Endnu en grund til at anvende glucosaminsulfat mod slidgigt

Knæ
Senior kvinde gør morgen-gymnastik

 

Hvis du er en af de mange danskere, som til daglig er besværet af let til moderat slidgigt i et eller begge knæled, kan glucosaminsulfat være en rigtig god løsning. Det gælder især efter offentliggørelsen af en ny amerikansk undersøgelse, som viser, at antiinflammatoriske lægemidler overraskende nok kan forværre tilstanden.

 

Af Bjørn Falck Madsen

 

Smerte og hævelse er to af kendetegnene ved slidgigt, og det er da heller ikke nogen tilfældighed, at den gængse behandling består i at tage antiinflammatoriske lægemidler – eller NSAID-præparater, som de også hedder. De kan nemlig mindske smerten og den inflammation, som følger i kølvandet på slidgigten. Igennem de seneste årtier er mange læger dog begyndt at anbefale glucosaminsulfat som et mere skånsomt alternativ, eftersom undersøgelser har vist, at glucosaminsulfat har samme smertelindrende virkning som NSAID, men uden de samme bivirkninger. Dette gælder dog kun specifikt for glucosaminsulfat. Andre glucosaminformer som eksempelvis glucosaminhydroklorid har ikke vist at have den samme effekt.

NSAID måske ikke det bedste valg

Som noget helt nyt har forskere fra University of California, San Francisco, nu opdaget, at NSAID-præparater med tiden kan forværre den inflammatoriske tilstand, hvilket kommer som lidt af en overraskelse. Deres forskning blev præsenteret ved den årlige kongres for Radiological Society of North America (NSNA) i november 2022. Undersøgelsen er udført på 277 deltagere med moderat til svær slidgigt, som blev behandlet med NSAID og efterfølgende undersøgt.

MRI-scanninger overraskede

Samtlige deltagere fik MRI-scanning af knæet, før behandlingen startede, og igen efter fire år. De fik målt tykkelsen og strukturen af deres ledbrusk og fik ligeledes målt forskellige relevante markører. Resultaterne viste, at der ikke var nogen langtidsfordele forbundet med at tage NSAID. Inflammationen var taget til, og ledbruskens beskaffenhed var i en ringere stand sammenlignet med kontrolgruppen.

Eksperter anbefaler glucosaminsulfat

Dette er ikke ensbetydende med, at NSAID ikke har en målbar og mærkbar virkning ved slidgigt, men der er en klar grund til, at den europæiske sammenslutning af reumatologer ESCEO (European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis, Osteoarthritis, and Musculoskeletal Diseases) anbefaler glucosamin som førstevalg af behandling. Hvad der er vigtigt at nævne i den sammenhæng, er, at de specifikt anbefaler glucosaminsulfat af farmaceutisk kvalitet.

Kilde: 108th Scientific Assembly and Annual Meeting of the Radiological Society of North America, November 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *