Amerikanske forskere har observeret, at folk med højt D-vitaminindhold i blodet er langt mindre tilbøjelige til at udvikle diabetes. Samtidig stiller de sig kritiske over for de nuværende anbefalinger og kalder dem alt for konservative.
Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2018
Det har vist sig, at der er en sammenhæng imellem D-vitaminindhold i blodet og risikoen for at udvikle diabetes. Amerikanske forskere fra University of California San Diego School of Medicine og Seoul National University har på baggrund af data fra en stor epidemiologisk undersøgelse observeret, at mænd med et D-vitaminindhold i blodet på under 30 nanogram pr. milliliter (ng/ml) havde op til fem gange så høj en risiko for at få diabetes som dem med et D-vitaminindhold på 50 ng/ml.
D-vitamin målt med blodprøver
Resultaterne stammer fra en epidemiologisk undersøgelse, som blev udført på i alt 903 mænd med en gennemsnitsalder på 74 år. Ingen af mændene viste tegn på hverken diabetes eller prædiabetes, da de i perioden 1997 til 1999 var til lægekontrol. Der blev i forbindelse med lægebesøgene taget blodprøver for at måle blandt andet D-vitaminindhold og fastende blodsukker. Forskerne fulgte herefter mændene frem til 2007 og fandt, at der var 47, som havde fået diabetes, og 337 som havde fået prædiabetes.
Minimum for godt helbred
De sammenholdt så dette med D-vitaminindholdet i blodet for at se, om der var en sammenhæng. I den forbindelse havde forskerne defineret et blod-indhold af D-vitamin på 30 ng/ml som minimumsgrænse for et godt helbred. Det er 10 ng/ml højere end det D-vitaminindhold, som sundhedsmyndighederne i Danmark anbefaler for raske mennesker.
Nødvendigt med tilskud
En af forskerne bag undersøgelsen, adjungeret professor Cedric F. Garland fra UC San Diego School of Medicine Department of Family Medicine and Public Health, forklarer, at for overhovedet at nå op de 30 ng/ml kræver det, at man hver dag tager 75-125 mikrogram D-vitamin. Behovet er mindre, hvis man sørger for at få sollys. Det er væsentligt mere, end hvad de generelle anbefalinger lyder på. Eksperter diskuterer da også ivrigt emnet, og hvor nogle mener, at folk i vestlige lande generelt får nok D-vitaminer, mener andre, at det langt fra er tilfældet.