Mand dig nu op !

 

 

Mænd og livsstisændringer.

Mænd og nytårsforsætter.

Hvad motiverer mænd?

 

Af Torben Bremann
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – februar/marts 2018

 

Jul og nytår er overstået og vi har taget hul på et nyt år med nye muligheder. Måske har du som så mange andre, valgt at benytte årsskiftet til at udvælge nogle fokusområder i forhold til optimering af livsstil, som du vil give særlig opmærksomhed. Jeg har i artikler de tidligere år holdt fokus på kvinder – hvad der motiverer dem til at holde kursen, når nye vaner skal implementeres. Nu er det mændenes tur!

Vi skifter ikke morgenkrydderen og kaffen ud med et glas rismælk og en portion grød, blot fordi en “kostekspert” på morgen-tv med speciale i spelt og smoothies fortæller os det er sundere …

Vi vil have beviser og se resultater, vil vi! Det er lige før vi skal have videnskabsmænd i hvide laboratoriekitler – en enkelt planche eller tabel skader i hvert fald ikke. Og så vil vi se nogle mænd, der kan fortælle om, hvordan disse ændringer i motionsvaner og livsførelse har skabt afgørende positive forandringer i deres hverdag – både privat og i arbejdslivet. Vi vil se nogle mænd, vi kan identificere os med, og som kan fungere som rollemodeller. Og så vil vi kunne forstå det med vores intellekt. Det skal med andre ord give mening.

 

Lidt dommedagssnak
Mænd lever kortere end kvinder. Mænd går ikke så ofte til lægen, men er til gengæld overrepræsenteret i hospitalssengene i forhold til kvinder. Dobbelt så mange mænd som kvinder begår selvmord, og mænd har langt flere livsstilssygdomme end kvinder. Det er simpelthen ikke i orden!

 

Mænd og overvægt – de nøgne tal
Selvom 56 procent af den mandlige befolkning over 16 år er overvægtige, sat over for kun 38 procent af den kvindelige befolkning over 16 år, så er det meget vanskeligere at nå ind til mænd med budskabet om at ændre livsstil. Samtidig er overvægtige mænd mere udsat for helbredskomplikationer end kvinder, sandsynligvis fordi fedtaflejringen hos mænd primært sidder på maven, hvor det dokumenterbart er langt mere skadeligt end på f.eks. lår og baller. Hvorfor pokker er det så svært at nå igennem med budskabet til mænd?

Hvorfor pokker er det så svært at nå igennem med budskabet til mænd? For det første er de fleste vægttabsprogrammer og sundhedskampagner målrettet kvinder og udformet af – kvinder. Dvs. at de ikke tager højde for mænds tilgang til tingene og dermed ikke appellerer til dem. Mænd motiveres simpelthen på en anden måde end kvinder!

 

Hvad er det så der motiverer os? 

Først og fremmest indsigt i og forståelse for mænds tankemønstre. Jeg er ikke stolt af at erkende det – men vi er faktisk ret primitive! Der skal oftest opstå noget radikalt, før vi vælger at tage skeen i den anden hånd. Vi skal have kniven for struben. Vi motiveres til at skabe forandring af sygdom, penge, magt, viden, intelligens, impotens, udsigten til smukke kvinder, berømmelse, af andres bedrifter, o.l. Og vi vil gerne have nogle mandlige rollemodeller at lade os inspirere af. Det er ikke nok med en moraliserende løftet pegefinger og en udsigt til – måske – “at få det lidt bedre”.

 

Der må gerne kunne prales med det!  

Vi kan godt lide, at der er et specifikt mål – og der må gerne kunne prales med det resultat, vi når frem til. Det er ikke nok “at tabe et par kilo, fordi jeg er blevet for tyk”. Vi vil hellere opnå et vægttab som en sidegevinst på en præstation, vi udfører. Vi kan godt lide fakta i form af data, hvorfor vi elsker f.eks. at få lavet en motionstest som en opstart til et træningsforløb. Så har vi et tal at forholde os til – og kan ved senere målinger se vores udvikling. Og stolt fortælle andre om det!

Hvis vi er blevet motiveret af sygdom og/eller et kollaps, er det her vigtigt for os, at vi efterfølgende bliver testet og kan se på resultaterne, at det har været sliddet værd. En faktor, der desværre tit overses i det danske sundhedsvæsen. Det er med andre ord vigtigt for os, at vores udvikling kan måles, vejes – og prales med.

Og så må vi ikke glemme det sociale element i motionssammenhæng. De fleste mænd holder af at dyrke en sport, hvor der er mulighed for kammeratskab og fællesskab. Disse er blot nogle af de faktorer der er vigtige at have med, hvis man ønsker at motivere mænd.

 

2 thoughts on “Mand dig nu op !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *