Lad mig få en is, mor !

Frosen is

 

Åh, en sommer uden en enkelt is, eller hvad gør jeg, når jeg skal til svigermors ostebord?

Det er rigtig besværligt at være laktoseintolerant, og det kan give mangeartede symptomer, hvis man ikke tager sine forholdsregler.

Af Marianne Palm

Heldigvis er der noget, du kan gøre, og måske skal du også kigge dybere på årsagerne til intolerancen, men vi har kigget på Arlas hjemmeside, hvad laktoseintolerance egentlig er, og hvilke symptomer der kan opstå: 

  • ”Laktose (mælkesukker) er et kulhydrat, der findes naturligt i mælk. For at laktosen kan optages i tyndtarmen, skal det spaltes i to dele. I tyndtarmens slimhinde findes et enzym (laktase), der er ansvarligt for denne spaltning. Hvis mælkesukkeret ikke spaltes og dermed ikke optages, binder det vand, hvilket kan give diarré. Uspaltet laktose fortsætter videre ned til tyktarmen, hvor det nedbrydes af tarmbakterierne. Denne nedbrydning fører til udvikling af luft, som kan give maverumlen og luft i maven.
  • Det er helt individuelt, hvor meget laktose man kan tåle, og hvordan man reagerer, hvis man er laktoseintolerant. Hvis man som laktoseintolerant spiser for meget laktose på én gang, kan maven blive oppustet og rumle, og man kan få diarré, men det er en rigtig god idé at tale med lægen om det uanset årsagen. Det kan være, du kun kan tåle ét glas mælk eller en portion yoghurt om dagen, det gælder om at finde det rette niveau.
  • Er man laktoseintolerant, kan man typisk godt spise gul ost på grund af det naturligt lave laktose-indhold (mindre end 0,05 gram laktose pr. 100 gram ost). Derudover er der selvfølgelig også de laktosefri produkter, som er særligt udviklet til folk med laktoseintolerance eller til dem, der af andre årsager ikke ønsker laktose.
  • Hvis du er laktoseintolerant, kan du højst sandsynligt også godt spise yoghurt. Det skyldes, at mælkesyrebakterierne letter fordøjelsen af laktose i yoghurten hos laktoseintolerante.”

(Kilde: arla.dk )


Mange forskellige symptomer, men også lidt hjælp fra yoghurt

Symptomerne på laktoseintolerance eller problemer med at nedbryde mælkeprodukter kan være lidt mere brogede, end Arla beskriver her, for mange kan melde om kolikagtige smerter, slim i svælg og bronkier, hoste, de ikke helt forstår, og ikke mindst vekslende afføringer, hvor man nogle dage har forstoppelse, andre dage har mere løse afføringer.

Generelt og uden at du er intolerant, virker mælk slimdannende, så har du infektioner med slim eller blot mere slim, end der føles o.k., bør du droppe mælkeprodukter i et par uger for at se, om det kan være mælkeprodukterne, der er hovedårsagen. Men vi kan også bruge den selvsamme effekt på kroppen som en positiv hjælp, når der fx opstår pludselige smerter, lige når du har spist stærke krydderier eller andet, der får mavesyren til at finde vej op i spiserøret, fordi du lider lidt af refluks. Spis lidt yoghurt, eller drik et glas mælk.
 

 Der er meget lidt laktose i ost, så ostebordet behøver ikke at være det største problem. Men tag en Lactrase inden, og spis med måde.

 

Vælg det bedste produkt til at undgå de generende symptomer

Alt tyder på, at der kan være stor forskel på, hvor effektivt laktaseenzymet kan stoppe de kedelige symptomer. For det handler bl.a. om mængden af enzymet i produktet, og det handler også om, hvor let tarmen reagerer på enzymet. Lactrase fra Biosym indeholder nok enzymer til, at en til to tabletter er nok ved et mælkerigt måltid, og studier viser, at de ligger i den helt rigtige ende, hvad kvalitet angår, da flere får hjælp, måske fordi de kan reagere i forskellige surhedsgrader i tyndtarmen.

Derfor skal du ikke forsøge dig frem med tilfældige enzymprodukter på nettet, men vælge et, hvor du er allermest sikker på, at du hverken får ondt af din is eller af svigermor.

Lactrase og Lactrase Go
Lactrase er kapsler, som er lette at synke. De kan også åbnes og hældes i fx mælk, lad tabletterne virke i 24 timer, og tablettens enzymer nedbryder laktosen. I dag er det måske slet ikke nødvendigt, da der er mange forskellige laktosefrie produkter i butikkerne.
Du kan også åbne kapslen og drysse det over din mad.

Lactrase Go er tyggetabletter, som er nemme at have med i lommen. Tyg eller slug dem til et måltid, som indeholder mælkesukker (laktose).

Gå med dem i lommen, og nyd din is, din ostemad eller en yoghurt med mysli.


Vi ved det ikke helt …

Hvorfor nogle kan nedbryde laktose bedre end andre, det er der kun gisninger om. Mange, men ikke alle udvikler enzymet laktase i de første år, når de bliver præsenteret for mælkeprodukter. Så har lillegutten konstant opspilet mave, mellemørebetændelser eller slim på bronkierne, der kan lyde som en raslen, så forsøg uden komælk i et par uger, eller drys lidt Lactrase i maden. Reaktionen på at udelade mælkesukkeret viser sig næsten med det samme. Du kan også hjælpe de små tarme (eller som voksen, store tarme) ved at tilføre mælkesyrebakterier til tyktarmen, som mindsker ubehaget. Men som med så meget andet i dette liv, så led efter årsagerne, ikke kun symptomerne. Er årsagen mælkeintolerance, så drop mælk, og når det ikke kan lade sig gøre, så hav din Lactrase parat.

Et er laktoseintolerance, noget andet er symptomerne, som ikke skyldes laktose

Selvom du undgår mælk og andre meget laktoseholdige produkter, kan du sagtens opleve symptomer, når du fx spiser ost eller drikker fløde. For ikke alle evner at nedbryde ost, og det kan skyldes proteinet, mens reaktioner på fløde sagtens kan skyldes fedtindholdet. Her skal der kigges efter mavesyreproduktion, som måske ikke er effektiv nok, eller problemer med at danne galde nok til nedbrydning af fedt og pepsin til at nedbryde proteiner. Med andre ord trænger hele fordøjelsen til et eftersyn, og det handler således ikke længere om mælkeprodukter, men om kødproteiner, fedtmængde og alt det andet, der kan justeres. Tal med en ernæringsterapeut, en biopat/naturopath ibm eller en phytoterapeut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *