Krom (Cr) stabiliserer blodsukkeret i samarbejde med mangan. Aktiverer insulin. Nødvendig for fostervækst. Forebygger åreforkalkning. Beskytter øjnene.
Fakta
Krom er et livsnødvendigt spormineral, som vi har cirka 2-6 miligram (mg) af i kroppen.
Krom indgår i et stof, der regulerer organismens sukkerstoftolerance, kaldet GTF (Glucose Tolerance Factor), som består af krom, B3 vitamin og tre aminosyrer. Bundet i denne form findes krom i leveren. Krom regulerer både for lavt og for højt blodsukker.
Krom oplagres også i milten og i knoglemarven. Krom ioner findes i alle cellekerner og på celleoverfladerne.
Gennemsnitsdanskeren får betydeligt mindre krom (anslået 50 mcg) i den daglige kost end de optimale 200 mikrogram (mcg). Det er ikke muligt at få den optimale mængde krom via kosten.
Den amerikanske forsker Richard C. Anderson udtaler, at alle behøver mindst 200 mcg krom dagligt for at forebygge sukkersyge, hjertesygdomme og muligvis kræft. Det anslås, at der i år 2025 vil være 600.000 sukkersygepatienter i Danmark. Det et er uhyggeligt stort tal, særligt set i lyset af, at det forholdsvist let kan hindres ved omlægning af dårlige vaner og tilførsel af de rette kosttilskud, herunder letoptageligt krom.
Kromoptagelse hæmmes af jern, mangan, kalk, zink og titan.
Organisk krom i form af krompikolinat og krom bundet til niacin (B3-vitamin), optages langt bedre end uorganisk krom som fx kromklorid. Kromindholdet i kroppen falder efter ti års alderen hos børn, som spiser usund kost. Den alt for store mængde hvidt sukker i kosten er med til at dræne kroppen for krom. Det er derfor en god at droppe det hvide sukker, også det skjulte, og erstatte med økologisk rørsukker af høj kvalitet, som også indeholder krom. Samt andre naturlige sødestoffer som honning, Stevia og Birkesød.
Hvorfor har vi brug for det Krom og forebyggelse af sukkersyge og hjerte-karlidelser?
Insulin aktiveres af krom, som hurtigt bygges ind i insulinmolekylet i takt med, at blodsukkerkoncentrationen stiger; mange diabetikere vil kunne sætte deres insulinindtag ned, hvis de fik optimale kromtilskud.
Når blodsukkeret falder, udskilles 20 procent af det krom, der var i blodet. Derfor tappes vi for krom ved indtagelse af hvidt sukker.
Ved sukkersyge og lavt blodsukker er krommangel typisk en medvirkende faktor.
Insulin er et hormon, som i for store mængder er meget skadeligt, hvis insulin ikke reguleres af tilstrækkelige mængder krom i blodet, ophobes insulin (og glukose (sukker)) i blodet, det betyder øget risiko for udvikling af sukkersyge og hjerte- kredsløbslidelser, idet insulin medvirker til ødelæggelse af blodkarrene.
Kromtilskud sænker forhøjet blodsukker med op til 90 %, idet insulinfunktionen bedres.
Krommangel skaber resistens overfor insulin.
Insulinresistens er i mangde tilfælde forløberen for sukkersyge – insulinresistens er betegnelsen for, at cellerne udvikler resistens overfor insulin. Det betyder, at sukkerstofferne ikke bliver transporteret ind i cellerne (til produktion af energi) i tilstrækkeligt omfang, dermed er blodsukkeret forhøjet og der frigøres mere insulin i kroppens forsøg på at regulere blodsukkeret. Man er inde i en ond cirkel, som på sigt fører til sygdom.
Krom styrker immunforsvaret
Insulin medvirker til dannelse af T-lymfocytter og interferon. Krom er afgørende for insulins virkning og effektivitet, dermed styrker krom immunforsvaret indirekte.
Krom er også vigtigt ved omsætningen af proteiner.
Øjenlinsens og hornhindens tilstand afhænger sandsynligvis af krom, og grå stær er muligvis en følge af krommangel.
Krom forebygger åreforkalkning og er med til at regulere kolesterolindholdet i blodet.
Krom er nødvendigt for normal fostervækst, og mangel kan forårsage vækstforstyrrelser hos fostre samt åreforkalkning og muligvis hjertelidelser. Antallet af sunde, levedygtige sædceller falder, når der mangler krom.
Medicinsk anvendelse
Krom anvendes mest til personer med lavt blodsukker, diabetes 2 og sukkersyge. Endvidere ved ovennævnte mangelsymptomer.
Bivirkninger
Uorganisk krom er giftigt og kan forårsage diarre, kredsløbskollaps, mavesmerter og blodige opkastninger. Ved kronisk belastning forekommer allergi og hudforandringer samt nyre og leverskader og kræft. Der er ingen bivirkninger ved indtagelse af organisk krom.
Hvor findes det?
Krom findes i ølgær, melasse og rørsukker, sojabønner, sesamfrø og andre frø samt nødder og mandler.
Endvidere i fisk, rejer, kød og havsalt, i byg, fuldkornshvede og andre kornprodukter, sort peber, te, brændenælde og broccoli samt en lang række grøntsager og frugter.
100 gram kakaopulver (ren kakao) indeholder 173 mikrogram (mcg) krom.
100 gram mandler indeholder 12 mcg krom.
100 gram sild indeholder 8,7 mcg krom.
100 gram havregryn og brune ris indeholder 2,5 mcg krom.
Hvor meget har man brug for?
- Spædbørn 0-1 år: 10-60 mcg
- Børn 1-3 år: 20-80 mcg
- Børn 4-6 år: 30-120 mcg
- Børn fra 7 år og voksne: 50-200 mcg
Den optimale dosis for teenagere og voksne er 200 mcg for at stabilisere blodsukkeret og for at forebygge lavt blodsukker og sukkersyge.
Medicinsk dosering
200-1000 mcg dagligt. Ved insulinresistens og sukkersyge anbefales det af eksperter at tage mellem 400 og 800 mcg. dagligt.
OBS! Hvis du har sukkersyge, skal du være opmærksom på at indtagelse af krom som kosttilskud, kan få dit behov for insulin til at gå ned. Derfor bør det ske i samråd med en specialiseret læge. Organisk krom er sikkert at anvende, selv ved megadoseringer langt over 10.000 mcg, givet over længere tid, er der ikke konstateret bivirkninger.