Bliv overrasket, rystet eller opmærksom
Løs den – bliv forbavset, rystet, opmærksom. Eller bliv endnu mere glad for at have fokus på din fysiske sundhed, som skaber psykisk overskud.
Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – februar 2020
Det er ikke nogen hemmelighed, at vores grøntsager og frugter, nødder og bær ikke længere indeholder de samme næringsstoffer, som de gjorde for 50 år siden. Udpint jord med færre mineraler giver færre mineraler i vores mad. Sådan er det bare.
Det er heller ikke nogen hemmelighed, at en tomat ikke længere er en tomat, men faktisk er meget afhængig af en god opvækst i sit rette element, i sol og med fødderne plantet i muld frem for kunstmåtter.
Samtidig ser vi en stigende tendens til at spise og drikke al mulig junk, nærmere betegnet kager, cola, kiks og konfekt, fordi vi ikke lige får spist mad nok (!), og jo flere mærkværdigheder vi putter i vores kroppe, jo mindre får vi af næringsstoffer – påstanden om, at disse fejlagtige fødevarer ovenikøbet stjæler vitaminer og mineraler fra os, er vist ikke særligt underbygget, så den lader vi lige ligge en stund.
Men det er et faktum, som du selv kan konstatere om lidt: At selvom du er meget omhyggelig med at spise sundt og varieret, er det bestemt ikke altid nok. Som i altid.
Her er opgaven:
Gå på www.madlog.dk i en uge til bare 25 kroner. Indtast din mad, det er nemt, fordi tusindvis af danskere har lagt alverdens fødevarer derind med korrekt angivelse af deklarationen. Indtast din mad, og klik rundt, så vil du få øje på, hvor mange kalorier du spiser, og du vil få øje på, hvor mange vitaminer og mineraler du får.
Kig på de røde tal, der fremkommer – det er dem, der fortæller, at du får for lidt i forhold til det, fødevarestyrelsen mener, er den rette mængde for alle danskere. Det baserer de på studier og på EU’s fortolkning af studier.
Så selvom du altså gør, som vi bliver rådet til, så får vi langt fra, hvad der skal til blot for at vedligeholde vores organer! Der er ikke vitaminer og mineraler nok til vedligeholdelse og til trange tider med mørke, kulde, stress og sygdom. Eller når vi er gravide, har født, er børn eller ældre, hvor optageligheden er sat på prøve. Punktum.
Hundredvis af studerende har gennemgået testen
På Institut for Biologisk Medicin har vi haft hundredvis af studerende til at indtaste deres madvaner, uanset om de fulgte Fødevarestyrelsens råd, spiste paleo, vegetarisk eller vegansk. Fælles for dem alle er, at de har valgt en 3-5-årig uddannelse bl.a. i ernæring og har en særlig interesse for sundhed og derfor har leveret mere stof til eftertanke, end hvad vi vil finde ude i en mere repræsentativ del af befolkningen. De spiser mindre sukker, mindre junk, og grøntsager er uanset valg af kostretning en vigtig del af hverdagslivet.
Skræmmende er det at konstatere, at vi faktisk ikke kan få nok næringsstoffer på vores tallerken i løbet af en uge uden at blive fuldstændig rigide i mængden af grøntsager, altså langt op over 600 gram, som bliver foreslået pr. dag. Og det var uanset valg af kostretning, så ingen kan gå ud af madlog med armene over hovedet i en sejrsrus, hvad de små vitale stoffer som vitaminer og mineraler angår. Alle kan glæde sig over, at de får et hint til den rette tallerkenfordeling mellem fedt, proteiner og kulhydrater, men (også) her stemmer forskning og erfaringer ikke overens, men det hører også til i en helt anden artikel.
Derfor skal der et tilskud til. Mulighederne for at godt tilskud uden for mange dikkedarer og uden at flå lommerne tomme, findes der mange af. Har du fysiske udfordringer skabt af måske usunde kostvaner, hvis du er syg eller kommer fra en familie, hvor der let opstår fysiske problemstillinger, skal du gå efter de stærkeste muligheder. På de næste sider møder du nogle af dem, der kan/bør/skal anvendes af alle danskere, og det pudsige er jo, at får du nok vitaminer og mineraler, får du energi til at spise sundere, energi til at dyrke motion og i det hele taget at skabe en opadgående spiral for dig selv og din familie.
Sådan er det bare.
Lidt eftertænksomhed gør heller ikke noget …
Tænk over:
- Hvor meget sukker, skjult som synligt, spiser du egentlig pr. dag?
- Hvor meget mættet dyrefedt spiser du pr. dag?
- Får jeg tilstrækkeligt med sundt fedt, som hjælper på at optage næringsstoffer, danne hormoner, skabe sunde nerve- og muskelfibre?
- Drikker jeg egentlig nok vand? Og heller ikke for meget?
- Hvis jeg ikke kan sove, kan jeg så meditere mig gennem de vågne nattetimer?
- Har der været noget at smile ad i denne uge, og hvis ikke, så hvorfor?