Vitaminer i sprayform

Vitaminer1

 

Ikke alle synes, det er nemt at sluge kapsler og tabletter, og derfor har englænderne udviklet vitaminer på spray. Et par pust ind i munden, så klarer slimhinderne og dine blodkar resten.

 

Af Marianne Palm

 

Små sprays lige til at have i lommen. Nemmere kan det jo næsten ikke blive. Og har du ovenikøbet udfordringer med fordøjelsen, får måske lettere kvalme af tabletter og kapsler, så kan du med fordel anvende Nordic Health Sprays, som er udviklet og dokumenteret i samarbejde med Cardiff University. Studierne viser, at næringsstofferne hurtigt bliver spredt ud via de små og store blodkar, der bl.a. fører ud til fx muskler og nervebaner, der har brug for støtte hele døgnet rundt.

Du finder D-vitaminer på spray til både børn og voksne samt B-12-vitamin, som er lette at dosere og have med i tasken.

Kig i oversigten i august 2023 nummeret af Sund-forskning og artiklen “Det grønne penalhus”, hvor du finder de anprisninger, som Fødevarestyrelsen og EU har godkendt. Se link længere nede i artiklen.

I Danmark er det medic-wiotech, som forhandler de smarte sprays, følg dosering på flaskerne, eller tag en snak med din helsekostbutik.


D-vitamin sprays optages let gennem mundens slimhinder, hvor de vigtige D-vitaminer bidrager til immunsystemets normale funktion.

 

B12-vitamin Boost

B12-vitaminet bidrager til mindskelse af træthed og fremmer samtidig en normal funktion af nervesystemet og hjernen. Med B12 Boost-sprayen får du en hurtig og sikker vej til vitaminet, som særligt veganere og vegetarer har behov for.

Normalt er vitaminet et svært næringsstof for kroppen at optage, men gennem mundens slimhinder, viser forsøg på et universitet i England, at det bliver nemmere. I B12-vitamin Boost er der tilsat krom og grøn te til at stabilisere blodsukker og energiniveau.

Indeholder 1.200 mikrogram methylcobalamin pr. daglig dosis. Flasken indeholder 25 ml svarende til 48 dagsdoser.

 

Leg med skrammer eller en rød barnenumse

E-vitamin-salven er tilbage i ny lækker formel hos Natur Drogeriet – et must i husapoteket til opheling af sår og rifter efter leg og hygge, men også til tørre, solsprukne læber eller den røde (barne)numse. Ja, den kan faktisk anvendes til alt og er bare enormt lækker

 

Skal, skal ikke?

Vi er på vej ind i efteråret, vi er på vej indendørs, og det kan være udfordrende for immunsystemet, at vi alle skal stuves sammen på mindre plads.

Forebyg gerne med Acerola C-vitamin, der findes i velsmagende tyggetabletter for børn og voksne, der helst vil undgå tabletter. Spis gerne i 500-3.000 mg, hvis du er voksen, og vælg fx Ester C.

Suppler med Echinaforce fra A.Vogel, der med sin røde solhat er et must-have i husapoteket, hvis en virus nærmer sig, det samme gælder for Urtepencil.

Skal, hvis du arbejder med børn eller er sammen med mange på lidt plads.

Skal ikke, hvis du ikke er en af de hundredtusindvis, der hvert år skranter i de koldere måneder i lille Dannevang.

 

Sund-forskning faldt over en ny anbefaling om et kontroversielt emne, vi havde til debat for mange år siden. Nu er der overbevisende studier, der hjælper os på vej.

Overraskende anbefaling: WHO advarer mod kunstige sødestoffer

Skrevet af Redaktionen den 23. maj 2023. Skrevet i Sundhed.


Mennesker, der ønsker at tabe sig, bør undgå kunstige sødemidler, advarer Verdenssundhedsorganisationen (WHO) i ny anbefaling.

Anbefalingen er baseret på resultaterne af en systematisk gennemgang af den tilgængelige evidens, der antyder, at brugen af kunstige sødestoffer ikke medfører nogen langvarig fordel i at reducere kropsfedt hos voksne eller børn. Resultaterne af gennemgangen antyder også, at der ved langvarig brug af kunstige sødestoffer kan være øget risiko for eksempelvis type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og dødelighed hos voksne.

“Erstatning af frie sukkerarter med kunstige sødestoffer hjælper ikke med vægtkontrol på lang sigt. Folk bør overveje andre måder at reducere indtaget af frie sukkerarter på, såsom at indtage mad med naturligt forekommende sukkerarter som frugt eller usødet mad og drikkevarer,” siger Francesco Branca, WHO’s direktør for ernæring og fødevaresikkerhed, som også anbefaler, at man tidligt i livet vænnes af med sødme i maden.

Anbefalingen kommer tre måneder efter, at en undersøgelse fandt, at erythritol, der bruges til at søde visse produkter, er forbundet med øget risiko for hjerteanfald, slagtilfælde og død. Forskere på Cleveland Clinic undersøgte over 4.000 mennesker i USA og Europa og fandt, at de med højere niveauer af erythritol i blodet havde øget risiko for alvorlige hjertehændelser. Forskningen, der blev offentliggjort i tidsskriftet Nature Medicine, fandt også, at erythritol øgede dannelsen af blodpropper.

Den nye anbefaling fra WHO gælder for alle undtagen personer med eksisterende diabetes og omfatter alle sødestoffer, der ikke er klassificeret som sukker, og som findes i fremstillede fødevarer og drikkevarer eller sælges separat til forbrugerne for at blive tilsat fødevarer og drikkevarer. Almindelige kunstige sødestoffer inkluderer acesulfam K, aspartam, advantam, cyclamater, neotam, saccharin, sukralose, stevia og stevia-derivater.

Anbefalingen gælder ikke for personlige pleje- og hygiejneprodukter, der indeholder kunstige sødestoffer såsom tandpasta, hudcreme og medicin eller for lavkaloriske sukkerarter og sukkeralkoholer (polyoler), der er sukkerarter eller sukkerderivater, der indeholder kalorier og derfor ikke betragtes som kunstige sødestoffer.

Lidt eftertanker som respons på pressedækningen af WHO’s advarsler

Et lille forbrug af sødestoffer, fx i en cola light til månedens hyggedag, gør ingen skade. Det er industrien, der får en over nakken, når man uden blusel tilsætter sødemidler i alverdens dagligdags madvarer, og det er en advarsel til forbrugere om, at man ikke skal bruge sødemidler til dagligt indtag for at tabe sig, men hellere gør noget ved den søde tand. Det gør man bedst ved at spise meget mere protein og fedt i det første måltid, som giver mæthed og stabilt blodsukker.

Læs også her, hvad den plantebaserede sygeplejerske har af kommentarer

https://denplantebaseredesygeplejerske.com/kunstige-soedemidler-sundhed-vaegttab/


Drop ud af en kedelig statistik

Hvert 10. barn vokser op med forældre med alkoholproblemer. Undersøgelsen viser, at der er 109.000 børn, der vokser op i en familie, hvor en eller flere har et moderat eller svært alkoholproblem. Det belaster hele familien, også partneren, som ofte belastes psykisk i lige så høj grad som den, der drikker.

https://www.sst.dk/da/nyheder/2023/Hvert-10_-barn-vokser-op-med-foraeldre-med-alkoholproblemer


Snyd din hjerne, og skænk dig en alkoholfri øl eller hvad med en nulprocent G&T?

Hører du til en af dem, der forbinder hygge med slik, is og chips til ungerne, mens du nyder en G&T, så er der heldigvis opstået en ny trend: Find opskrifter på lidt sundere slik, og gør som hundredtusindvis af andre danskere: Erstat alkoholprocenterne med de lige så velsmagende øl fra små bryghuse, helt uden alkohol, eller lav dig en G&T.

Tippet gælder ikke for dig, der allerede har et massivt alkoholproblem, men der er desværre mange “hverdagsdrikkende forældre”, hvilket nu er bekræftet i en meget stor undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen. Den undersøgelse kan du finde link til nedenfor. Smagen af hygge behøver med andre ord ikke at være urtete og vand, du kan, hvis du ikke er alkoholiker (som er en sygdom) finde nye veje gennem dagligdagen – for din krops skyld, men ikke mindst dine børns.

Hjernen er lettere at narre, end du tror: Den bliver tilfredsstillet af de samme smagsnuancer, men dine organer slipper for at skulle tage stilling til alkohol. Det bliver især lever og hjerne glade for, og det samme gælder ungerne. Hygge vil vi gerne have, og det behøver ikke at være med poterne i slikskålen. Find på noget andet!

Her er et par forslag, som er guld værd til fredagsslik: Havregrynskugler dyppet i chokolade, popcorn, hjemmelavede smoothie-is eller ?


FIND INSPIRATION TIL ANDERLEDES BØRNEMAD i artiklen “Det grønne penalhus”

https://sund-forskning.dk/artikler/det-gronne-penalhus/


Træning giver kun mening med fyldte næringsdepoter

Vi lever i en pudsig verden. Kosttilskud til meget flittige motionister, til alle med fokus på muskelopbygning og måske en del sportsfolk tænker altid mest på proteiner.

Men næring er så meget andet end proteiner, det er gode fedtsyrer, det er gode vitaminer og mineraler og ikke mindst en kæmpe portion antioxidanter. De skal være med til at imødegå skader både på den korte og lange bane helt nede på celleniveau, der i bund og grund kan blive til skader på organerne. Inden da bliver manglen på næringsstoffer måske til motions- og sportsskader, hvor du har svært ved at restituere. Børns stofskifte i sener, muskler og led er hurtigt, og de evner som regel at komme hurtigt i gang igen. Værre er det for bedsteforældrene eller voksne, der dyrker sport på eliteplan, eller måske motionister, der i al deres ivrighed dyrker for meget motion – mere end kroppen kan nå at restituere fra.


Her er en stribe forslag til forbedringer i hverdagen
mest for voksne fra 12-årsalderen

Multi Sport DFI indeholder ikke kun vitaminer og mineraler i de tre meget synkevenlige tabletter. Der er også blevet plads til fem aminosyrer, der bygger muskler op, og der er tilsat en lille smule omega-3, en fedtsyre, som de fleste ved, at vi får for lidt af, og som bl.a. skal støtte vores muskel- og nerveceller i at blive brugt og anvendt hele livet.

Multi Sport DF kan anvendes fra 12-årsalderen, også selvom du stadig synes, at din knægt på 13 er et barn.

Ud på helsehylden, og fisk efter gode omega-3-produkter, det fortjener din krop

Et voksenliv handler ofte om rigtig meget mad af forskellig karakter. Lever du overvejende af grøntsager, har du brug for omega-3-fedtsyrer, lever du overvejende af god gammeldaws mad, har du også brug for omega-3-fedtsyrer. Det er et faktum, at vi oprindeligt var en fiskenation, fisk var på spisebordet måske to gange om ugen, og fx var makrel både billig og fyldt med de omega-3-fedtsyrer, vi ikke vidste så meget om. Men som faktisk er virkelig sunde.

Er du ikke til makrel, og tvivler du ovenikøbet på, og med rette, om opdrættede fisk indeholder de for os så livsvigtige omega-3-fedtsyrer, så fang de økologiske omega-3 fra danske ørreder, Ecolomega fra Natur Drogeriet eller Omni Omega Krill Olie fra Biosym.


Gode links at kende til et sundere børneliv

Equazen hed indtil for nylig eye-q. Gå på www.sund-forskning.dk, skriv “eye-q” i søgefeltet, og mange artikler dukker op.


Om brugen af sødemidler

Om kalorietælling for børn og voksne og lidt om sødemidler

https://sund-forskning.dk/artikler/kalorietaelling-maske-er-det-en-meget-foraeldet-made-at-se-vaegtproblemer-pa/

 

Annette Prehn, sociolog, har specialiseret sig i børns hjerner, indlæring, humør og adfærd. www.hjernesmart.dk

Netsundhedsplejersken.dk øser gerne ud med gode artikler om vaner, adfærd og faglig viden om babyer og småbørn.

Institut for Biologisk Medicin uddanner biopater og naturopather, zoneterapeuter og massører, men du er velkommen til at tage enkeltmoduler, fx i ernæring. www.biologisk-medicin.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *