Magnesium holder din hjerne i topform

Hovedmineral_Magnesium

 

En større undersøgelse har vist, at lavt indhold af magnesium i blodet øger risikoen for mildt kognitivt forfald.

Af Bjørn Falck Madsen

 

Hjernen er en særdeles kompliceret maskine, hvor der foregår et ufatteligt stort antal kemiske processer, som ligger til grund for alle de ting, hjernen skal udføre: hukommelse, indlæring, logisk tænkning, abstrakt tænkning og så videre. Derfor kan det ikke komme bag på nogen, at mineralet magnesium spiller en så vigtig rolle for netop hjernen. Magnesium er nemlig med til at styre over 300 forskellige biokemiske processer i kroppen, og mange af disse foregår netop i vores hjerne.


Testet på over 1.000 mennesker

En ny undersøgelse udført af forskere peger da også på, at magnesiumniveauet hos ældre kan være en afgørende faktor for, hvor længe de er i stand til at vedligeholde deres mentale kapacitet. For at blive klogere på dette så forskerne nærmere på lidt over 1.000 mandlige og kvindelige deltagere i alderen 55 år og opefter.

Forsøgsdeltagernes magnesiumindhold i blodet blev målt og herefter sammenholdt med en række målinger af personernes hjernefunktion. Som det næste så forskerne efter en række tegn på, om personerne havde udviklet det, som hedder mild kognitiv svækkelse. Til det formål brugte de adskillige anerkendte testmetoder.

Lavt magnesium gav kognitiv svækkelse

Ved at sammenligne magnesiumindholdet i blodet med forekomsten af mild kognitiv svækkelse kunne de herefter se, at der var en omvendt relation forstået på den måde, at jo lavere magnesiumindholdet var, desto højere var risikoen for svækkelse af de kognitive evner.

Helt konkret var risikoen for mild kognitiv svækkelse cirka dobbelt så stor hos dem med lavest magnesiumindhold. Omvendt var det tydeligt, at højere magnesiumindhold var forbundet med bedre præstationer inden for en række af de forskellige tests af mentalevner.

Et tilskud kan være nyttigt

Dette er med til at understrege vigtigheden af at spise en sund og varieret kost med gode magnesiumkilder som eksempelvis bladgrønt, nødder og bælgfrugter. Det kan være fordelagtigt at tage et magnesiumtilskud ved siden af, men så er det vigtigt at se på optageligheden af præparatet. Et præparat som Bio-Magnesium blev eksempelvis anvendt af forskere i et forsøg fra 2008, hvor forsøgsdeltagerne tog en daglig dosis på 500 mg magnesium i otte uger. Indholdet af magnesium i deres blod blev seksdoblet som resultat, hvilket viser, at dette præparat havde god optagelighed.

Kilde: Nutrients, juni 2023