Luftig te til luft i tarmene

Mand drikker te til fordøjelsen - august 2024

 

Af Marianne Palm

Vi spiser (heldigvis) grøntsager som aldrig før. Især de rå grøntsager samt kål, porrer og løg kan være en udfordring for de lange tarme, og lige her nytter det at drikke sin urtete i alle de vågne timer, varm som kold.

Det får det lokale nervesystem i tarmene til at falde til ro, sende besked via nervus vagus til hjernen om, at der ånder fred og ingen fare, det får tarmens muskler til at føje sig, så luften lettere kommer ud, og der bliver vel at mærke også lige givet lidt lokal hjælp til bedre at fordøje maden. Det er cikorie kendt for, og den har en anelse bitter smag, som er med til at fremme fordøjelsen. Det gør, at maden ikke opholder sig længere end nødvendigt i tarmene, og det hele kommer til at glide lettere med mindre luftdannelse til følge.

Cikorieplanten blev under 2. verdenskrig anvendt som kaffeerstatning, i dag bruges den stadig som kaffeerstatning, hvis den ikke som her indgår som en del af en fordøjelsesfremmende urtete.

Du kender sikkert fennikel og anis i forvejen. De giver enhver te en lidt sød, nærmest lakridsagtig, smag og er derfor ganske velegnet både til børn og sarte voksne. Du kan lade teen trække i kortere eller længere tid og dermed lege lidt med smagen. Er du ikke vant til at drikke urtete, er lige netop denne her blanding et godt sted at begynde, fordi den hverken får læberne til at snerpe sig sammen af naturens vildeste bitterstoffer eller får smagsløgene på katastrofetanker.

Lidt bukkehornsfrø sammen med laurbærblade runder smagen af.

 

Fem gammelkendte urter støtter hinanden i deres bestræbelser på at hjælpe dig.

De findes alle som ingredienser i Organic Blends Digestive Care, drik gerne en kande økologisk te om dagen.