Kosttilskuds optagelighed var værd at kæmpe for

Barn_kosttilskud
Breaking news

Den danske lægemiddelvirksomhed og kosttilskudsproducent Pharma Nord måtte gå til domstolene for at vinde en principiel sag om retten til at informere forbrugerne om, at virksomhedens selen, chrom og Q10 har høj optagelighed, og at det kan dokumenteres.

 

Af Bjørn Falck Madsen

 

Ingen finder det mærkeligt, hvis en bilfabrikant oplyser, at hans bilmodel kører over 20 kilometer på literen. Det er nyttig viden, som hjælper forbrugeren med at vælge et mere økonomisk og miljøvenligt køretøj. Er det så ikke forståeligt nok, hvis en producent af et kosttilskud gerne vil fortælle, at præparatet har høj optagelighed, så forbrugerne ved, at de opnår den effekt, de betaler for og ikke spilder deres penge på et produkt uden virkning?

 

Fik medhold af EU-Kommissionen

Indtil for ganske nylig argumenterede Fødevarestyrelsen, at der var tale om et brud på reglerne, når den danske producent Pharma Nord oplyste, at deres produkter har høj optagelighed i kroppen, også selvom virksomheden kunne dokumentere det sort på hvidt. Dette urimelige forhold har Pharma Nord siden 2018 forsøgt at gøre opmærksom på, og efter at sagen nu langt om længe er blevet præsenteret for EU-Kommissionen, har Fødevarestyrelsen fået besked på at tilbagekalde sine forbud.

 

Har altid sat optagelighed i højsædet

Pharma Nord har lige siden 1981, hvor virksomheden blev grundlagt, arbejdet målrettet på at fremstille og markedsføre kosttilskud, hvis aktive ingredienser kan optages effektivt i blodet. God optagelighed er nemlig afgørende for, at præparaterne overhovedet har en effekt. Der findes et klart defineret regelsæt for, hvad kosttilskudsproducenter må skrive om deres præparater, når det handler om virkning – de såkaldte anprisningsregler – og de skal naturligvis overholdes til punkt og prikke. Men de fælleseuropæiske regler nævner intet om, at man ikke må informere om optageligheden af et produkt. Og nu har kosttilskudsbranchen altså fået rettens ord på, at der gerne må informeres om optagelighed, så længe der er videnskabeligt belæg for det.

 

Q10 med dokumenteret optagelighed

Og det er der for Pharma Nords produkter. Der findes solid videnskabelig dokumentation på, at virksomhedens forskellige Q10-præparater optages effektivt i blodet hos såvel hjertepatienter som hos raske mennesker. Det er den patenterede fremstillingsmetode, som er forklaringen på den bedre optagelighed. Det samme gælder for Pharma Nords patenterede selengær, SelenoPrecise, der kan dokumentere en optagelighed på 88,7 procent. Og så er der ChromoPrecise, som er den eneste organiske chromgær i hele EU. Optageligheden af ChromoPrecise ligger højere end for andre chromkilder, herunder chrom picolinat og chrom-klorid, og dette kan ligeledes dokumenteres.

 

Vigtig information for forbrugere

I en pressemeddelelse, som Pharma Nord udsendte i august 2021, skrev virksomheden, at den hilser EU-Kommissionens afgørelse velkommen. Det bør være muligt for producenter, som prioriterer kvalitet og optagelighed, at de kan informere forbrugerne om dette, så disse kan skelne imellem produkterne. Samtidig bakker man op om, at udmeldinger om højere optagelighed naturligvis skal kunne dokumenteres videnskabeligt.