Kobolt

COLOURBOX2647146_26

Kobolt (Co) indgår i B12-vitamin molekylet. Medvirker i dannelsen af hæmoglobin. Indgår i hormon-syntese.

 

Fakta
En gennemsnitsvoksen indeholder 1-10 mg kobolt. Det findes fortrinsvis i nyrer, muskler og knogler, og det indgår i B-12 vitaminmolekylet. Tidligere satte man kobolt til øl for at få det til at skumme flot. Ved indtagelse af mellem 6 og 30 flasker øl dagligt forekom hjerteproblemer, i værste fald hjertestop. Derfor blev det stoppet. Veganere (vegetarer, som hverken spiser kød, fisk, æg eller mælkeprodukter) skal være specielt opmærksomme på at få kobolt, for eksempel fra gærprodukter eller B-12 vitamintilskud. Kost med stort indhold af proteiner beskytter mod koboltforgiftning. Det er påvist, at voldelige kriminelle har et meget lavt indhold af kobolt i kroppen.

 

Hvorfor har vi brug for det?
Kobolt medvirker i dannelsen af hæmoglobin og forbedrer optagelsen af jern fra tarmen og udnyttelsen af jern. Da kobolt er en del af B-12 vitaminmolekylet og nødvendig for dannelse af B-12 vitaminet, forårsager mangel på kobolt perniciøs anæmi. (Se også under ”B-12 vitamin”). Andre mangelsymptomer er lammelser, koordinationsforstyrrelser og knoglemarvsskader. Kobolt fremmer syntesen af hormonerne ACTH og kortison og syntesen af ribonucleinsyre (RNA), som bærer de arvelige anlæg.

 

Medicinsk anvendelse
Kobolt anvendes ikke medicinsk.

 

Bivirkninger
Indtagelse af mere end 20-30 miligram (mg) kobolt er giftig og kan forårsage opkastning, diarre, hjerte-muskelskader og hjertestop. Struma (forstørrelse af skjoldbruskkirtlen) kan også forekomme.

 

Hvor findes det?
Kobolt findes i hvide og brune bønner, i æggeblomme, kød, indmad og fisk. Desuden i mandler og andre nødder, kornprodukter, råsukker, sirup samt i en lang række grøntsager og frugter. 100 gram hvide og brune bønner indeholder 350 mikrogram (mcg) kobolt. 100 gram torsk indeholder 121 mcg kobolt. 100 gram havregryn indeholder 8 mcg kobolt.

 

Hvor meget har man brug for?
Dagsdosis er ikke fastslået, men 5-10 mikrogram (mcg) dagligt er sandsynligvis tilstrækkeligt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *