Kom den søde tand i møde

 

 

På en candidakur er det hyppigt trangen til sødt der er den største udfordring.

 

Af Lisbeth Tordendahl
Opskrifterne blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – december 2013

 

De fleste jeg arbejder med i klinikken kan tolerere 1, måske 2 stk. frisk frugt dagligt og skal holde sig fra tørret frugt. Den friske frugt kan spises som den er eller blandes til frugtsalat med nødder, rå kakaonips og evt. flødeskum. Men den rå frugt er ikke altid nok til at tilfredsstille læng-slen efter søde sager. Og kan blive lidt ensformig som eneste søde indslag i løbet af kuren. Når der sættes ind med en bred behandlingsplan der både rummer udsultning, genopbygning af slimhinder og tarmflora, og svampe – og toksindræbende midler, behøver kosten ikke at være helt så striks. Du kan bruge små mængder søde grøntsager som løg, rodfrugter, græskar og søde kartofler i dine daglige måltider, så den naturlige søde smag er tilstede. Og her er et par lidt mere dessertagtige opskrifter der indimellem kan være alternativer til den bare rå frugt.

 

Ingefær-marineret pære

Riv frisk ingefær fint (ca. 2 tsk.) og skær pære i skiver. Tag den revne ingefær i hånden og pres saften ud over pæreskiverne.

Lad dem gerne trække mindst 30 minutter. Dryp lidt citronsaft over hvis du vil gemme dem til snack i en boks i køleskabet.

 

Mousse-wannabe – lynhurtig choko-rescue

En lyn mousseagtig creme der kommer chokoladetrangen til undsætning.

Mos 1 lille banan på en tallerken sammen med 1 spsk kokosolie og 1-1½ spsk (gerne raw-) kakaopulver. For crunch kan tilsættes hakkede rå kakaonips eller hakkede, gerne letristede mandler eller hasselnødder. Kom evt. lidt reven appelsinskal i.

 

Stegt banan med cashew

Skær 1 banan i tykke skiver og hak 1 lille håndfuld cashewnødder groft. Varm 1 spsk kokosolie (evt. smør) på panden og kom banan og nødder ved. Steg ca. 2 minutter, vend rundt ind i mellem. Kom det på en tallerken. Drys et nip salt og dryp lidt citronsaft over. Top eventuelt med hakket frisk mynte, og en smule rålakridspulver. Server evt. med flødeskum.

 

Kanelstegt æble

Skær æble i tynde både. Varm kokosolie eller smør på panden. Kom æbleskiver ved og drys en smule salt og godt med kanel. Vend rundt til æblerne falder lidt sammen. Top evt. med hakkede mandler.

Jeg bruger ofte kanelstegte æbler om vinteren på vores morgengrød.

 

Banan-quinoa pandekager

  • 2 dl kogt quinoa
  • 1 stor eller 2 små modne bananer
  • 2 mellemstore æg
  • ½ tsk vaniljepulver (ikke vaniljesukker)
  • ½ tsk stødt kardemomme
  • 2 knsp salt
  • 1 dl rismel
  • ½ tsk bagepulver (økologisk eller vinstens)
  • 1 tsk reven øko-citronskal
  • Kokosolie

 

Sådan gør du

Pisk æggene grundigt sammen. Mos banan med en gaffel og rør i æggene sammen med krydderier og quinoa. Rør salt, mel, bagepulver og citronskal i. Varm kokosolie på en pande, steg små pandekager af 1 stor spsk dej.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *