Lutein kan nedsætte din risiko for AMD

Øjne

 

Vidste du, at vores øjne har indbyggede solbriller? Også kendt som makula lutea. ”Solbrillen”, eller den gule plet i dagligdagstale, sidder centralt i dit øje og får dig til at se skarpt. Mange oplever forandringer i den gule plet, hvilket kan give en række udfordringer med synet. Lutein nedsætter risikoen.

Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt
i magasinet sund-forskning og //mig// – december 2015/januar 2016 

Den gule plet består af to carotenoider, zeaxanthin og lutein, i forholdet 2:1. Mængden, eller snarere tætheden, af makula lutea pigment spiller en kritisk rolle i at beskytte den gule plet mod skadeligt blåt lys og oxidativ stress og i at hjælpe til at opretholde funktionen af ​​den gule plet. En lav mængde makulapigment øger risikoen for AMD – aldersrelateret degeneration af makula. Og det gør dig mere følsom over for lys, forringer din sensitivitet over for kontraster og nedsætter dit nattesyn. Når du ser træer og frugter i naturen, har de også et højt indhold af carotenoider, som beskytter dem mod solen. I naturen er der over 600 carotenoider. Her har de to centrale roller: De absorberer lysenergi til brug i fotosyntesen, og de beskytter mod solskader.

Vidste du, at lutein er et naturligt gult farvestof, som du ikke selv kan danne. Spinat er kilden med højst indhold af lutein, men også blåbær og morgenfrue har et højt naturligt indhold af lutein.


Tætheden af makulapigment er vigtig for synsevnen

Tætheden eller massefylden af ​​makulapigment varierer fra person til person. Tætheden kan også ændre sig over tid, afhængig af flere faktorer såsom aldring, livsstil og kostvalg. Der har været flere kliniske forsøg og undersøgelser, der har fokuseret på at måle makulatæthed og synsevne, og man har forsket i, hvordan tætheden af ​​pigmentet korrelerer til ens risiko for at udvikle den aldersbetingede makuladegeneration. Forskningen har vist, at en lav makulær pigment tæthed er en vigtig risikofaktor for AMD, mens en høj makulær pigmenttæthed ikke kun reducerer ens risiko for AMD, men også bidrager til at forbedre ens synsevne generelt, såsom kontrastsensitivitet, skarphed og nattesyn. Fordelene ved høj tæthed i makulapigmentet er altså til at få øje på. Men hvad kan man gøre for at øge tætheden?


Forsøg med lutein hos kinesiske langturschauffører

Kan et dagligt tilskud på 20 mg lutein gøre en forskel og forbedre synsevnen? Det spurgte en række forskere i Shanghai sig selv om. Utallige studier har allerede vist, at lutein virker positivt på synet, men for to år siden testede man kinesiske langturschauffører, hvor især nattesynet var afgørende for sikkerheden. Og selvom man ikke kører lastbil 10 timer hver dag, kan resultatet være interessant for dem, der har nedsat syn. I et helt år gav man 120 personer med normalt syn placebo eller 20 mg lutein. 99 gennemførte forsøget. Forskerne målte forsøgspersonernes synsstyrke, koncentrationer af lutein i øjet samt tætheden i makulapigment.


Resultater, der er til at få øje på

Allerede efter 30 dage havde testpersonerne ca. seks gange større mængde lutein i den gule plet, og niveauet holdt året og forsøget ud. Resultatet var slående. Luteinniveauet og pigmenttæthed var markant steget hos luteingruppen, mens de, der fik placebo, ingen ændring oplevede. Dertil kom, at luteingruppen oplevede forbedring af kontrastsensitivitet, skarphed og nattesyn. Et dagligt tilskud med 20 mg lutein er værd at overveje, hvis man føler synsbesvær ved lav belysning, nattekørsel eller generelt.


Hvorfor ser vi dårligere med alderen?

Der er to former for aldersbetinget makuladegeneration, våd og tør AMD. Begge former for AMD giver synstab på grund af forskellige aldersrelaterede påvirkninger fra blodforsyningslaget, der ligger under nethindens makula. Makuladegeneration påvirker vævet i den del af din nethinde, der er ansvarlig for det centrale syn. Det giver et sløret syn eller en blind plet i midten af ​​dit synsfelt og kan forstyrre læsning, kørsel og andre daglige aktiviteter.

Våd AMD udvikler sig hurtigt over uger til måneder. Våd AMD opstår, fordi nye, unormale blodkar vokser frem fra blodforsyningslaget bag nethinden. De nye blodkar har tynde og gennemtrængelige vægge og lækker derfor væske bag nethinden. Hvis blodkarrene og væsken (lækagen) sidder bag makula, vil det påvirke det centrale syn, og man får hurtigt svære symptomer på våd AMD. Tør AMD udvikler sig langsomt over flere år. Tør AMD opstår på grund af aflejringer bag makula. Denne form for AMD giver typisk ikke voldsomme synsforringelser. Der vil være blanke pletter i det centrale syn, hvor aflejringerne sidder, men store dele af synet bevares.


Symptomer på makuladegeneration

  • Nedsat syn, som briller ikke hjælper på. Opleves mest på kortere afstand – fx ved læsning, håndarbejde eller køkkenarbejde.
  • Sløret centralt syn – bogstaver ”falder ud”, når man læser.
  • Forvrænget syn – flagstænger og dørkarme synes buede og skæve.
  • Kontraster bliver mindre tydelige – man har svært ved at se forskel på lys og skygge.
  • Farvefornemmelsen nedsættes – det bliver svært at se forskel på fx vejskilte.

Blue Berry øjenvitamin fra New Nordic er rig på lutein og består af højkoncentreret blåbærekstrakt forstærket med luteinrig morgenfrue.