne de slankes spisevaner. Men nej, hun kan godt tåle juice, frugt, tørrede frugter og vin hver aften. Det kan jeg ikke. Jeg kan tåle kød fra tobenede dyr og fisk, masser af grøntsager, lidt bacon, masser af æg, nødder, kerner og frø. Og så en gin & tonic i ny og næ”.

(Marianne Palm, redaktør, som har sakset den lange artikel sammen)

Vi ændrer os med alderen

Vores insulinfølsomhed ændrer sig med alderen. Alt andet lige bliver vi mindre følsomme over for insulin, jo ældre vi bliver, og det er sikkert årsagen til, at mange finder det sværere at holde vægten efter de 35, 45 eller 55 år. Når det er sagt, skal du vide, at dine gener også betyder en masse. Er du rigtig heldig, har du som 80-årig en insulinfølsomhed som en 25-årig sportsmand, men er du mindre heldig, kan det modsatte altså også være tilfældet. (Kilde: Pernille Sams)


Et rullefald gennem nogle år

Det allerførste fænomen, den bevægelse på celleplan, der starter rullefaldet hen mod et dårligt liv, kaldes insulinresistens. Det er en tilstand, hvor kroppens enkelte celler bliver dårligere og dårligere til at reagere på alt det sukker, et moderne menneske spiser. Kroppen bliver for langsom til at fjerne det overskydende sukker, som irriterer cellernes vægge, også kaldet cellemembraner. ”Alt det sukker” dækker ikke kun over en cola med 14 sukkerknalder i, det er også fra kager og andre hurtige kulhydrater. Dem kan du se i en liste her på siden. Alle de kulhydrater, som af kroppen bliver nedbrudt til sukker, vil cellerne til sidst ikke kunne kapere. Bugspytkirtlen, som sender insulin ud, kan ikke håndtere det længere, og det kan cellevæggene rundt om i kroppen slet ikke. Du sætter din lever på overarbejde, når den skal omdanne al den næringsfattige energi, du får fra sukkerholdige fødevarer og for at sætte det hele på spidsen: Jo ældre du bliver, jo mindre har du brug for kulhydraterne, for du skal jo ikke vokse længere. Det lader vi børnene om (som tidligere ikke havde alderdomsproblemet, det har de nu!) Så alle de mange frugtjuicer, tørrede abrikoser og rosiner, det er ikke en del af en kost til dig, der vil undgå metabolisk syndrom.

Rutsjeturen i løbet af et døgn eller i løbet af en uge er mærkbar for de fleste, for energien og overskuddet til at være den bedste udgave af sig selv bliver sat på prøve, og i stedet for at få reguleret sine spisevaner bliver de fleste mere og mere afhængige af sukker, bliver sultne, på trods af at der allerede er alt for meget sukker i blodet. Når blodsukkeret er for højt for længe, vil der trækkes på bugspytkirtlens, leverens og musklernes ressourcer, og i sidste ende opstår der diabetes 2. Men i mange måneder og år inden da kan problemet skabe svingende blodsukker, der kan ende som i resten af det metaboliske syndrom: Forhøjet kolesterol, forhøjet blodtryk og overvægt. Og jeg har lyst til at tilføje: Forhøjet manglende evne til at være glad, mæt og i overskud.

Al ny forskning viser desuden, at de mange kroniske sygdomme med inflammationer i øvrigt enten kan opstå eller blive vedligeholdt af en insulinresistens.

Skal du så bare give op? Næ, heldigvis har vi også selv de håndtag, der kan skrues på, så vi i løbet af ganske få uger kan mærke et stabilt humør brede sig, energien bliver synlig og mærkbar, og måske kan du allerede efter et par uger spænde livremmen et par huller ind. For du vil måske også slippe for væskeophobninger, irriterende luft i tarmene og alt det andet, der får os til at bule ud rundt omkring.

Hvordan måler du, at du har insulinresistens?

Mange kan måle det rundt om livet, der bare bliver større og større. Men for at gøre det lidt besværligt kun at bruge det som parameter kan slanke mennesker også lide af problemet.

Fællestrækkene er:

  • Svingende energi i løbet af dagen
  • Træthed efter kulhydratrige måltider, især dem med sukker eller hurtige kulhydrater
  • Måske kunne du godt tåle al den frugt og frugtjuice, da du var ung, men med alderen opstår problemerne
  • Måske føler du dig ”bimset” eller går rundt med ”vat i hovedet”
  • Måske har du svært ved at tabe dig trods alle mulige velmenende kure

Hurtige kulhydrater

Hurtige kulhydrater findes i fødevarer tilsat sukker, fx slik, is, kage, marmelade, sodavand og saft og forekommer naturligt i fødevarer som fx mælk, juice og nogle typer (eksotisk) frugt, bl.a. mango, ananas og melon – samt i tørret frugt som figner og rosiner.

Desuden findes hurtige kulhydrater i stivelsesholdige forarbejdede fødevarer med lavt fiberindhold. Det er fx brød af fintmalede meltyper, cornflakes og kartoffelmos.

(Kilde, videncenter for diabetes)


Tab ikke modet! Du kan sagtens gøre noget ved det

Det er faktisk meget let at gøre noget ved problemet. Og netop fordi det hænger sammen med metabolisk syndrom, får du også samtidig bugt med forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol, bimsede tanker og træthedsanfald. Og nå ja, inflammationer, som er årsagerne til de fleste kroniske sygdomme.

Nedenfor finder du et væld af teknikker og kosttilskud, der kan give støtte undervejs. De fleste kosttilskud er nævnt, resten kan du finde på www.sund-forskning.dk eller tale med din helsekost om.

Her er de seks vigtigste områder, du skal sætte ind på. Som du skal være obs på. Måske har du allerede styr på et eller to af punkterne. Få styr på resten, da det hele hænger sammen. Med andre ord: Dejligt du motionerer, men du skal ikke gøre det på grundlag af en morgenmad fyldt med sukker. Dejligt, hvis du har en god nattesøvn. Men det er ikke nok til at holde alle problemerne uden for havelågen.


Obs 1

Find energi frem til at bruge dine muskler. Det skal være sjovt, for du skal bevæge dig hver dag. Tre dage om ugen til dans, svømning, fitness? De andre dage gode gåture, eller hvad med lidt styrketræning foran fjernsynet? Det handler om at bruge musklerne, så alt det frie sukker anvendes til muskelarbejde. Og jo bedre og stærkere muskler du har, jo mindre sukkerfølsom vil du blive. Brug enhver mulighed for at bevæge dig: Stå op ved hævesænkebordet, eller skift stilling hele tiden. Sørg for at få pulsen op mange gange om dagen, tag trapperne, eller hvis du ikke har ben at gå på, så sving dine kettlebells lidt mere derhjemme. YouTube bugner af siddende aerobic og af øvelser, du kan gøre hvor som helst.

Mulig støtte til Obs 1: Adaptogene urter, så du får energi til at bevæge dig, det kan være fra Super B complex, Vital Energi eller Arctic Root samt Q10.

Brug enhver mulighed for at bevæge dig

 

Energi skal der til

At have kroniske problemer med blodsukker og andre fortrædeligheder giver energiudfald – eller kroniske problemer med overhovedet at ville bevæge sig frivilligt. Det er en ondsindet spiral, for jo mindre du bevæger dig, jo mindre bruger du dine muskler, og du bliver endnu mere træt og får større problemer med svingende blodsukker og alle de andre symptomer, vi har opremset her i artiklen.

Men der kan være hjælp at hente, og her får du tre stærke samt Q10, hvor du sammen med din behandler eller din sparringspartner i helsekostbutikken må vælge, hvad der passer bedst til dig:

Super B complex har ud over B-vitaminer fire forskellige styrkende droger, der alle kan få dig op af sofaen. B-vitaminer hjælper med at nedbryde din mad, men kan også give urolig søvn, hvis de tages for sent på dagen. Den ekstra energi sker sandsynligvis, fordi B-vitaminerne indgår i cellernes evne til at danne energi, ligesom med Bio Qinone Q10, som er nævnt nedenfor.

Du kan også vælge OmniVital, som også indeholder fire styrkende (adaptogene) droger, der alle bidrager til, at du får mere energi.

Arctic Root er et ekstrakt udelukkende med rosenrod i, men til gengæld ganske små tabletter, og så er det firmaet bag Arctic Root, der har allermest forskning på netop denne plante.

BioQinone Q10 udgør en helt særlig energigiver, da co-enzymet sammen med vitaminer og mineraler fra din mad sørger for at skabe ATP. På almindeligt dansk betyder det, at Q10 er med til at producere energi både til cellen, så den klarer sig bedst muligt, men også til de omgivende celler – og til dig, der er træt.

Obs 2

Lad fordøjelsen, blodsukkeret og cellerne få ro mellem måltiderne. Begynder du at spise en rigtig god fedtrig og proteinrig morgenmad, får du meget mindre lyst til mellemmåltider.

Mulig støtte til Obs 2: Glucomannan, som skaber mæthed, chrom til blodsukkeret.

Obs 3

Fordøjelsen handler i høj grad om (har du nok gættet nu), hvad du putter i munden, men også hvordan din mikroflora har det. Og den vil komme lodret ud af balance, hvis du spiser sukker! Sukker fremmer kun parasitter og svampe, ikke de mange mælkesyrebakterier, der skal hjælpe dig med at optage næringsstofferne fra din mad. I øvrigt forsvinder evnen til at udnytte maden med alderen og kan sagtens være en af grundene til, at det netop er med alderen, vi oplever størst problemer med metabolisk syndrom.

Mulig støtte til Obs 3: Mælkesyrebakterier, Insu-Complex og støtte til leveren, fx Active Liver. Men også den gode gamle bukkehorn, som både hjælper tarm og blodsukker.

Bliv mæt med Glucomannan og stabil med kanel, bukkehorn og chrom
Glucomannan bidrager til vægttab og normalt kolesterolniveau
  • Medvirker til at vedligeholde et normalt kolesterolindhold i blodet
  • I forbindelse med en kaloriereduceret kost bidrager glucomannan til vægttab

Det eneste slankemiddel, der er godkendt af EU, er Glucomannan. Det er fibre fra Konjakroden, der allerede i mavesækken svulmer op til en gel, faktisk flere hundrede gange deres egen vægt, når de kommer i kontakt med vand og mavesyre.

Kapslerne vil hjælpe dig til at føle dig mæt mellem måltiderne og kan derfor hjælpe især dig, der altid føler dig sulten eller er overspiser. Om du er overspiser, kan du kontrollere på www.madlog.dk, for rigtig mange overvægtige spiser for lidt! Eller starter dagen med at spise for lidt, og så bliver det til en ulidelig trang til sukker, alkohol og måske det usunde fedt senere på dagen, fordi du simpelthen ikke kan holde ud at føle dig sulten. Din hjerne vil have sukker og fedt. Men spiser du nok fedt, vil den ikke kræve hurtige kulhydrater. Det er ret så ny, men meget vigtig viden.

Inden du slår dig selv for hårdt over det begrædelige fænomen, skal du læse artiklen om gener ovenfor, men også forstå, at vi har et signalstof, leptin, der udløses af mæthedscentret i hypotyhalamus og produceres i fedtdepoterne. Ved nedsat leptinfølsomhed eller manglende leptinregulering opstår der ubalance i kroppens energibalance i form af et øget madindtag pga. manglende mæthedsfornemmelse, som resulterer i overvægt.

Derfor må du fra nu af forsøge at tale pænt til dig selv! Få styr på mæthedsfornemmelsen med Glucomannan, som du kan købe fra Natur-Drogeriet. Hvis du samtidig vil støtte dine celler i forhold til sukkertrang, så køb ved samme lejlighed Insu-Complex fra samme firma. De har bundet tre droger sammen med chrom, som alle bidrager til at stabilisere både fordøjelse og trang til alverdens skrald, som er så let at falde for, hvis du ikke spiser to eller tre store og gode hovedmåltider.

I Insu-complex finder du:

Kanelen fra Sri Lanka
Det er et højt skattet krydderi fra Asien, brugt over hele verden, og det er ikke kun som en helt særlig smagsgiver. Den tørrede inderbark kan så meget andet, og den allervigtigste virkning er evnen til at regulere vores blodsukker. Det er indholdet af coumariner, der bl.a. virker stabiliserende, og bare rolig, vælger du den rette type kanel, som man fx bruger i et kosttilskud, så er der ingen problemer i forhold til den megen snak, der var for år tilbage om kanelsnegle …

Du finder også bukkehorn
Bukkehornsfrø virker let nedsættende på LDL-kolesterol, formentlig på grund af fiberindholdet, og virker stabiliserende på blodsukkeret på grund af forbedring af insulinens virkning hos type 2-diabetikere, hvor der også i en undersøgelse fandtes en klar nedsættelse af LDL-kolesterol samtidig med en øgning af det gode og hjertebeskyttende HDL-kolesterol.
Det er dog ikke et mål i sig selv at nedsætte kolesterol, da begge typer er gavnlige, når de ikke er oxiderede (forharskede) på grund af mangel på en sund kost med grønt og frugt samt kosttilskud af antioxidanter som fx C-vitamin og E-vitamin.
(Kilde: Carsten Vagn Hansen, radiodoktor)

Og mineralet chrom …
Chrom hjælper alle celler med at blive bedre til at lukke den rette mængde insulin ind i cellerne og gøre dem mere insulinfølsomme frem for resistente.

Bukkehorn kan du også købe som knust bukkehorn, du let kan hælde i maden eller drikke med et glas vand til hvert måltid. Hvis du ikke er meget for karrysmagen, kan du også købe dem i kapsler. Bukkehorn kan gøre noget ekstra for dine tarme, da de virker slimløsnende, modvirker forstoppelse og beskytter tarmslimhinden.

Et ustabilt blodsukker kan give meget forskellige symptomer fra person til person. Her er nævnt en stribe af muligheder i tilfældig rækkefølge:

Træthedsanfald i løbet af dagen, sulten før sengetid, grådlabil, ”hysteriske anfald”, uforklarlige vredesudbrud, snurren i mellemgulvet, hovedpiner, overvægt, dannelse af mere bugfedt end fedt på resten af kroppen, flimren for øjnene, svimmelhed, uro i kroppen, dårlig søvnkvalitet, manglende overskud i hverdagen.

Hvis du synes, symptomerne ligner nogle, du egentlig har fået diagnosticeret som værende øresusen, stress, migræner, eller ”du er bare ikke særligt velfungerende”, kan det være tegn på blodsukkerproblemer som grundlæggende årsag til både diagnoser og det almene ubehag. Det kan også lyde sådan her: ”Sådan har vi det i min familie”, eller ”jeg har altid trang til søde ting”, eller ”hm, skal jeg lige drikke mig et glas vin, når jeg kommer hjem”. Du behøver langt fra at have alle symptomer, for at det kan være for store udsving i dit blodsukker, som mange behandlere altid har kaldt ”lavt blodsukker”, men som retligt bør hedde svingende, da det svinger op og ned hele dagen. Det vil det altid gøre, i forhold til hvad du lige har spist, men bliver det som en rutsjetur, kan det blive ganske ubehageligt.

Obs 4

Som nævnt mange gange nu: Undgå sukker og hurtige kulhydrater.

Mulig støtte til Obs 4:
Det er faktisk nemt at gøre ved at spise efter Low Carb High Fat. Den metode har masser af studier og erfaringer bag sig, og du vil finde gode bøger og hjemmesider til inspiration senere i artiklen.

Du kan spise dig mæt i flere proteiner og fedtstoffer

Er du 40+, kan du måske huske, hvordan vi i årtier troede, at vi ville tabe os ved at spise meget fedtfattigt og spise flere kulhydrater. Det viste sig at være en fejlagtig påstand, og også Fødevarestyrelsen har lavet nye kostråd, der er baseret på mere protein og fedtstof fra morgenstunden.

Det kræver en del at lægge sine vaner om, men det kræver først af alt en beslutning. Er du kødspiser og vil ændre livsstil, fordi du godt kan se, at der skal nye boller på suppen, så er der hjælp at hente hos Jane Faeber, madbanditten.dk, som har skrevet mange bøger om Low Carb High Fat, en diæt, der hjælper rigtig mange med ikke kun at tabe sig, men også at få et bedre helbred. Det kan være lidt sværere at omlægge til LCHF, hvis du er vegetar, for der skal du sørge for rigtig meget fokus på planteproteiner og de gode planteolier, nødder m.m.
Her kan du få hjælp af nogle ernæringsterapeuter, som også er biopater, fx Lisbeth Tordendahl, Nanna Stigel eller Montserrat Farré Hernández (kaldet Montse, taler pæredansk).

Alle tre har du mødt her i sund-forskning, hvis du er en flittig læser af magasinet. De kan guide dig til superlækre måder at få et godt forhold til mad på.

Mød dem på www.lisbethtordendahl.dkwww.nannastigel.dk og Montserrat Farré Hernández på https://cbnibm.dk/


Seks gode grunde til at læse bogen SÅDAN, hvor du møder et par danske læger og professorer og andre eksperter, der har opdaget det, vi længe har vidst, men ingen turde tro på, fordi det kom fra ”alternative kilder”

Seks gode grunde til at læse bogen:

  • Ved at spise færre kulhydrater bremsede Anders Bach sin diabetes 2
  • Kostråd var i 70’erne præget af økonomi – i 2021 af klimaet – det er en ommer
  • Kritik af dansk professor og topforsker for fejlinformation om kolesterol
  • Man forventer 100.000 flere med diabetes 2 om 10 år – det burde være 100.000 færre
  • 000 danskere er på udokumenteret kolesterolsænkende medicin
  • Livsvarigt vægttab kan opnås med varieret kost uden fedtforskrækkelse

Bogen SÅDAN kan købes hos alle boghandlere.


Obs 5

Gør så meget som muligt for at få din nattesøvn og gerne syv til ni timer. Lettere sagt end gjort?

Mulig støtte til Obs 5: Tryptonat, magnesiumtilskud, afspænding før sengetid, et hav af gratis YouTube-videoer.

Og ikke mindst tilbage til Obs 1: Jo mere træning og brug af energi om dagen, jo bedre søvn om natten. Vi må af med vores vesterlandske siddestillende livsstil.

God forskning gentages gerne i sund-forskning, og her er det uomtvisteligt, at en god nattesøvn har en rigtig god betydning for at undgå inflammationer og metabolisk syndrom. Men det er jo lettere sagt end gjort?

Kig på noget støtteterapi, som ikke koster spidsen af en jetjager, og fald til ro.

Tryptonat er en af mulighederne, hvor produktet hjælper kroppen med at blive bedre til at danne serotonin om dagen og melatonin om natten. Begge er signalstoffer, som hjernen skal bruge til henholdsvis at holde sig vågen med eller skabe en god nattesøvn. Tryptonat kan du læse meget mere om på www.sund-forskning.dk

Det kan du også med magnesium, og dette er de fleste flittige læsere vist bekendt med: Dansk forskning har vist, hvordan vi anvender magnesium til at ”vaske vores hjerner om natten”. En virkelig vigtig proces, så alt det, der foregår i hjernen, kan foregå så smidigt som muligt, og uden at der dannes plak og andre stoffer, som skaber uro og dårlige leveringer fra den ene nervecelle til den næste.

Gå også i din helsekostbutik, og kig på Nervotip eller Pascoflair. Nervotip er skabt ud fra tibetanske opskrifter, men produceret i Schweiz, og hjælper på tankemylder.

Pascoflair er fra Tyskland og har med sit indhold af Passiflora incarnata anvendt en meget kendt plante til formålet: At skabe et roligt nervesystem.

Det er i øvrigt kendetegnende for alle fire produkter, at de også kan anvendes om dagen til et blafrende nervesystem, der har brug for stabilitet.


Tjek også et hav af gratis YouTube-videoer;
der er alt lige fra hypnose til visualiseringer med rolige danske eller engelske stemmer, der luller dig til ro.

Obs 6

Skab gunstige vilkår overalt. Vi har 12 organsystemer, du skal leve sammen med resten af livet. Vær opmærksom på dem alle, og sæt især fokus på de kosttilskud, der kan være med til at fremme et godt fungerende kredsløb. Det er de allerstørste og de allermindste blodkar, der skal sørge for transporten af livsnødvendige vitaminer, mineraler, fedtsyrer og antioxidanter ud til hver en celle.

Mulig støtte til Obs 6: Sanokardio til kredsløb, ingefær og gurkemeje til inflammationerne, Q10 til energien og alle vitaminer og mineraler i en passende dosis. Ginkgo biloba og pycnogenol samt de rette fedtsyrer, der skaber plastiske cellevægge. Listen er lang, for vi har jo fra naturens skatkammer fået masser af muligheder for at gøre det rette vores kroppe. Du skal blot gribe ud efter dem.

Inden du når hen til mulige løsninger, så skal alle forstå, hvordan vores genetiske ophav også spiller ind. For overskuelighedens skyld er artiklen om vores gener sidst i temaet. Læs! Også dig, der er slank, men måske kender et par overvægtige …
 

Ved at skabe bedst mulig aktivitet til dit kredsløb har du også mulighed for at fodre dine celler med de rette næringsstoffer, eliminere affaldsstoffer og holde dine blodkar fri for plak, som kan være forløberen for alvorlige kredsløbsforstyrrelser.


Der findes mange kosttilskud, der kunne være aktuelle, men skal vi tage det nyeste på stammen er det Sano Kardio, der med sit høje koncentrat af tomater kan gøre en helt særlig forskel for dine blodkar. Det kan du læse mere om på side 10 i august 2021 nummeret af Sund-forskning, hvor vi har lavet et stort interview med hjertespecialisten fra USA.

Derudover er der Bio-Biloba, som med sine kraftige antioxidanter også kan gøre en stor forskel for kredsløbet i almindelighed, mens Bio-Pycnogenol er påvist til at virke ind på alle typer af celler i forhold til at være med i reguleringen af inflammationer.

Alt sammen for at gøre hele din krop til et rart sted at være, for at dæmme op for de mange aldersrelaterede problemer, der opstår i kølvandet på et liv med metabolisk syndrom. Stop det ved havelågen gennem gode tilskud og en ændret adfærd ved spisebordet og i dit øvrige liv.

Er der almen ballade med fordøjelsen, træg tarm og alle de andre trakasserier, et liv kan indebære, så tag kontakt til en biopat, naturopath ibm eller en anden dygtig behandler, der kan hjælpe dig med at finde de rette veje for dig.

God fornøjelse, og som en gammel kineser engang har sagt: en rejse på tusind mil begynder med det første skridt. Det kan du tage i dag. Og selvom du ikke har ben at gå på, kan du sagtens lave muskelarbejde i din seng …

Dine gener bestemmer mere end du tror

Nogle påstår, at overvægtige blot skal lukke munden og træne videre. Men her er bl.a. nogle studier, der viser, hvordan vores genetiske ophav er med til at hindre den nemme løsning.
 

Genpræget almindelig overvægt

Der findes flere forskellige årsager til genetisk overvægt, men den mest almindelige kaldes polygenisk overvægt.

Den udgøres af mange forskellige genvarianter, hvoraf der findes flere hundrede slags. Folk, der har en af genvarianterne, har 20-30 pct. større risiko for at udvikle overvægt.

En af de bedst identificerede genvarianter er det såkaldte FTO-gen (fat mass and obesity gene), som sidder på kromosom nummer 16.

Ca. hver sjette person bærer FTO-genet og har en risiko på 70 pct. for at udvikle overvægt. Forskning i FTO-genet har vist, at overvægtige med FTO-genet har en højere forekomst af hormonet ghrelin i blodet, ghrelin, som er ansvarligt for sultfølelsen og forklarer en øget indtagelse af mad.

Den gode nyhed er, at udviklingen af FTO-genbetinget overvægt kan holdes nede og modvirkes af øget fysisk aktivitet.

Et dansk studie fra 2008 viste, at folk med FTO-genet, der var fysisk inaktive, havde et højere BMI end folk uden den variant af genet, som også var fysisk inaktive. Til gengæld viste studiet også, at den gruppe af befolkningen, der havde FTO-genet, og som var fysisk aktive, havde samme BMI som befolkningen uden gen-varianten, der også var fysisk aktive.

Studiet bekræfter altså teorien om, at der er tæt samspil mellem gener og miljø, og at befolkningsgrupper med disponerede gener er ekstra afhængige af en aktiv og balanceret livsstil, især i barndomsårene.

Genrelateret overvægt og vægttab/De officielle kostråd er ikke for overvægtige

Vægttab ved hjælp af kost og motion afhænger af årsagen til overvægt. Den optimale kost- og motionsform for vægttab kan ved genbetinget overvægt først bedømmes helt præcist efter en gentest, især ved monogenisk overvægt, der kan vise, hvilken motions- og kosttype der er ideel for personen.

Dog tyder ny forskning på, at personer med overvægt, der vil tabe sig og holde vægten nede efter vægttab, skal styre uden om kulhydrater, som ellers anbefales som den primære næringskilde i de officielle kostråd.

Læs også det store interview med Decker Weiss i august 2021 nummeret af sund-forskning, om hvordan han sætter sukker op som den værste skurk i forhold til åreforkalkning m.m. 

Forskning, som blandt andet Arne Astrup har medvirket i, viser nemlig, at diæter med lavt kulhydratindhold i forhold til diæter med lavt fedtindhold er mere effektive ved vægttab.

En af de bedst identificerede genvarianter er det såkaldte FTO-gen (fat mass and obesity gene), som sidder på kromosom nummer 16.

Det er især en proteinholdig kost med lavt glykæmisk index og lavt kulhydratindhold, der kan hjælpe størstedelen af overvægtige personer med at tabe sig og holde vægten nede efter vægttab. Den optimale kostform til vedligeholdelse af vægttab skal bestå af fiberrige og proteinrige fødevarer samt balance mellem polyumættet, monoumættet og mættet fedt.

Proteinrige diæter, såsom Palæo-kuren, er blandt de kostformer, der følger idealet om højt proteinindhold, fordelt fedtindhold, højt indhold af vitaminer og mineraler samt et lavt kulhydratindhold i form af sukker, som har vist sig at være effektive i vægttab og vedligeholdelse af vægten blandt personer, der lider af overvægt.

Væk med skyld og skam

Med den fortsat voksende viden og forståelse for genernes relation til overvægt kan det diskuteres, om fedme er så selvforskyldt, som den ofte anklages for, eller om vi skal fjerne skylden og bebrejdelserne af overvægtige befolkningsgrupper, da årsagerne bag overvægt mange gange er uden for ens egen kontrol. Konklusionen må være, at folk i samarbejde med læge og behandler skal finde og følge deres individuelle vej i kampen mod overvægt, så man bl.a. kan smyge sig uden om metabolisk syndrom, der kan forårsage en hel stribe af livsstilssygdomme.

Kilde: sund-forskning.dk og Caroline Alsted


HJERTEVENLIG MAD
, der også har betydning for metabolisk syndrom. Kosten bør ændres, så der spises mange flere farverige grøntsager, gode fedtstoffer fra fx olivenolie og nødder, og meget mindre kød fra firbenede dyr.

Det handler ikke om viden kun for ældre

Børn er begyndt at få metabolisk syndrom. Måske er også flere og flere gravide i risiko, hvis de under graviditeten udvikler svangerskabsdiabetes.

Hvor vi tidligere betragtede enkeltkomponenterne, overvægt, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol og insulinresistens, som fire af hinanden uafhængige tilstande, ved vi nu, at det hele for det meste er bundet sammen.

Skurken er dårlige madvaner, især sukker, og ringe lyst og energi til at bruge vores kroppe. Punktum.


https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/obstetrik/tilstande-og-sygdomme/risikofaktorer-i-svangerskabet/gestationel-diabetes-gdm/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *